Την τελευταία της πνοή άφησε χθες το πρωί στη ΜΕΘ του ΓΝΑ «Ερυθρός Σταυρός» όπου νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση η 16χρονη στην οποία σπείρα ναρκωτικών φέρεται να είχε χορηγήσει κοκτέιλ τοξικών ουσιών σε μονοκατοικία στον Βύρωνα επί της οδού Επταλόφου τη νύχτα της 5ης Νοεμβρίου.

Από τις 6 Νοεμβρίου το μεσημέρι, όταν το ΕΚΑΒ μετέφερε άσφυγμη την ανήλικη με ρινορραγία στο νοσοκομείο, όπου χρειάστηκε να νοσηλευθεί στην Εντατική, η 16χρονη έδωσε μάχη ενώ ήταν σε κώμα για 17 εικοσιτετράωρα, με το ιατρικό προσωπικό να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να την κρατήσει στη ζωή, χωρίς να καταστεί τελικά δυνατόν να αποφευχθεί η τραγική της κατάληξη.

Οι ελληνικές αρχές, που βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με το νοσοκομείο όλες αυτές τις ημέρες, ενημερώθηκαν άμεσα  για τον θάνατο του κοριτσιού καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε και την αλλαγή του κατηγορητηρίου για τα μέλη της σπείρας που βαρύνονταν με την κατηγορία της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης λόγω προμήθειας ναρκωτικών σε ανήλικη και τα οποία πλέον θα κατηγορηθούν για θανατηφόρο βλάβη σε ανήλικη.

Για τη χορήγηση του τοξικού μείγματος ουσιών στη 16χρονη θυμίζεται ότι είχαν συλληφθεί στις 14 Νοεμβρίου 6 άτομα ως μέλη σπείρας ναρκωτικών, εκ των οποίων το ένα – μια ανήλικη – αφέθηκε ελεύθερο με εντολή εισαγγελέα ήδη από την Παρασκευή.

Από τους υπόλοιπους πέντε που απολογήθηκαν τη Δευτέρα, ένα κορίτσι αφέθηκε ελεύθερο χωρίς περιοριστικούς όρους, δύο αγόρια (το ένα ανήλικο) αφέθηκαν ελεύθερα με περιοριστικό όρο να εμφανίζονται στο ΑΤ και δύο ακόμα μέλη – αγόρια 19 και 21 ετών – κρίθηκαν προφυλακιστέα.

Στην απολογία τους όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τα πάντα (βαριά σωματική βλάβη, παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, περί όπλων και κατηγορία για ένταξη σε συμμορία), ενώ οι δύο προφυλακισθέντες που κατηγορούνταν έως τη Δευτέρα – όταν η 16χρονη βρισκόταν ακόμη εν ζωή – για βαριά σωματική βλάβη αρνήθηκαν ότι χορήγησαν εκείνοι το επικίνδυνο κοκτέιλ ναρκωτικών στην ανήλικη.

Διακίνηση σκληρών ναρκωτικών

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα κινητά των συλληφθέντων οι Αρχές εντόπισαν φωτογραφίες με διάφορες ναρκωτικές ουσίες, ενώ από την κατάθεση της φίλης της 16χρονης (η οποία βρισκόταν μαζί της τη μοιραία νύχτα στη μονοκατοικία στον Βύρωνα αλλά και το πρωί τη στιγμή που οι διασώστες του ΕΚΑΒ εισήλθαν στον χώρο για να την παραλάβουν για διακομιδή στο νοσοκομείο) προκύπτει ότι η ανήλικη είχε κάνει εντός λίγων ωρών χρήση ενός σκληρού κοκτέιλ ναρκωτικών ουσιών το οποίο περιελάμβανε κάνναβη, σίσα, ηρωίνη και lyrica, ένα φάρμακο κατά της επιληψίας.

Από την κατάθεση της φίλης της 16χρονης έγινε επίσης γνωστό ότι τα μέλη της σπείρας χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα – «Lori», «Χρήστος», «Αλβανός», «Yeyo». Στη δική της κατάθεση, η μητέρα της ανήλικης κατονομάζει τρία πρόσωπα τα οποία έσπρωξαν την κόρη της στα ναρκωτικά. Οπως η ίδια ισχυρίζεται, πρόκειται για συμμορία που ασκούσε ψυχολογική πίεση στην ανήλικη και σε άλλα ανήλικα άτομα – μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου – στα οποία διακινούσε σκληρά ναρκωτικά με σκοπό το οικονομικό όφελος.

Με βάση την κατάθεση της μητέρας, συχνά η 16χρονη καθοδηγούνταν από τα μέλη της σπείρας ακόμα και για το πώς θα μιλήσει στην ίδια, ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσής της η μητέρα της ανήλικης αναφέρει ότι οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν την κόρη της ως πειραματόζωο για να δοκιμάζουν επάνω της διάφορες μείξεις σκληρών ναρκωτικών.