Ετος φορολογικών ανατροπών για εκατομμύρια φορολογουμένους αναμένεται να είναι το 2024.

Πάνω από 730.000 ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος με το νέο τεκμαρτό σύστημα.

Περισσότερες από 1,3 εκατ. οικογένειες με παιδιά θα διαπιστώσουν από τον πρώτο κιόλας μήνα του νέου έτους αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές λόγω αύξησης του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ, η οποία οδηγεί σε μικρότερη παρακράτηση φόρου.

Περίπου 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές θα κερδίσουν μείωση 10% στον νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση τριών ή περισσότερων κατοικιών θα πρέπει να ανοίξουν βιβλία στην Εφορία καθώς θα θεωρούνται πλέον επιχειρηματίες. Ολοι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένοι να διαβιβάζουν τα έσοδα και τα έξοδά τους στην πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ.

Οσοι αγοράζουν ακίνητα θα πρέπει υποχρεωτικά να εξοφλούν το τίμημα αποκλειστικά μέσω τραπεζικού συστήματος.

Υποχρεώσεις και ελαφρύνσεις.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή αλλά και οι μόνιμες φοροελαφρύνσεις που ενεργοποιούνται το 2024 φέρνουν τα πάνω κάτω στο φορολογικό μέτωπο. Ειδικότερα:

1. Νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και ατομικές επιχειρήσεις.

Ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα έως 50.000 ευρώ θα μπορεί να επιβάλει η Εφορία σε 735.000 επαγγελματίες με το νέο σύστημα φορολόγησης που εφαρμόζεται από τα φετινά εισοδήματα, τα οποία θα φορολογηθούν το 2024. Το τεκμήριο μειώνεται για τους νέους επαγγελματίες, για όσους δραστηριοποιούνται σε περιοχές με μικρό πληθυσμό, τους μονογονείς με ανήλικα τέκνα, τους πολύτεκνους. Πλήρης απαλλαγή ισχύει, μεταξύ άλλων, όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι (π.χ. ασθένεια, στρατιωτική θητεία, φυσικές καταστροφές, λόγοι ανωτέρας βίας κ.λπ.), για τους αυτοαπασχολουμένους με μπλοκάκι σε έως τρεις εργοδότες καθώς και για τους αγρότες. Το ύψος του τεκμηρίου μεταβάλλεται ανάλογα με τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, το σύνολο της μισθοδοσίας και το ύψος του τζίρου της επιχείρησης σε σχέση με τον μέσο όρο του κλάδου.

2. Μείωση τέλους επιτηδεύματος κατά 50%. Το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ θα μειωθεί στα 325 ευρώ για όλους τους επαγγελματίες. Για κάθε υποκατάστημα το τέλος μειώνεται στα 300 ευρώ από 600 ευρώ.

3. Αύξηση αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με παιδιά. Σε ετήσια βάση η ελάφρυνση κυμαίνεται από 90 ευρώ έως 220 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

4. Μείωση ΕΝΦΙΑ. Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ του 2024 θα είναι μειωμένος κατά 10% για όσους έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους από φυσικές καταστροφές.

5. Τέλος τα μετρητά στις αγορές ακινήτων. Το τίμημα για αγοραπωλησίες ακινήτων θα καταβάλλεται αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής. Κάθε συμβόλαιο που καταγράφει προκαταβολή, μερική ή ολική εξόφληση με μετρητά θα θεωρείται άκυρο και θα απαγορεύεται η μεταγραφή του.

6. Αύξηση προστίμου για συναλλαγές με μετρητά. Το πρόστιμο για αγορές αξίας πάνω από 500 ευρώ με μετρητά θα ανέρχεται στο διπλάσιο της αξίας της απόδειξης.

7. Ολα τα έσοδα – έξοδα στην πλατφόρμα myDATA. Τα δηλούμενα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν θα μπορεί να είναι μικρότερα από τα έσοδα που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα. Δαπάνες μιας επιχείρησης που δεν έχουν διαβιβαστεί δεν θα εκπίπτουν. Πρόστιμα 250-500 ευρώ την ημέρα για όσους δεν διαβιβάζουν τα δεδομένα στα myDATA.

8. Ηλεκτρονική τιμολόγηση. Ολες οι επιχειρήσεις και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποχρεωθούν να εκδίδουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο τα τιμολόγιά τους. Σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί στην ΕΕ.

9. Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS τον Μάρτιο του 2024.

10. Επέκταση των POS στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν.

11. Ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής.

12. Αμοιβή από 100 μέχρι 3.000 ευρώ στους πολίτες που καταγγέλλουν, μέσω της εφαρμογής Appodixi, περιστατικά εκδόσεως αποδείξεων από παραποιημένες ή παραβιασμένες ταμειακές μηχανές.

13. Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Μονιμοποιούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε μεταφορές, τουριστικό πακέτο, γυμναστήρια, σχολές χορού, εισιτήρια στους κινηματογράφους, στα θέατρα. Παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2024 ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ και τα ροφήματα στην εστίαση καθώς και στα κόμιστρα στα ταξί. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 επανέρχεται στο 24% ο συντελεστής ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, μπίρες χωρίς αλκοόλ, αεριούχα νερά).

14. Μεγαλύτερη μείωση φόρου για ανακαίνιση ακινήτων. Δαπάνες έως 16.000 ευρώ μειώνουν τον φόρο σε βάθος 5ετίας. Οι δαπάνες για υλικά λαμβάνονται υπόψη μέχρι ποσού που αντιστοιχεί στο 1/3 του ποσού για δαπάνες υπηρεσιών.

15. Επιχειρήσεις – κεφαλαιαγορά. Μειώνονται οι φόροι συγκέντρωσης κεφαλαίου (από 0,5% σε 0,2%) και χρηματιστηριακών συναλλαγών κατά 50%, σε 0,1%.

16. Ξεχωριστές δηλώσεις συζύγων. Η επιλογή της χωριστής δήλωσης ισχύει για κάθε επόμενο φορολογικό έτος, αν δεν ανακληθεί μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του αντίστοιχου έτους.

17. Επιβολή τέλους παρεπιδημούντων 0,5% στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

18. Επιβολή ΦΠΑ και τέλους επιτηδεύματος σε φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση. Θα πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία.

19. Επιβολή τέλους 1,5 ευρώ τη μέρα σε όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

20. Αύξηση προστίμων για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Το πρόστιμο ανέρχεται στο 50% των ακαθάριστων εσόδων του εκάστοτε τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο στα 5.000 ευρώ.

21. Θέσπιση ανώτατου ορίου διάρκειας 60 ημερών σε κάθε βραχυχρόνια μίσθωση. Το όριο των 60 ημερών αφορά τη διάρκεια κάθε μίσθωσης ξεχωριστά.