Αισιόδοξος για την οικονομία της χώρας εμφανίστηκε πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην την ομιλία του για τον προϋπολογισμό (2024) χαρακτηρίζοντάς τον «τομή» καθώς «είναι ο πρώτος που καταρτίζεται μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας». Σημείωσε επίσης ότι, σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της Ν.Δ. «στέλνει το μήνυμα στο εξωτερικό ότι πέρασε οριστικά για την Ελλάδα η εποχή της αναξιοπιστίας».

Ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του έτους αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση των εφημεριών σε όλο το ΕΣΥ και προανήγγειλε τη δημιουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων.

Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ιδρύματα «θα είναι νόμος του κράτους μέσα στον πρώτο μήνα του 2024», είπε και έκανε γνωστό πως την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθει στο υπουργικό συμβούλιο και μετέπειτα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. «Θα συζητήσουμε και θα τους ακούσουμε όλους. Για να πάψουμε να έχουμε αυτή τη θλιβερή μοναδικότητα», είπε.

Οι πυλώνες για τα επόμενα χρόνια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τα σύννεφα της ακρίβειας να παραμένουν πυκνά πάνω από το κεφάλι των πολιτών, έταξε ανάπτυξη του ΑΕΠ, πτώση της ανεργίας, περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους, επενδύσεις και εξαγωγές με γρήγορους ρυθμούς.

Μίλησε για «πρώτη σελίδα μιας καινούργιας διαδρομής» που φέρνει ο προϋπολογισμός του 2024 και εστίασε στην αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών με μεταρρυθμίσεις.

«Πρέπει να θωρακίσουμε την κοινωνία με αναχώματα. Να περιορίσουμε τις ανισότητες», είπε και υποσχέθηκε  αλλαγές στην καθημερινότητα με προτεραιότητες.

Έθεσε ως πυλώνες την «ισχυρή άμυνα, την υγεία, την παιδεία, το ψηφιακό κράτος και τη απόδοση της Δικαιοσύνης γρήγορα».