Η Μπατρούν, μια καλοδιατηρημένη παλιά πόλη στο βόρειο Λίβανο, ήταν ένα ταπεινό θέρετρο για ντόπιους που κανείς δεν γνώριζε. Ήταν περισσότερο γνωστό για το αρχαίο φοινικικό τείχος, την οθωμανική αρχιτεκτονική και τα λιθόστρωτα σοκάκια.

Αλλά όπως και κάποια άλλα μέρη σε όλο τον κόσμο, η πανδημία άλλαξε τα πάντα για αυτό το ψαροχώρι που κοιτάζει προς την Κύπρο, στη Μεσόγειο.

Το αρχαίο ελληνικό όνομα της πόλης ήταν Βότρυς. Η Μπατρούν βρίσκεται 318 χλμ BΑ της Γάζας και 65 χλμ από τα σύνορα με την επαρχία Χομς της Συρίας, σε μια από τις ταραχώδεις περιοχές του πλανήτη.

Το 2021, κρυφά πάρτι στην παραλία κρυμμένα πίσω από φθαρμένες ξύλινες πύλες προσέλκυσαν Λιβανέζους μεγαλοσχήμονες, που ήθελαν να ξεφύγουν από τους αυστηρούς κανόνες και τις βραδινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα της Βηρυτού. Και έτσι αποκαλύφθηκε.

Από τότε, ένα κύμα ανάπτυξης μετέτρεψε την Μπατρούν σε μια πολυτελή παιδική χαρά για το διεθνές τζετ σετ. Καθώς οι πλούσιοι επισκέπτες της εποχής της πανδημίας μετατράπηκαν σε επενδυτές, η εξαιρετική παραθαλάσσια περιοχή και τα παλιά αρχοντικά έχουν μετατραπεί σε πολυτελή boutique ξενοδοχεία, με μοντέρνα εστιατόρια στα ρετιρέ και πολυσύχναστα παραλιακά κλαμπ που θυμίζουν Μύκονο ή Ίμπιζα.

Και αν κάποιες στιγμές νομίζεις ότι είσαι στην Ελλάδα, μια βόλτα στους κοντινούς αμπελώνες της πόλης σου ενισχύει την οφθαλμαπάτη, σύμφωνα με το Robb Report.

Βρίσκονται σε μεγάλα υψόμετρα έως και 1.300 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, παράγουν σταφύλια υψηλής ποιότητας που τροφοδοτούν τα γεύματα πίσω στην πόλη.

Μια όαση ήρεμης χλιδής σε μια κατεστραμμένη χώρα

Σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα, η οποία πρόσφατα υπέστη μια από τις χειρότερες οικονομικές καταρρεύσεις στη σύγχρονη ιστορία, η Μπατρούν είναι ένας ακμάζων θύλακας επιτυχίας και ανέμελης ηρεμίας.

Στη μεταμόρφωσή του βοήθησε ο αμφιλεγόμενος Λιβανέζος πολιτικός Γκεμπράν Μπαζίλ, μια πολωτική προσωπικότητα που ανάλογα με το ποιον ρωτάτε είτε ήταν υπεύθυνος για τη διατήρηση της πόλης εν μέσω της κατάρρευσης , είτε είναι ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες της πτώσης της χώρας.

Έχει επιτρέψει και ενθαρρύνει μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή, τις οποίες ορισμένοι θεωρούν ως αρπαγή γης. Οι επιχειρηματίες το βλέπουν διαφορετικά.

Στην κορυφή της λίστας των νέων και αξιοσημείωτων ακινήτων βρίσκεται το Capo Boutique Hotel and Resort. Σχεδιασμένο από τον ροκ σταρ Καρλ Γκέρτζες που έγινε αρχιτέκτονας, ένας πολυτάλαντος ντράμερ από το συγκρότημα της Μέσης Ανατολής Mashrouh’ Leila.

Το δημιούργημα του από άμμο και τσιμέντο σχεδόν εξαφανίζεται στο τοπίο. Μια είσοδος σαν πύλη, με επένδυση από κάκτους και ταλαντευόμενους λευκούς θόλους, σας μεταφέρει μέσα σε ένα ηδονικό καταφύγιο διακριτικής πολυτέλειας.

