Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μεταβαίνει σήμερα για επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία – πρώτη φορά ταξιδεύει στην περιοχή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αναφέρθηκε στο ταξίδι λέγοντας ότι «τα μέρη θα συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις και την παλαιστινοϊσραηλινή σύγκρουση», προσθέτοντας ότι ο ρώσος πρόεδρος την Πέμπτη θα δεχθεί στο Κρεμλίνο τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι.

Η Σαουδική Αραβία είναι βασικός εταίρος της Ρωσίας στον ΟΠΕΚ+, ενώ τα ΗΑΕ έχουν γίνει ο κύριος διεθνής κόμβος για τις ρωσικές επιχειρήσεις και μια σημαντική οδός για την παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων.

Ο Πούτιν έχει στενές σχέσεις και με τις δύο χώρες του Κόλπου που εξάγουν πετρέλαιο και οι οποίες έχουν παραμείνει ουδέτερες στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν έχουν επικυρώσει το καταστατικό που διέπει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο έχει κατηγορήσει τον ρώσο πρόεδρο για φερόμενα εγκλήματα πολέμου, και έτσι δεν κινδυνεύει να συλληφθεί όσο βρίσκεται στο έδαφός τους.

Προσωπικές σχέσεις

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, και ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, ηγεμόνας των ΗΑΕ, έχουν αναπτύξει προσωπικές σχέσεις με τον Πούτιν και έπαιξαν κεντρικό ρόλο σε διάφορες προσπάθειες διαμεσολάβησης που σχετίζονται με τον πόλεμο της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των ανταλλαγών κρατουμένων. Η οικονομική συνεργασία της Σαουδικής Αραβίας με τη Ρωσία έγινε πιο έντονα αισθητή στην αγορά πετρελαίου.

Ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν έπαιξε κρίσιμο ρόλο βοηθώντας να ενταχθεί η Μόσχα σε έναν ευρύτερο όμιλο του ΟΠΕΚ+, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα επέκτεινε και εμβάθυνε τις περικοπές της παραγωγής.

Η σχέση της Μόσχας με την περιοχή υπογραμμίστηκε τον περασμένο μήνα όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε τρεις πλοιοκτήτες με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατηγορώντας τους ότι εξάγουν ρωσικό αργό πετρέλαιο με τιμή πάνω από το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που επέβαλε το G7.

Η κίνηση της Ουάσιγκτον τόνισε τις αυξημένες προσπάθειες της Δύσης να περιορίσει την καταστρατήγηση των κυρώσεων, αφού οι «Financial Times» ανέφεραν ότι τον Οκτώβριο σχεδόν όλο το ρωσικό πετρέλαιο το διαπραγματεύτηκαν πάνω από το ανώτατο όριο των τιμών του G7.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος Πούτιν θα φιλοξενήσει στη Μόσχα τον ιρανό πρόεδρο Ραΐσι, σημαντικό σύμμαχο και προμηθευτή στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως drones, για τις δυνάμεις του στην Ουκρανία.

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία είναι εδώ και πολύ καιρό περιφερειακοί αντίπαλοι, αν και οι δύο υπέγραψαν μια συμφωνία με τη μεσολάβηση της Κίνας φέτος για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων.