Σειρά συναντήσεων με τον εμίρη, τον πρωθυπουργό και αξιωματούχους του Κατάρ, καθώς και αξιωματούχους της Αιγύπτου είχαν χθες στην Ντόχα οι επικεφαλής της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, και της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, με σκοπό μια νέα παράταση της εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που εφαρμόστηκε αρχικά με τετραήμερο ορίζοντα την Παρασκευή και παρατάθηκε για πρώτη φορά προχθές για 48 επιπλέον ώρες.

Αιγυπτιακές πηγές δήλωσαν στην εφημερίδα «Al-Araby Al-Jadeed» πως επιτεύχθηκε επί της αρχής συμφωνία για νέα διήμερη παράταση με τους ίδιους όρους – ισραηλινή πηγή σχολίασε απλώς ότι η πρόταση εξετάζεται. Ακόμα 10 ισραηλινές όμηροι της Χαμάς (αλλά και της Ισλαμικής Τζιχάντ, όπως αποκαλύφθηκε), εννέα ενήλικες και μία 17χρονη (ανάμεσά τους, τέσσερις με διπλή υπηκοότητα, δύο με αργεντίνικη, μία με αυστριακή και μία με φιλιππινέζικη) καθώς και δύο ταϊλανδοί υπήκοοι αφέθηκαν ελεύθεροι χθες σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 30 παλαιστίνιων κρατουμένων στο Ισραήλ, 15 γυναικών και 15 ανηλίκων.

Μία αντίστοιχη ανταλλαγή έχει προγραμματιστεί και για σήμερα. Με τον κατάλογο, όμως, των γυναικόπαιδων που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς στη Γάζα να εξαντλείται, οι διαπραγματεύσεις αφορούν πλέον υποχρεωτικά και τους άνδρες ομήρους, ή τουλάχιστον ορισμένες κατηγορίες τους, όπως τους ηλικιωμένους ή τους πατεράδες παιδιών που έχουν ήδη απελευθερωθεί.

Τηρήθηκε

Η κατάπαυση του πυρός τηρήθηκε και χθες σε μεγάλο βαθμό, αν και το Ισραήλ ανακοίνωσε πως «ένας αριθμός στρατιωτών του» τραυματίστηκε στη Γάζα μετά την πυροδότηση τριών εκρηκτικών μηχανισμών σε δύο διαφορετικά σημεία – στο ένα, προσέθεσε, «τρομοκράτες άνοιξαν επίσης πυρ κατά των στρατιωτών, που απάντησαν με πυρά». Για μία «κατάφωρη παραβίαση της εκεχειρίας» στη Βόρεια Γάζα κατήγγειλε από την πλευρά της η Χαμάς το Ισραήλ, προσθέτοντας ωστόσο πως παραμένει «προσηλωμένη στην εκεχειρία». Να τερματίσει τη συμφωνία και να διατάξει τον ισραηλινό στρατό «να συνεχίσει να συνθλίβει τη Χαμάς» κάλεσε κατόπιν αυτού τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε νέα διαρροή σε ισραηλινά ΜΜΕ, σύμφωνα με την οποία αξιωματικός μονάδας κυβερνο-συλλογής πληροφοριών του ισραηλινού στρατού είχε προειδοποιήσει εγγράφως τρεις φορές το εξάμηνο που προηγήθηκε της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο Νότιο Ισραήλ ότι η οργάνωση είχε ολοκληρώσει σειρά εκπαιδευτικών ασκήσεων που προσομοίαζαν έφοδο σε ισραηλινά κιμπούτς και προκεχωρημένα φυλάκια του ισραηλινού στρατού, πλην όμως αγνοήθηκε από τους ανωτέρους της που θεώρησαν τον κίνδυνο «ένα φανταστικό σενάριο». Η αξιωματικός φέρεται μάλιστα να είχε επισημάνει ότι η Χαμάς είχε ολοκληρώσει άσκηση με τα λόγια «δολοφονήσαμε όλους τους κατοίκους του κιμπούτς». «Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις […] απέτυχαν την 7η Οκτωβρίου. Θα γίνουν έρευνες αιχμηρές και σε βάθος έρευνες, τώρα όμως πρέπει να επικεντρωθούμε στη μάχη» διαμήνυσε ο στρατιωτικός επιτελάρχης του Ισραήλ, Χερζί Χαλεβί.

Ετοιμοι για μάχη

Ο ίδιος επεσήμανε πως ο ισραηλινός στρατός είναι «έτοιμος να συνεχίσει τη μάχη για την εξόντωση της Χαμάς» και χρησιμοποιεί την κατάπαυση του πυρός «προκειμένου να ενισχύσει την ετοιμότητά του». Σύμφωνα με τη «Haaretz», το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει στους καταριανούς διαμεσολαβητές πως δεν είναι πρόθυμο να παρατείνει την κατάπαυση του πυρός πέραν του 10ημέρου, πέρα δηλαδή από την Κυριακή. Η κυβέρνηση Νετανιάχου δέχεται όμως έντονες πιέσεις να εξασφαλίσει την απελευθέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων ομήρων. Νέα επίσκεψη στο Ισραήλ, τη Δυτική Οχθη και τα ΗΑΕ πρόκειται να πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, προκειμένου να βοηθήσει «στην εξασφάλιση της απελευθέρωσης όλων των ομήρων που απήγαγε η Χαμάς» και να πιέσει για περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα. Παρά την είσοδο, τις τελευταίες ημέρες, εκατοντάδων φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα, η ανθρωπιστική κατάσταση, έπειτα από επτά εβδομάδες ισραηλινών βομβαρδισμών και χερσαίων επιχειρήσεων, παραμένει σύμφωνα με τον ΟΗΕ «καταστροφική».

Παραμένουν 172

Συνολικά έχουν αφεθεί μέχρι στιγμής ελεύθεροι από τη Χαμάς 60 ισραηλινοί όμηροι, όλοι γυναίκες και παιδιά, καθώς και 21 όμηροι άλλων εθνικοτήτων, κυρίως ταϊλανδοί εργάτες, με αντάλλαγμα 180 παλαιστίνιους κρατουμένους στο Ισραήλ. Σύμφωνα με το Ισραήλ, στη Γάζα παραμένουν 172 όμηροι. Οι περισσότεροι ισραηλινοί απελευθερωθέντες παραμένουν μακριά από τα ΜΜΕ, η 78χρονη Ρούτι Μάντερ, ωστόσο, είπε πως την κρατούσαν σε ένα «αποπνικτικό δωμάτιο» και κοιμόταν πάνω σε πλαστικές καρέκλες με ένα σεντόνι. Ο πατέρας της εννιάχρονης Ιρλανδο-ισραηλινής Εμιλι Χαντ, που αφέθηκε ελεύθερη το Σάββατο, δήλωσε πως «το πιο σοκαριστικό κομμάτι» της πρώτης τους συνάντησης ήταν ότι η μικρή ψιθύριζε, γιατί είχε μάθει να μην κάνει τον παραμικρό θόρυβο, ενώ η θεία του 12χρονου Γαλλο-ισραηλινού Εϊτάν Γιαχαλόμι, που απελευθερώθηκε προχθές, κατήγγειλε πως το παιδί ξυλοκοπήθηκε φτάνοντας στη Γάζα «από πολίτες», πως τον υποχρέωσαν να παρακολουθήσει βίντεο από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Νότιο Ισραήλ και πως «κάθε φορά που ένα παιδί έκλαιγε, το απειλούσαν με όπλο».