Σε άσκηση πολιτικής τακτικής και ισορροπιών πάνω στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών μεταξύ μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης εξελίχθηκε η συζήτηση επί της πρότασης του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει εν μέσω της εξελισσόμενης συνεδρίασης τη δική του πρόταση για προανακριτική επιτροπή ψηφίζοντας παράλληλα και την εξεταστική και με το ΠΑΣΟΚ να καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ βέρτιγκο δηλώνοντας ότι ψήφος υπέρ της εξεταστικής είναι ψήφος κατά της προανακριτικής.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, από το οποίο δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι αλληλοκατηγορίες, η Βουλή αποφάσισε την σύσταση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει όλες τις πτυχές που σχετίζονται με τις πολιτικές, τις πράξεις και τις παραλείψεις διαδοχικών κυβερνήσεων από το 1997 έως και το 2023 και τις ευθύνες των εμπλεκομένων που συνετέλεσαν στη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη και στην απώλεια 57 ανθρώπινων ζωών, στην πλειοψηφία τους νέων. Επί 298 ψηφισάντων, υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής ψήφισαν 266 βουλευτές και κατά 32 βουλευτές. Η Εξεταστική θα είναι 31μελής και θα παραδώσει πόρισμα σε έναν μήνα από τη συγκρότησή της με δικαίωμα παράτασης.

Την πρόταση για Εξεταστική στήριξε, όπως είχε προαναγγείλει, η ΝΔ, ενώ υπέρ τάχθηκαν και ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και στην αρχή είχε διατυπώσει σοβαρές επιφυλάξεις καταγγέλλοντας το ΚΚΕ ως «δεκανίκι της ΝΔ». Υπέρ της σύστασής της τάχθηκαν και τα άλλα κόμματα πλην του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επέμεινε μέχρι τέλους στην άποψη ότι η ψήφιση της επίμαχης πρότασης συνιστά «αισχρή συγκάλυψη των βαρύτατων κακουργηματικών ευθυνών της ΝΔ». Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ προέτρεψε το ΚΚΕ να αποσύρει την πρότασή του καθώς εργαλειοποιείται από την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία, όπως είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, «δεν θέλει να οδηγηθεί τίποτα σε προανακριτική επιτροπή για να καλύψει τον κύριο υπεύθυνο και πρωταγωνιστή, τον Κ. Καραμανλή».

Η σύμβαση 717

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «λάθος του ΚΚΕ» την πρότασή του την οποία αξιοποιεί η ΝΔ ψηφίζοντάς την προκειμένου «να πετάξει την μπάλα των ευθυνών στην κερκίδα» και τόνισε ότι αυτό που πρέπει να διερευνηθεί είναι «η σύμβαση 717 και οι υπουργικές εγκληματικές ολιγωρίες Σπίρτζη και Καραμανλή και όχι μια Εξεταστική-«φιλολογικό τσάι» συζητώντας για 25 χρόνια πριν. Θα ψάχνετε ψύλλους στ’ άχυρα όσο η ΝΔ με τη συγκάλυψη θα προσπαθήσει να μην οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη τα πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την τραγωδία» υπογράμμισε ο Ανδρουλάκης, με τον γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα να δηλώνει ότι το κόμμα του «είναι εδώ παρόν για να χαλάσει τα σχέδια σε όλους όσοι επιδιώκουν τη συγκάλυψη και τον αποπροσανατολισμό», ξεκαθαρίζοντας ότι θα ψηφίσει και την Προανακριτική που προτείνει το ΠΑΣΟΚ ή όποια άλλη αντίστοιχη πρόταση κατατεθεί.

Ηδη προστέθηκε στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ και εκείνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επίμαχη σύμβαση 717 και τη διερεύνηση τυχόν εγκλημάτων που έχουν τελέσει κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ο πρώην υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής (για κακουργηματική απιστία και παράβαση καθήκοντος) αλλά και οι προκάτοχοί του Κώστας Χατζηδάκης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Χρήστος Σπίρτζης (για παράβαση καθήκοντος). Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να καταθέσει «εν ευθέτω χρόνω» και δεύτερη πρόταση για σύσταση Προανακριτικής που θα αφορά αυτό καθαυτό το δυστύχημα στα Τέμπη και τον θάνατο των 57 συνανθρώπων μας. Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφερθείς στην πρόταση του ΚΚΕ είπε ότι «μια χαοτική Εξεταστική δεν εξυπηρετεί και δεν απαντά στο ερώτημα ποιος έφταιξε», αν και το κόμμα του την ψήφισε τελικά «παρ’ όλες τις αμφιβολίες και τους κινδύνους», ζητώντας από τα κόμματα να στηρίξουν και τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής όταν θα συζητηθεί στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν προσωποποιημένες ευθύνες πολιτικών προσώπων για το έγκλημα των Τεμπών που πρέπει να αποδοθούν.

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο Μάκης Βορίδης απέδωσε τακτικισμούς προς άγραν εντυπώσεων σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας ότι η πλειοψηφία χωρίς δεύτερες σκέψεις είπε «ναι» στην πρόταση για εξεταστική επιτροπή, αν και δεν συμφωνεί με το σκεπτικό και την αιτιολογία του ΚΚΕ. Ο Μάκης Βορίδης επέκρινε όσους σπεύδουν να αποφανθούν ότι υπάρχουν ενδείξεις ποινικών ευθυνών κάνοντας γνωστό ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής: «Θα την απορρίψουμε διότι δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες. Πώς το ξέρουμε; Διότι αναγνώσαμε τις προτάσεις σας», είπε σημειώνοντας ότι «μιλάτε για δυο φερόμενα οικονομικά αδικήματα, συνεχόμενα, με δημοσιονομικές διορθώσεις και, ναι, κρίνουμε ότι δεν συντρέχει καμία ένδειξη τέλεσής τους».