Τουλάχιστον 110 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από βομβαρδισμούς της Τζαμπαλίγια από το Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, ενώ εντείνονται οι διεθνείς αντιδράσεις, με Γαλλία, Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία να ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός. Το δράμα στη Μέση Ανατολή, συνεχίζεται.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πιέζεται και στο εσωτερικό, με αφορμή τους τρείς ομήρους που έχασαν τη ζωή τους από Ισραηλινά πυρά.

Ο Ισραηλινός Στρατός έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από το μεγαλύτερο τούνελ της Χαμάς, στο οποίο χωράει ακόμη και αυτοκίνητο.

Νέες εικόνες από το τούνελ

Ο ισραηλινός στρατός παρουσιάζει σε δημοσιογράφους το μεγαλύτερο τούνελ που έχει εντοπίσει ποτέ στη Γάζα. Μία σήραγγα τεσσάρων χιλιομέτρων που φτάνει σε απόσταση μόλις 400 μέτρων από το μεθοριακό πέρασμα του Ερέζ.

Με σιδερένια ενίσχυση στο εσωτερικό της, αρκετά μεγάλη για τη διέλευση οχημάτων και εφοδιασμένη με ηλεκτρικό και επικοινωνιακό δίκτυο, αποτελεί για το Ισραήλ απτή απόδειξη των τρομοκρατικών σχεδίων στη Χαμάς και του ηγέτη της στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ.

«Αυτή είναι η Χαμάς»

«Θα εισέλθουμε στο μεγαλύτερο τούνελ που έχουμε βρει στη Γάζα. Είναι το μεγαλύτερο μυστικό του Σινουάρ. Το δικό του σχέδιο. Αυτή είναι η Χαμάς και γι’ αυτό πρέπει να νικήσουμε τη Χαμάς», δήλωσε ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού.

Παράλληλα, ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα υλικό από κάμερες της Χαμάς που, όπως λέει, δείχνει μέλη της να σκάβουν και να επεκτείνουν τη σήραγγα καθώς και ένα βίντεο στο οποίο ο αδελφός του Σινουάρ, Μοχάμεντ, φέρεται να μετακινείται μέσα στο ίδιο αυτό τούνελ σε αυτοκίνητο στη θέση του συνοδηγού.

Οι IDF ανακάλυψαν «το μεγαλύτερο τούνελ» κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας

Κριτική στο εσωτερικό του Ισραήλ

Εν τω μεταξύ, η κριτική στο εσωτερικό του Ισραήλ για τον τραγικό θάνατο τριών ομήρων από ισραηλινά πυρά φουντώνει. Οι εικόνες από τα σήματα SOS που είχαν γράψει με υπολείμματα φαγητού στο κρησφύγετό τους συγκλονίζουν και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου επισημαίνει στους στρατιώτες τους νέους κανόνες εμπλοκής.

Όπως δήλωσε ο Χερτζί Χαλεβί, αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού: «Βλέπετε δύο ανθρώπους, δε σας απειλούν, είναι άοπλοι, με τα χέρια ψηλά και χωρίς μπλούζες. Σταματήστε και σκεφτείτε για δύο δευτερόλεπτα. Και θέλω να σας πω κάτι εξίσου σημαντικό: αν είναι δύο Παλαιστίνιοι της Γάζας με μια λευκή σημαία που έρχονται να παραδοθούν, θα τους πυροβολήσουμε; Όχι, σε καμία περίπτωση».

Συνάντηση κορυφής

Την ώρα που τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας συναντάται με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό έχοντας στην ατζέντα του την αλλαγή στρατηγικής και στην χερσαία επιχείρηση και στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας στη Γάζα.

Η πίεση προστίθεται στις αυξανόμενες αντίστοιχες παραινέσεις Βρετανίας, η Γερμανίας και Γαλλίας για σεβασμό του ανθρωπιστικού δικαίου, στη σκιά του νέου μακελειού στον προσφυγικό καταυλισμό στη Τζαμπαλίγια και των καταγγελιών για δύο νεκρές γυναίκες σε καθολική εκκλησία στην πόλη της Γάζας από πυρά ελεύθερου σκοπευτή που διαψεύδει ο στρατός.

Συγκλονιστικές εικόνες

Οι συγκλονιστικές εικόνες από τα βομβαρδισμένα νοσοκομεία Καμάλ Αντουάν, Νάσερ και Αλ Σίφα προκαλεί την έντονη αντίδραση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με το συντονιστή του στη Γάζα Σον Κέισι να αναφέρει πως: «Βρισκόμαστε στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, στη βόρεια Γάζα. Το τμήμα Επειγόντων είναι γεμάτο αίματα με ελάχιστο προσωπικό. Τα παιδιά δέχονται τις πρώτες βοήθειες κάτω στο πάτωμα για σοβαρά τραύματα, εγκαύματα ή ανοιχτές πληγές».

Ένας γιατρός περιγράφει το θάνατο ενός 13χρονου κοριτσιού από βομβαρδισμό της παιδιατρικής πτέρυγας στο Νάσερ στη Χάν Γιούνις. «Η οβίδα χτύπησε κατευθείαν το κορίτσι. Καθόταν εδώ και επλήγη στο κεφάλι. Μπορούσες να δεις το πρόσωπο της μόνο από τη μία πλευρά», δήλωσε ο Δρ. Μοχαμέν Αμπού Λιχία.

Στα σχοινιά το Ισραήλ

Επιπλέον, οι διαπραγματεύσεις για μια νέα ανθρωπιστική παύση εξακολουθούν να προσκρούουν σε σοβαρά εμπόδια.

Το Ισραήλ είναι πια… στα σχοινιά, καθώς ο τρόπος που κινείται στη Γάζα οδηγεί τη μια δυτική χώρα μετά την άλλη να τηρούν αποστάσεις.