Χάος επικράτησε στον Ατλαντικό, όταν ένα πυρηνικό υποβρύχιο του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού έπαθε σοβαρή μηχανική βλάβη, η οποία λίγο έλειψε να το στείλει στον βυθό. Το πλήρωμα νόμιζε ότι το υποβρύχιο ήταν σε επίπεδη θέση, ενώ στην πραγματικότητα βυθιζόταν στον ωκεανό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Sun, το πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Vanguard, το οποίο μετέφερε πλήρωμα 140 ατόμων και είχε πυραύλους Trident 2, υπέστη βλάβη στο βυθόμετρο, πράγμα που προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας.

Τι είπαν οι μηχανικοί

Το υποβρύχιο, είχε ήδη εισέλθει στην «επικίνδυνη ζώνη», όταν οι μηχανικοί στο πίσω μέρος του σκάφους κλάσης Vanguard των 490 ποδών εντόπισαν έναν δεύτερο μετρητή και σήμανε συναγερμός. Βρετανός αξιωματούχος, δήλωσε στην εφημερίδα The Sun: «Δεν είναι δουλειά των μηχανικών να ελέγχουν το βάθος του υποβρυχίου, αλλά είδαν πόσο βαθιά ήταν και συνειδητοποίησαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.»

Πρόσθεσε δε ότι «Από τεχνικής άποψης, το υποβρύχιο βρισκόταν ακόμη σε βάθος που γνωρίζουμε ότι μπορεί να λειτουργήσει, αλλά αν πήγαινε βαθύτερα, τότε το πλήρωμα έπρεπε να αντιδράσει αναλόγως. Ευτυχώς αυτό δεν συνέβη, διαφορετικά δεν θέλω να σκέφτομαι τι μπορούσε να γίνει»

Η Sun δεν κατονομάζει το υποβρύχιο ή τα βάθη που εμπλέκονται για λόγους ασφαλείας. Μια ναυτική πηγή δήλωσε ότι το παρ’ ολίγον ατύχημα έδειξε ότι τα συστήματα ασφαλείας λειτουργούσαν. Και πρόσθεσε: «Αν ένα σύστημα αποτύχει, μπορείς να βασιστείς στο άλλο.»

Από την πλευρά του, το Πολεμικό Ναυτικό της Βρετανίας δήλωσε: «Δεν σχολιάζουμε μεμονωμένες επιχειρήσεις. Τα υποβρύχια μας συνεχίζουν να αναπτύσσονται παγκοσμίως, προστατεύοντας τα εθνικά συμφέροντα.»

Το Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει τέσσερα πυρηνικά υποβρύχια

Στο παραπέντε απετράπη η χειρότερη καταστροφή από τον Β’ ΠΠ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έγκαιρη διάγνωση της βλάβης από τους μηχανικούς απέτρεψε αυτό που η Sun χαρακτηρίζει ως τη «χειρότερη καταστροφή» στο Βασιλικό Ναυτικό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέροντας πως «μια τέτοια καταστροφή θα ανάγκαζε μια εφιαλτική αποστολή διάσωσης να ανακτήσει το άκρως απόρρητο υποβρύχιο και τον πυρηνικό αντιδραστήρα του πριν φτάσουν οι Ρώσοι εκεί».

Σύμφωνα με το Military Today, το μέγιστο επιχειρησιακό βάθος των υποβρυχίων αυτού του τύπου είναι τα 500 μέτρα. Λόγω του συμβάντος διετάχθη κατεπείγουσα έρευνα. Άγνωστο δε παραμένει ποιο από τα τέσσερα υποβρύχια τύπου Vanguard (τα HMS Vanguard, Vengeance, Victorious και Vigilant) με μήκος άνω των 149 μ. και εκτόπισμα 15.900 τόνων ενεπλάκη στο παρ’ ολίγον μοιραίο περιστατικό.

Σημειώνεται δε πως μόνο δύο από αυτά τα υποβρύχια, είναι επιχειρησιακά αυτή τη στιγμή καθώς το ένα βρίσκεται σε διαδικασία επανεξοπλισμού και το άλλο περνά από θαλάσσιες δοκιμές.