Πέθανε σε ηλικία 96 ετών η Ρόζαλιν Κάρτερ, σύζυγος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Κάρτερ την Κυριακή.

Το Carter Center ανέφερε ότι η πρώην πρώτη κυρία πέθανε «ειρηνικά, με την οικογένεια στο πλευρό της» την Κυριακή, 19 Νοεμβρίου, στο σπίτι της στο Plains της Τζόρτζια.

Η Ρόζαλιν Κάρτερ ήταν παντρεμένη επί 77 χρόνια με τον Τζίμι Κάρτερ, τον 39ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και κάτοχο του Νόμπελ Ειρήνης το 2002, ο οποίος είναι σήμερα 99 ετών.

Η δήλωση του Τζίμι Κάρτερ

«Η Ρόζαλιν ήταν ισότιμη συνεργάτης μου σε ό,τι έχω καταφέρει», δήλωσε ο Τζίμι Κάρτερ. «Μου έδωσε σοφή καθοδήγηση και ενθάρρυνση όταν την χρειαζόμουν. Όσο η Ρόζαλιν υπήρχε στον κόσμο, ήξερα πάντα ότι κάποιος με αγαπούσε και με υποστήριζε».

Το ζευγάρι έχει τέσσερα παιδιά, 11 εγγόνια και 14 δισέγγονα.

«Εκτός από στοργική μητέρα και εξαιρετική πρώτη κυρία, η μητέρα μου ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα», δήλωσε ο Τσιπ Κάρτερ.

«Η ζωή της ταγμένη να υπηρετεί και να συμπονεί ήταν παράδειγμα για όλους τους Αμερικανούς. Θα λείψει πολύ όχι μόνο από την οικογένειά μας, αλλά και από πολλούς ανθρώπους που σήμερα έχουν καλύτερη ψυχιατρική περίθαλψη και πρόσβαση σε πόρους για τη φροντίδα», προσέθεσε ο γιος της.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μνήμης και των κηδείας της Ρόζαλιν Κάρτερ θα ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατό στα μέσα ενημέρωσης, όπως σημειώνει το Carter Center.