Νέα σεισμός, μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις Φιλιππίνες την Δευτέρα το πρωί (τοπική ώρα – βράδυ Κυριακής στην Ελλάδα), ανακοίνωσε το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

Πρόκειται για τον τελευταίο μιας σειράς ισχυρότατων σεισμικών δονήσεων που έπληξαν τη χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο σεισμός σημειώθηκε στα νότια των Φιλιππίνων, μόλις πριν από τις 04.00 της Δευτέρας (τοπική ώρα – Κυριακή 22.00 ώρα Ελλάδας), σε απόσταση 72 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της πόλης Χινατουάν, στο νησί Μιντανάο. Το εστιακό του βάθος ήταν 30 χιλιόμετρα.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο έπειτα από τον ισχυρό σεισμό των 7,6 βαθμών και των μεγάλων μετασεισμών που χτύπησαν τις Φιλιππίνες.

Νωρίτερα την Κυριακή, το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών (GFZ) ανακοίνωσε ότι σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών έπληξε το νησί Μιντανάο τα ξημερώματα της Δευτέρας (τοπική ώρα).

Παράλληλα, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,6 Ρίχτερ, με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται 148 χιλιόμετρα ανατολικά του Μπουτουάν και 59 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Μπίσλιγκ.

Έληξε ο συναγερμός για τσουνάμι

Εν τω μεταξύ, οι αρχές στις Φιλιππίνες επέτρεψαν στους κατοίκους να επιστρέψουν την Κυριακή στα σπίτια τους, μετά τον σεισμό των 7,4 βαθμών που έπληξε το νότιο τμήμα της χώρας.

Ο σεισμός που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (τοπική ώρα) έγινε αισθητός στις επαρχίες Σουριγκάο Ντελ Σουρ και Ανατολικού Νταβάο, με αποτέλεσμα οι αρχές να καλέσουν τους κατοίκους παράκτιων περιοχών να απομακρυνθούν, ενώ εξέδωσαν προειδοποιήσεις για τσουνάμι στη χώρα, αλλά και στην Ιαπωνία.

Το μέγεθος του σεισμού ήταν 7,4 βαθμοί, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων (Phivolcs).