Πρεμιέρα έκανε χθες το χριστουγεννιάτικο καλάθι στα σουπερμάρκετ με τις τιμές να διαφέρουν από αλυσίδα σε αλυσίδα και να είναι σε υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι. Το καλάθι το οποίο θα διαρκέσει έως τις 3 Ιανουαρίου 2024 περιλαμβάνει έξι κατηγορίες τροφίμων που θα πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές όλο το διάστημα των εορτών.

Δυστυχώς για τους καταναλωτές παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τη συνεργασία των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου τροφίμων να συγκρατήσουν τις τιμές δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια, κάτι που φάνηκε και από τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού αλλά και από τις δηλώσεις στελεχών των αλυσίδων.

Οκτώ στους δέκακαταναλωτές (84%) εκφράζουν, σύμφωνα με στοιχεία της Klarna, την ανησυχία τους για την κατάσταση, με τους εννέα στους δέκα να δηλώνουν ότι θα προτιμήσουν οικονομικές επιλογές για να καλύψουν  τις ανάγκες τους την εορταστική περίοδο.

«Καλάθι των Χριστουγέννων»

Στο φετινό «καλάθι των Χριστουγέννων» οι καταναλωτές θα βρουν γαλοπούλα, σοκολατοειδή, τσουρέκια, βασιλόπιτες, αρνί και κατσίκι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρώτης εβδομάδας η οποία θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη, οι τιμές στο νωπό αρνί φτάνουν έως και τα 12,55 ευρώ το κιλό, στο νωπό κατσίκι τα 13,79 ευρώ το κιλό, η κατεψυγμένη γαλοπούλα έως 5,99 ευρώ το κιλό, ενώ η βασιλόπιττα τα 8,5 ευρώ το κιλό.

Σε δηλώσεις του χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι να είναι γεμάτο και για αυτόν τον λόγο εντάχθηκαν σε αυτό και είδη που δεν υπήρχαν πέρυσι, ενώ ισχυρίστηκε ότι φέτος οι τιμές θα είναι ή στα περσινά επίπεδα ή και χαμηλότερα.

Ωστόσο, αν και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τον Νοέμβριο μειώθηκε κατά 10%, δηλαδή από 9,9% που ήταν τον Οκτώβριο μειώθηκε στο 8,9%, για τους καταναλωτές η επιβάρυνση αυτή συνεχίζει να είναι μεγάλη.

Αντιμετώπιση ακρίβειας

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας στην αγορά αποτελεί μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση η οποία ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για μεγαλύτερη διαφάνεια, σημειώματα σουπερμάρκετ και βιομηχανίας για να γίνεται κατανοητό ποιες είναι οι εκπτώσεις και ποιος ο τρόπος με τον οποίο προσδιορίζονται οι τιμές στα ράφια.

Από την πλευρά τους χθες οι εκπρόσωποι των αλυσίδων τόνισαν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει εξομάλυνση στο θέμα των ανατιμήσεων, ωστόσο οι τιμές δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα επίπεδα της περασμένης  διετίας. Μάλιστα είπαν ότι δεν κινούνται αυθαίρετα αναφορικά με τις τιμές στα ράφια, καθώς υπάρχει η διάταξη για το περιθώριο κέρδους, ωστόσο δήλωσαν αντίθετοι στην παράταση του μέτρου όπως και στο ενδεχόμενο κατάργησης των προσφορών, λέγοντας ότι χρειάζεται εκλογίκευση ώστε να μην υπάρχουν οι ίδιες προσφορές όλο τον χρόνο.

Το «καλάθι του Αϊ-Βασίλη»έρχεται στις 15 Δεκεμβρίου και θα περιλαμβάνει παιχνίδια από όλες τις κατηγορίες που βρίσκουμε σε ένα κατάστημα που ειδικεύεται σε πώληση παιχνιδιών.