Σε «τεχνικό πρόβλημα» στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας αποδίδουν κύκλοι της εταιρείας Nova το πολύωρο μπλακάουτ της περασμένης Κυριακής, που είχε ως αποτέλεσμα να «νεκρώσουν» τα τηλέφωνα χιλιάδων συνδρομητών της σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, εξαιτίας του σφάλματος «βραχυκύκλωσε» μεγάλο μέρος του δικτύου κινητής τηλεφωνίας της Nova για περίπου έξι ώρες. Πηγές με γνώση του θέματος, αναφέρουν ότι το ζήτημα προέκυψε κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων επισκευών που υλοποιούσε ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος σε κάποιους servers, όταν ξαφνικά «βυθίστηκε» (έπαψε να λειτουργεί) ένας από τους servers, που εξυπηρετεί κατά βάση τις διευθύνσεις DNS (emails, sms κ.λπ.).

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να δεχθούν κλήσεις και γραπτά μηνύματα στα κινητά τους χιλιάδες συνδρομητές της Nova σε όλη την ελληνική επικράτεια. Οταν η εταιρεία αντιλήφθηκε το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί, προσπάθησε να το επιλύσει. Ομως, η επικοινωνία των συνδρομητών με τις άλλες εταιρείες επανήλθε κανονικά περίπου στις 12.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας, με τη συνολική διάρκεια του μπλακάουτ να υπολογίζεται σε περίπου 5-6 ώρες.

Εκθεση στην ΑΔΑΕ

Επισήμως, η διοίκηση της Nova δεν έχει ανακοινώσει την πραγματική αιτία που οδήγησε στην προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του τηλεπικοινωνιακού δικτύου της. Πάντως, μέσα στις επόμενες ημέρες, η διοίκηση της εταιρείας αναμένεται να υποβάλει – όπως υποχρεούται – σχετική έκθεση στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις τεχνικές πληροφορίες που σχετίζονται με το εν λόγω περιστατικό.

Γνώση της συγκεκριμένης έκθεσης αναμένεται να λάβει και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), στην οποία προσέφυγαν ήδη αρκετοί συνδρομητές για να καταγγείλουν το συγκεκριμένο θέμα.

Πάντως, η εταιρεία, σε σχετική ανακοίνωσή της στα social media, ανέφερε ότι οι πελάτες συμβολαίου που επηρεάστηκαν από το μπλακάουτ θα λάβουν δωρεάν απεριόριστη ομιλία, δεδομένα (data) και sms για 7 ημέρες, ενώ οι πελάτες καρτοκινητής θα λάβουν δωρεάν απεριόριστη ομιλία, δεδομένα και 10.000 sms, επίσης για 7 ημέρες.