Νέο πακέτο μέτρων στήριξης των εισοδημάτων των νοικοκυριών, ύψους 2 δισ. ευρώ, φέρνει το 2024 ο νέος προϋπολογισμός, ο οποίος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,9% με πληθωρισμό στο 2,6%, υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος στο 152,2% του ΑΕΠ.

Στον προϋπολογισμό εκτός από τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους ενσωματώνονται μόνιμες φοροελαφρύνσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους.

Στο επίκεντρο των νέων παρεμβάσεων βρίσκονται οι οικογένειες με παιδιά καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2024 το αφορολόγητο όριο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ, ενώ όσοι ασφαλίζουν τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές θα κερδίσουν μείωση στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ κατά 10%. Με τον νέο προϋπολογισμό μονιμοποιούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για μια σειρά από αγαθά και υπηρεσίες.

Οι φορολογικές ανάσες που θα πάρουν το 2024 οι φορολογούμενοι είναι οι εξής:

Αύξηση αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ. Εισοδηματικές αυξήσεις από 6,4 ευρώ έως 18,3 ευρώ θα διαπιστώσουν στις καθαρές αποδοχές τους από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με παιδιά, καθώς η αναπροσαρμογή του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ οδηγεί αυτόματα σε μείωση του παρακρατούμενου φόρου.

Σε ετήσια βάση η ελάφρυνση κυμαίνεται από 90 ευρώ έως 220 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, ενώ αντίστοιχη μείωση θα έχουν και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά αυτή θα φανεί στο εκκαθαριστικό που θα λάβουν το 2025 μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα του 2024.

Ειδικότερα, με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου ένας μισθωτός με ένα παιδί και ετήσιο εισόδημα το 2023 ύψους 18.000 ευρώ καταβάλλει φόρο 1.970 ευρώ, ενώ για το ίδιο εισόδημα το 2024 ο φόρος μειώνεται στα 1.880 ευρώ, δηλαδή θα έχει όφελος 90 ευρώ. Για μισθωτό με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ το 2023 ο φόρος που αναλογεί είναι 2.360 ευρώ και για το ίδιο εισόδημα το 2024 θα ανέλθει στα 2.140 ευρώ, δηλαδή 220 ευρώ χαμηλότερα.

Μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν τις κατοικίες τους από φυσικές καταστροφές. Η μείωση του φόρου παρέχεται εφόσον η αξία της ασφαλισμένης κατοικίας έναντι φυσικών καταστροφών δεν είναι χαμηλότερη από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο καλύπτει ολόκληρη την αξία του ακινήτου. Σημειώνεται ότι η φορο-έκπτωση είναι αναλογική με τη διάρκεια ασφάλισης, που δεν μπορεί όμως να είναι μικρότερη από τρεις μήνες.

Συντελεστές ΦΠΑ. Μόνιμα μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Από τον Ιανουάριο 2024 αναμένεται να μονιμοποιηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε:

  • Μεταφορές (αστικές, προαστιακές, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές, στις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές)
  • Γυμναστήρια και σχολές χορού
  • Εισιτήρια στους κινηματογράφους, τα θέατρα και ζωολογικούς κήπους
  • Αγαθά σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία, που περιλαμβάνουν μέσα ατομικής υγιεινής και προστασίας, φίλτρα και γραμμές αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης, αιμοδιαδιήθησης και πλασμαφαίρεσης, καθώς και απινιδωτές.

Εξάμηνη παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε καφέ – ταξί. Παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2024 ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ και τα ροφήματα στην εστίαση καθώς και στα ταξί.

Αναψυκτικά. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 επανέρχεται στο 24% ο συντελεστής ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, μπίρες χωρίς αλκοόλ, αεριούχα ποτά).