Κάθε μία από τις οκτώ σουίτες του Capo έχει τη δική της πισίνα, μια εξαιρετικά ιδιωτική βεράντα, κολοσσιαίες συρόμενες πόρτες και απέραντη θέα στη Μεσόγειο. Χωρίς ξένες λεπτομέρειες ή διακοσμητικά που αποσπούν την προσοχή, είναι η επιτομή της ήσυχης πολυτέλειας.

Πολυτελή θέρετρα σε παλιά αρχοντικά

Χτισμένο σε πέντε επίπεδα, το θέρετρο διαθέτει spa και ένα μπαρ που ατενίζει το ηλιοβασίλεμα και υποδέχεται διεθνείς DJ’s κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, με μεμονωμένα τραπέζια που στοιχίζουν έως και $4.000 για το βράδυ. Το εξαιρετικό εστιατόριο του Capo, το Butler’s Table, εξοπλισμένο με προσαρμοσμένο γυάλινο φωτισμό, διευθύνεται από τον καταξιωμένο σεφ Γιουσέφ Ακίκι.

Το πρώην εστιατόριο του, Burgundy, συμπεριλήφθηκε στο Best 50 Discovery για εστιατόρια στον κόσμο και ένα από τα 20 πιο υποτιμημένα εστιατόρια στον κόσμο από το CNN. Είναι επίσης διευθυντής μαγειρικής στο εστιατόριο Basko στο Ντουμπάι.

Capo boutique hotel

Το Butler’s Beach Club, μέρος του μικρού θερέτρου, είναι ένας προορισμός από μόνος του. Μπορείτε να παραγγείλετε μεσημεριανό γεύμα από το εστιατόριο και να το σερβισιστείτε στην ξαπλώστρα σας απολαμβάνοντας τη μουσική. Ένας σύντομος περίπατος στην αμμώδη παραλία σας οδηγεί σε μια ομάδα παραθαλάσσιων βιλών αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Λίγα λεπτά οδικώς βρίσκεται το Breathe Batroun, ένα boutique ξενοδοχείο μόνο για ενήλικες που ανήκει στον Μάριο Χαντάντ, έναν επιχειρηματία εστιατορίων του οποίου η οικογένεια διαχειρίζεται τα Empire Cinemas.

Στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό λιβανέζικο σπίτι των αρχών του εικοστού αιώνα με παράθυρα με τρίκλινα τόξα και πέτρινη πρόσοψη, είναι προσεκτικά επιπλωμένο με σχολαστικά επιλεγμένες αντίκες των μέσων του 20ου αιώνα και ένα “honesty bar”. Η ταράτσα λειτουργεί ως ευάερη τραπεζαρία, όπου το πρωί σερβίρεται παρακμιακό ανατολίτικο πρωινό. Το βράδυ, κοκτέιλ mixologist και εκλεκτά ιαπωνικά πιάτα σερβίρονται κάτω από τα αστέρια καθώς μεταμορφώνεται σε Sushi on the Roof.

Στη γωνία, το Fouha είναι η τελευταία προσθήκη στην πολυσύχναστη σκηνή της παλιάς πόλης. Το σπίτι από ψαμμίτη, που χρονολογείται από το 1850, κατοικούνταν στο παρελθόν απο πέντε οικογένειες, που η καθεμία ζούσε σε μία από τις πέντε σουίτες του ξενοδοχείου τώρα.

Επιπλωμένο από κορυφαίους τοπικούς σχεδιαστές και με μερικές vintage καρέκλες κινηματογράφου, διευθύνεται από ένα νεαρό ζευγάρι ντόπιων κινηματογραφιστών που εγκαινίασε επίσης το Μεσογειακό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μπατρούν. Η ετήσια εκδήλωση, που πραγματοποιείται σε μια πλατεία που περιβάλλεται από αρχαία κτίρια, σερβίρει τραγανές τηγανητές σαρδέλες και τοπική μπύρα αντί για ποπ κορν και σόδα και πραγματοποιείται στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Εκτός από τα νέα πανέμορφα ξενοδοχεία, η πόλη προσφέρει αξιοθέατα όπως την παλιά αγορά , το Σουκ, φοινικικά , ελληνιστικά και ρωμαϊκά ερείπια,  βυζαντινούς ναούς όπως του Αγίου Στεφάνου και της Παναγίας των Κυμάτων, γραφικά σοκάκια και ένα ήρεμο λιμανάκι.

Πηγή: ΟΤ