Αποκαλεί τους πολιτικούς αντιπάλους του «παράσιτα» και τα μέσα ενημέρωσης «εχθρό του λαού». Έχει δεσμευτεί επανειλημμένως πως αν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο θα επιδιώξει «αντίποινα» σε βάρος όσων θεωρεί ότι του έκλεψαν τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2020 καθώς και εκείνων που θεωρεί ότι τον κυνηγούν τώρα στα δικαστήρια για πολιτικούς λόγους.

Από τον Δημοκρατικό πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μέχρι τον κορυφαίο νεοσυντηρητικό Ρόμπερτ Κέιγκαν και την πρώην βουλευτή των Ρεπουμπλικανών Λιζ Τσέινι, ολοένα και περισσότερες φωνές προειδοποιούν πως αν επανεκλεγεί τον Νοέμβριο του 2024 η δημοκρατία θα κινδυνεύσει.

Αλλά ουδείς λόγος ανησυχίας, ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε, στο πλαίσιο μιας στημένης συζήτησης με τον παρουσιαστή του Fox News, και γνωστό υποστηρικτή του, Σον Χάνιτι πως θα είναι δικτάτορας «μόνο την πρώτη μέρα» μετά την επανεκλογή του.

Ηταν ένα townhall event στην Αϊοβα, από εκείνα όπου κανονικά κάνουν ερωτήσεις μέλη του κοινού, στο συγκεκριμένο όμως τις ερωτήσεις τις έκανε μόνο ο Χάνιτι. «Εχετε καθ’ οιονδήποτε τρόπο οποιαδήποτε σχέδια, αν επανεκλεγείτε πρόεδρος, να καταχραστείτε την εξουσία, να παραβιάσετε τον νόμο ώστε να χρησιμοποιήσετε την κυβέρνηση για να κυνηγήσετε ανθρώπους;» ρώτησε τον Τραμπ. «Εννοείς όπως τη χρησιμοποιούν τώρα;» απάντησε εκείνος υποδυόμενος για μία ακόμα φορά το θύμα ενός «πολιτικού κυνηγιού μαγισσών». «Υπόσχεστε απόψε στην Αμερική ότι σε καμία περίπτωση δεν θα καταχρασθείτε ποτέ την εξουσία ως αντίποινα εναντίον του οποιουδήποτε;» επανήλθε λίγο αργότερα ο Χάνιτι. «Εκτός από την πρώτη μέρα» απάντησε ο Τραμπ – οπότε, όπως είπε, θα χρησιμοποιήσει τις προεδρικές του εξουσίες προκειμένου να κλείσει τα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό και να επεκτείνει τις γεωτρήσεις πετρελαίου. «Τον αγαπώ αυτόν τον τύπο», συνέχισε ο Τραμπ, αναφερόμενος στον Χάνιτι. «Μου λέει: «Δεν θα είστε δικτάτορας, θα είστε;». Λέω: «Οχι, όχι, όχι, μόνο την πρώτη μέρα»».

Το τέταρτο ντιμπέιτ

Ο Τραμπ έκανε τις δηλώσεις αυτές λίγες ώρες πριν από το χθεσινοβραδινό, τέταρτο κατά σειρά ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων για το χρίσμα – από το οποίο απείχε εκ νέου, με τον αέρα των 40 μονάδων που έχει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Ο άλλοτε θεωρούμενος μεγάλος αντίπαλός του, ο «τραμπικότερος του Τραμπ» κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντεσάντις, έχει κατρακυλήσει δημοσκοπικά. Αρκετό μομέντουμ δείχνει, αντιθέτως, να έχει τελευταία η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, και πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ επί προεδρίας Τραμπ, Νίκι Χέιλι, προς το παρόν ωστόσο μοιάζει σχεδόν αδύνατο να ξεπεράσει τον Τραμπ στην κούρσα για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα.

Η Λιζ Τσέινι, σφοδρή επικρίτρια του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου, άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα ως ανεξάρτητη συντηρητική, ή με βάση ένα διακομματικό ψηφοδέλτιο που θα περιλαμβάνει και κάποιον Δημοκρατικό, στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Την ίδια ώρα, μια σύμμαχος του Τραμπ που εργαζόταν επί προεδρίας του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η Κας Πατέλ, διαβεβαίωνε πως αν επανεκλεγεί, η κυβέρνησή του θα προβεί σε αντίποινα, «ποινικά ή αστικά», εναντίον όσων δημοσιογράφων βοήθησαν, υποτίθεται, τον Τζο Μπάιντεν να «κλέψει» τις εκλογές του 2020. Και το ανώτατο δικαστήριο του Κολοράντο ετοιμαζόταν να ακούσει προσφυγή ομάδας ψηφοφόρων που ζητούν να αποκλειστεί ο Τραμπ από τις εκλογές του 2024 βάσει τροπολογίας του Συντάγματος που αποκλείει από ομοσπονδιακά αξιώματα όσους έχουν εμπλακεί σε «ανταρσία».