Αδειασμα 1+1

Ο Παύλος Μαρινάκης «άδειασε» τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, για την κατάργηση των προσφορών «1+1» στα σουπερμάρκετ, λέγοντας χιουμοριστικά πως και ο ίδιος προτιμάει τις συγκεκριμένες προσφορές για το σπίτι του – «είναι πολύ πρακτικά», είπε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι συνεχίζονται κανονικά. Αν η αντιπολίτευση λειτουργούσε όπως συμβαίνει σε μια χώρα που το δεύτερο κόμμα δεν διαλύεται δημόσια, σε απευθείας μετάδοση, θα ασχολιόταν και με το θέμα. Αλλά όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει εκεί.

Πόσο επικοινωνούν;

Πριν αρχίσει η σειρά των ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με την εσωκομματική αντιπολίτευση, στην κουβέντα κυριαρχούσε η συνάντηση του πρώην και του νυν, δηλαδή το ραντεβού του Τσίπρα με τον Στέφανο Κασσελάκη. Οι πιο προσεκτικοί, δε, πρόσεξαν την αντίστιξη: στη διαρροή από το γραφείο της Αμαλίας, οι δύο άντρες είχαν την πρώτη τους συνάντηση μετά την εθιμοτυπική. Στη διαρροή της Κουμουνδούρου, που ήρθε λίγο αργότερα, οι δυο τους έχουν τακτική επικοινωνία. Το λες και διαφορετική οπτική της μεταξύ τους επαφής.

Αλλαγή συσχετισμών

Η πρώτη δημοσκόπηση (Opinion) φέρνει το ΠΑΣΟΚ μπροστά στον στόχο της δεύτερης θέσης – και φέρνει χαμόγελα στη Χαριλάου Τρικούπη, που διακρίνει την αλλαγή του κλίματος στις επαφές των στελεχών με την κοινωνία. Αναμένονται κι άλλες, γνωρίζουν στα κεντροαριστερά γραφεία, αλλά περιμένουν να τις δουν και δημοσιευμένες, ώστε να μιλήσουν ανοιχτά για δικαίωση της πολιτικής τους. Θα φανεί και στις συνεδριάσεις του Σαββατοκύριακου.

1973-2023

Η γενιά του Πολυτεχνείου άκουσε πολλά για τις ευθύνες της για την κατάρρευση της χώρας στα χρόνια των μνημονίων – άλλα τα άξιζε και άλλα όχι. Στα πενήντα χρόνια από την επέτειο, όμως, μπορούμε να παραδεχτούμε όλοι (ειδικά οι νεότεροι που μεγαλώσαμε στην ασφάλεια μιας εμπεδωμένης δημοκρατίας) πως θέλει κότσια να βρεθείς απέναντι σε ένα καθεστώς, όσο μικρός κι αν είσαι. Ο,τι κι αν συνέβη μετά, αυτή η απόφαση ήταν δική τους – και θα τους ακολουθεί ως παράσημο.