Ολοένα και περισσότερα είναι τα περιστατικά κλοπής ελαιόλαδου, τη στιγμή που η τιμή του έχει σκαρφαλώσει σε πρωτοφανή επίπεδα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ένας αγρότης από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνία κατήγγειλε την κλοπή 36 τσουβαλιών με ελιές από το χωράφι του, που αντιστοιχούν σε περίπου 400 κιλά λάδι.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να πάρει πίσω τη σοδειά του, ο αγρότης επικήρυξε τους δράστες, προσφέροντας αμοιβή 1.000 ευρώ σε όποιον βοηθήσει στον εντοπισμό τους.

Όπως εξήγησε, το χωράφι από το οποίο έγινε η κλοπή είναι πάνω στον δρόμο και περιφραγμένο, ωστόσο οι δράστες έκοψαν το συρματόπλεγμα.

Μάζεψαν – έκλεψαν 10,5 τόνους ελιάς

Για κλοπή κατά συναυτουργία κατηγορούνται οι 3 άνδρες που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα σε περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφάλειας.

Οι τρεις άνδρες κατηγορούνται ότι στις 15 και 16 Νοεμβρίου, ενεργώντας από κοινού με άλλους 5 άγνωστους συνεργούς τους, μάζεψαν 10,5 τόνους ελιές, από αγροτεμάχια ιδιοκτησίας δύο ανδρών.

Στη συνέχεια, τις μετέφεραν με αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του ενός κατηγορούμενου σε δύο ελαιοτριβεία, όπου εξήγαγαν και πούλησαν στους ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων 1.355 λίτρα ελαιολάδου, συνολικής αξίας 10.840 ευρώ.

Έρευνα για υπεξαίρεση 80 τόνων ελαιολάδου σε αγροτικό συνεταιρισμό

Στο μεταξύ, δικογραφία για κακουργηματική υπεξαίρεση, απάτη και παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος, σε αγροτικό συνεταιρισμό σε περιοχή της Χαλκιδικής, σχηματίστηκε έπειτα από εμπεριστατωμένη και αναλυτική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Πολυγύρου.

Ειδικότερα, τον Οκτώβριο του 2023, στο Τμήμα Ασφάλειας Πολυγύρου, καταγγέλθηκε κλοπή μεγάλης ποσότητας ελαιολάδου, από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης του συνεταιρισμού.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της καταγγελίας, δεν προέκυψε η τέλεση κλοπής, ωστόσο διαπιστώθηκαν τα εν λόγω αδικήματα, με χρόνο τέλεσης που προσδιορίζεται από την άνοιξη του 2022 έως το καλοκαίρι του 2023, ενώ η έρευνα συνεχίζεται και για παρελθόντα έτη.

Η συνολική ποσότητα του ελαιολάδου για το οποίο διερευνάται η αφαίρεσή του υπερβαίνει τους 80 τόνους. Επίσης διερευνάται η νόθευση και παράτυπη διάθεση ποσοτήτων ελαιολάδου.