Οι κινεζικές εταιρείες εξόρυξης αύξησαν απότομα την παραγωγή κοβαλτίου στο Κονγκό καθώς επιδιώκουν να διευρύνουν το μερίδιο αγοράς τους, ασκώντας περαιτέρω πίεση σε ένα εμπόρευμα του οποίου η τιμή έχει υποχωρήσει σημαντικά.

Το κοβάλτιο χρησιμοποιείται ευρέως στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων όπου συνδυάζεται με νικέλιο για να παράγει υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα σε μπαταρίες ιόντων λιθίου. Ωστόσο, δεν χρησιμοποιούν όλες οι μπαταρίες EV κοβάλτιο: αρκετές εταιρείες ηλεκτροκίνητων, συμπεριλαμβανομένης της Tesla Inc. έχουν μετατοπιστεί από κοβάλτιο νικελίου μαγγανίου (NMC) σε μπαταρίες φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP) λόγω εν μέρει περιβαλλοντικών και γεωπολιτικών ανησυχιών.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας κοβαλτίου στον κόσμο , αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 60% των παγκόσμιων εισαγωγών.

Δυστυχώς, οι αυξανόμενες προμήθειες, κυρίως από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Ινδονησία, ανάγκασαν τις τιμές να μειωθούν από 81.790 $/μετρικό τόνο τον Απρίλιο του 2022 σε 33.140 $/μετρικό τόνο. Η Ινδονησία αναμένεται να τετραπλασιάσει την παραγωγή κοβαλτίου έως το 2033 και μπορεί ακόμη και να υπερβεί αυτές τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Project Blue.

Αύξηση παραγωγής

Σύμφωνα με το Reuters, ο όμιλος CMOC της Κίνας αύξησε την παραγωγή του κοβαλτίου κατά 144% κατά τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2023, και πλέον είναι πολύ κοντά στο ξεπεράσει τον τεράστιο όμιλο εμπορευμάτων Glencore, ως τον μεγαλύτερο παραγωγό κοβαλτίου στον κόσμο. Η CMOC έχει θέσει στόχο να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της στην παγκόσμια αγορά εξορυσσόμενου κοβαλτίου από 11% το 2022 σε σχεδόν 30% έως το 2025, δήλωσε στο Reuters ο Jorge Uzcategui της Benchmark Mineral Intelligence.

«Προσπαθεί η CMOC να κατακλύσει την αγορά κοβαλτίου σε μια προσπάθεια να ελέγξει ένα μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς και να εκδιώξει τους οριακούς παραγωγούς, κι έτσι να έχει περισσότερο έλεγχο στις τιμές μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα; Αυτό είναι μια πιθανότητα», είπε ο Uzcategui.

Το ορυχείο Kisanfu της CMOC στη ΛΔΚ ανήκει εν μέρει στην κινεζική CATL, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή μπαταριών EV στον κόσμο.

Εν τω μεταξύ, ο όμιλος MMG της Κίνας σχεδιάζει να προχωρήσει στην επέκταση στο ορυχείο του Kinsevere στο Κονγκό, ενώ η Jinchuan Group International Resources κάνει το ίδιο στην παραγωγή κοβαλτίου της ΛΔΚ.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η παγκόσμια παραγωγή εξευγενισμένου κοβαλτίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 23% το τρέχον έτος, δημιουργώντας πλεόνασμα 74.800 μετρικών τόνων έως το 2024.

Όλα αυτά δεν προοιωνίζονται καλά για τους ταύρους κοβαλτίου: «Τα επόμενα πέντε χρόνια περίπου, πιστεύουμε ότι θα υπάρξει υπερπροσφορά στην αγορά. Οπότε ουσιαστικά αυτό θα σημαίνει ότι οι τιμές θα παραμείνουν χαμηλές για το άμεσο μέλλον», έχει προβλέψει ο Thomas Matthews στη CRU.