Σήμερα Τετάρτη στις 10:00 το πρωί θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης του ΚΚΕ, για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, όπως αποφάσισε τη Δευτέρα η Διάσκεψη των Προέδρων.

Τον χρόνο έναρξης της εξεταστικής Επιτροπής και λήξης του χρόνου διερεύνησης της υπόθεσης, θα καθορίσει η Ολομέλεια.

Οι θέσεις των κομμάτων

Η πρόταση του ΚΚΕ αναμένεται να γίνει δεκτή, καθώς θα στηριχθεί από τη Ν.Δ. και την Πλεύση Ελευθερίας, όπως έχει δηλώσει για το μεν κυβερνών κόμμα ο εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και για την Πλεύση Ελευθερίας, η πρόεδρος Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε αρχικά πως η πρόταση εξεταστικής λειτουργεί παρελκυστικά και χαρακτήρισε το ΚΚΕ «δεκανίκι της ΝΔ». Φαίνεται ωστόσο ότι επικρατούν δεύτερες σκέψεις στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν αποκλείεται το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη να υπερψηφίσει τελικά την πρόταση ζητώντας ωστόσο και από την ΝΔ να στηρίξει παράλληλο αίτημα για διενέργεια προανακριτικής έρευνας.

Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καταψηφίσει ενώ έχει καταθέσει αίτημα για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, για το ίδιο ζήτημα.

Η πρόταση του ΚΚΕ

Στην πρόταση που κατέθεσαν 21 βουλευτές του ΚΚΕ, αναφέρεται πως «είναι επιβεβλημένη η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής από τη Βουλή για να διερευνηθούν όλες οι πλευρές που σχετίζονται με το έγκλημα των Τεμπών, σε συνδυασμό και με την παράλληλη διερεύνηση από την ποινική Δικαιοσύνη καθώς και τη μήνυση που έχει υποβληθεί από τους συγγενείς των θυμάτων, στην οποία περιέχονται σημαντικά στοιχεία».

«Το έγκλημα των Τεμπών στο οποίο έχασαν την ζωή τους 57 άνθρωποι, κυρίως νέοι και συγκλόνισε τη χώρα και το λαό μας, επιβάλλεται να εξεταστεί σε βάθος και στην κατεύθυνση αυτή το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή υπογράμμισε ότι επιβάλλεται η διερεύνησή του με όλους τους τρόπους ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες, πολιτικές και ποινικές, σε όλους τους υπεύθυνους, όπου αυτές υπάρχουν.

Τα αναμφισβήτητα εγκληματικά λάθη και παραλείψεις των άμεσα εμπλεκομένων στο ατύχημα δεν μπορούν να κρύψουν τις βαθύτερες αιτίες που τροφοδοτούν τα εγκλήματα αυτά», επισημαίνει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Ο πραγματικός ένοχος πίσω απ’ το δυστύχημα στα Τέμπη, είναι η ίδια η πολιτική της ΕΕ για τους σιδηροδρόμους, η πολιτική της απελευθέρωσης των συγκοινωνιών, την οποία όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις την έχουν υλοποιήσει μέχρι κεραίας».