Νέα σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Αυτό ανέφερε από το βήμα του OT Forum ο υπουργός εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Όπως σημείωσε, μεταξύ των Ευρωπαίων ετέρων έχει επιτευχθεί συμφωνία σε ποσοστό 95%. Υπογράμμισε δε ότι η Ελλάδα, από κοινού με άλλες χώρες, προκρίνει την ευελιξία των δημοσιονομικών κανόνων. «Δεν θέλουμε οι δημοσιονομικοί κανόνες να υπονομεύουν την ανάπτυξη», ξεκαθάρισε, ενώ σημείωσε ότι μαζί με άλλες χώρες «θα πετύχουμε αρκετά», όπως να μην προσμετρώνται οι αμυντικές δαπάνες στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Ο Κωστής Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι με βάση τη συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι, ο προϋπολογισμός που έχει καταθέσει η κυβέρνηση καλύπτει τις απαιτήσεις που θα προκύψουν. Το 2024 πάντως θα χρειαστεί να κατατεθεί νέο μεσοπρόθεσμο με βάση τους νέους κανόνες.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

Ο «οδικός χάρτης» του 2024

Στον «οδικό χάρτη» του 2024 περιλαμβάνεται ένας νόμος που θα αφορά το Υπερταμείο, με θέσπιση νέων κανόνων λειτουργίας θυγατρικών προς την κατεύθυνση να προσελκύουν ευκολότερα στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα και, ευρύτερα, την μεγαλύτερη ευελιξία. Θα υπάρξει παράλληλα ένα νέο επενδυτικό ταμείο, ως θυγατρική του υπερταμείου, το οποίο θα χρηματοδοτεί επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής.

Σημείωσε ότι θα ληφθεί ακόμα πρωτοβουλία για τις παραλίες και τους αιγιαλούς αλλά και κωδικοποίηση της φορολογίας. Παράλληλα, η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της αντικατάστασης των επιδομάτων με μέτρα μόνιμης ενίσχυσης του εισοδήματος.

Ο υπουργός εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υποστήριξε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι ανισότητες, ενώ παράλληλα υπήρξε – όπως είπε – σημαντική αύξηση των κοινωνικών δαπανών.

Προτεραιότητα η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές

Τόνισε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος όσον αφορά το ιδιωτικό χρέος, ενώ σημείωσε ότι ο νέος νόμος καθιστά υποχρεωτικό τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τους servicers, όταν πρόκειται για ευάλωτους δανειολήπτες.

Σημείωσε ότι πλησιάζει ο χρόνος για την έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου από την Ελλάδα, χωρίς πάντως να διευκρινίσει αν αυτό θα συμβεί εντός του 2024, ενώ τόνισε ότι θα προπληρωθούν διμερή δάνεια.

Τόνισε ότι στον τομέα των φοροαπαλλαγών εντάσσονται πολλά μέτρα κοινωνικής προστασίας τα οποία δεν γίνεται να περιοριστούν. Ως πρώτα βήματα για το νέο έτος, τέλος, παρουσίασε τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές αλλά και την εφαρμογή ρυθμίσεων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων.