Τέλος εποχής για τα γραμματόσημα! Τη θέση τους στις επιστολές και τα δέματα έρχεται να πάρει το «μηχανόσημο»!

Οι αλλαγές που κάνουν το τελευταίο διάστημα τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), ακολουθώντας ένα σχέδιο συνολικής αναβάθμισης των υπηρεσιών και των προϊόντων τους, ακουμπούν και βασικές υπηρεσίες, όπως είναι η αποστολή της αλληλογραφίας ειδικής διαχείρισης εσωτερικού και εξωτερικού. Πρόκειται για τα γνωστά σε όλους «συστημένα», τα «ιχνηλατήσιμα», καθώς και την αποστολή δεμάτων ή επιστολών με αντικαταβολή ή δηλωμένη αξία.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ΕΛΤΑ από τον περασμένο Αύγουστο έχουν εντάξει στη λειτουργία τους το «μηχανόσημο», μια αυτοκόλλητη ετικέτα σήμανσης που τοποθετείται αντί του γραμματοσήμου στην αλληλογραφία ειδικής διαχείρισης εσωτερικού – εξωτερικού.

Αυτός ο νέος τρόπος σήμανσης ενσωματώνει πολλαπλά στοιχεία σε μία ετικέτα, με σκοπό να διευκολύνει τη διακίνηση των αντικειμένων και να εκσυγχρονίσει τα χαρακτηριστικά των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στην ετικέτα του «μηχανόσημου» αποτυπώνονται εκτός από τα ταχυδρομικά τέλη το barcode ιχνηλάτησης του αντικειμένου – για γρήγορη αναζήτηση μέσω του track & trace – καθώς και ειδικές σημάνσεις σχετικές με τα χαρακτηριστικά της υπηρεσίας που ο πελάτης έχει επιλέξει, αλλά και στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη διακίνηση.

Για την εξυπηρέτηση των πελατών που έχουν ήδη προμηθευτεί ποσότητες γραμματοσήμων για χρήση στο μέλλον έχει προβλεφθεί μεταβατική περίοδος μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024.