«Κλείδωσαν» τα προϊόντα στο καλάθι των Χριστουγέννων, το οποίο θα είναι στη διάθεση των καταναλωτών από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023.

Χθες η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των αλυσίδων σουπερμάρκετ στη διάρκεια της οποίας κατέληξαν στην τελική λίστα των προϊόντων, ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν για να δώσουν στους καταναλωτές προϊόντα σε χαμηλές τιμές εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, παρουσία του γενικού γραμματέα εμπορίου, Σωτήρη Αναγνωστόπουλου, συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ενωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΕΣΕ), υπό τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Αριστοτέλη Παντελιάδη, τον γενικό γραμματέα Κώστα Μαυροειδή και τον γενικό διευθυντή Απόστολο Πεταλά.

Ηταν η δεύτερη συνάντηση σε διάστημα μιας εβδομάδας και αποφασίστηκε να εφαρμοστεί – όπως και πέρυσι – το «Καλάθι των Χριστουγέννων», το οποίο θα έχει διάρκεια τριών εβδομάδων από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2024 έως την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2023.

Θα περιλαμβάνει έξι διαφορετικές κατηγορίες τροφίμων, κρέατα και γλυκά, ωστόσο αν και είχε αρχικά γίνεται σχετική συζήτηση, δεν θα περιλαμβάνει κουραμπιέδες και μελομακάρονα. «Για ακόμα μια φορά είχαμε μια πολύ ουσιαστική συνάντηση με την Ενωση Σούπερ Μάρκετ και από κοινού αποφασίσαμε ποια προϊόντα θα ενταχθούν στο φετινό Καλάθι των Χριστουγέννων» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Κώστας Σκρέκας.

Παράλληλα με το εορταστικό καλάθι οι καταναλωτές θα μπορούν να αξιοποιήσουν και τις χαμηλές τιμές του εβδομαδιαίου καλαθιού του νοικοκυριού το οποίο θα τρέχει ταυτόχρονα περιλαμβάνοντας προϊόντα από 62 κατηγορίες.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης σε εξέλιξη είναι και οι επαφές με τους εκπροσώπους των καταστημάτων παιχνιδιών ώστε να ανακοινωθεί και το καλάθι του Αγίου Βασίλη πιθανόν έως το τέλος της εβδομάδας.

Μειώσεις

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση στο πλαίσιο των ενεργειών της για την αντιμετώπιση της ακρίβειας επεκτείνει για ένα ακόμα εξάμηνο το μέτρο του καλαθιού του νοικοκυριού ως τις 30 Ιουνίου του 2024, το οποίο θα έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: «Οργανωτικές και Διαδικαστικές Διατάξεις για την Ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Επίσης, παρατείνεται για ένα ακόμη εξάμηνο, δηλαδή έως τον Ιούνιο του 2024, η προθεσμία ισχύος της διάταξης σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η αποκόμιση μεικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση, τη θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση σχολικών ειδών και γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μεικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μεικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης Δεκέμβριου 2021.