Η ταινία «Animal» ήταν η μεγάλη νικήτρια του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που ολοκληρώθηκε την Κυριακή. Η δεύτερη δουλειά της Σοφίας Εξάρχου τιμήθηκε με τον Χρυσό Αλέξανδρο κι έγινε η πρώτη ελληνική παραγωγή που τυγχάνει τέτοιας διάκρισης μέσα σε τρεις δεκαετίες, μετά το «Απ’ το χιόνι» του Σωτήρη Γκορίτσα.

Η πρωταγωνίστρια της ταινίας Δήμητρα Βλαγκοπούλου έλαβε το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας εξ ημισείας με την Τζοάνα Αρνοου της ταινίας «Η αίσθηση πως έχει περάσει πια η ώρα για να γίνει κάτι» ενώ το «Animal» απέσπασε και το ανεξάρτητο βραβείο Crew United.

«Νιώθω τρομερή χαρά και συγκίνηση τόσο εγώ όσο και όλοι οι συνεργάτες που ήρθαμε μαζί για την ελληνική πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη. Η ταινία έχει βραβευτεί στο εξωτερικό, αλλά είναι τελείως διαφορετικό το συναίσθημα να βραβεύεται στη χώρα στην οποία γυρίστηκε και δουλεύουν όλοι αυτοί οι συνεργάτες. Είναι μεγάλη τιμή που μια ελληνική ταινία παίρνει τον Χρυσό Αλέξανδρο μετά από 30 χρόνια. Ελπίζω ότι αυτή η αναγνώριση μπορεί να βοηθήσει όταν θα γίνει διανομή της στην Ελλάδα ώστε να έρθει το ελληνικό κοινό στις αίθουσες» αναφέρει η Σοφία Εξάρχου μιλώντας στο «ΝΣυν» ενώ παράλληλα εκφράζει τη χαρά της για τη διάκριση της πρωταγωνίστριάς της.

«Η δουλειά αυτή πλέον ανοίγει τα φτερά της, φεύγει από εμάς και ταξιδεύει προς τον κόσμο, απευθύνεται πια σε εκείνους και ανήκει εκεί. Αυτός είναι ο λόγος που κάνουμε τη συγκεκριμένη δουλειά, ο καθένας από τον δικό του δρόμο. Αυτό είναι το σημαντικότερο για τις ταινίες, να ταξιδεύουν όσο πιο μακριά γίνεται, να μεγαλώνει η απεύθυνσή τους προς τον κόσμο. Με όσους περισσότερους ανθρώπους επικοινωνήσει προσωπικά και αγαπηθεί με τον τρόπο που και εμείς την αγαπήσαμε, νομίζω ότι είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση για όλους» τονίζει από την πλευρά της η Δήμητρα Βλαγκοπούλου.

Ο κύκλος των βραβεύσεων για το «Animal» ξεκίνησε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Λοκάρνο όπου η Δήμητρα Βλαγκοπούλου τιμήθηκε για την ερμηνεία της, συνέχισε στο Φεστιβάλ του Βανκούβερ όπου επιλέχθηκε ως καλύτερη ταινία και στου Βαγιαδολίδ της Ισπανίας όπου έλαβε ειδική μνεία. Η διεθνής αναγνώρισή της φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την εξωστρέφεια του ελληνικού σινεμά που είναι το μεγάλο ζητούμενο των δημιουργών πλέον.

«Θεωρώ ότι κάθε ελληνική ταινία η οποία βγαίνει έξω, επιστρέφει πίσω και στον ελληνικό κινηματογράφο κάτι. Υπάρχει μια μεγαλύτερη ελπίδα ότι μπορεί αυτό το πράγμα ταξιδεύοντας πιο μακριά, να στηριχθεί ίσως στην πορεία και περισσότερο για να μπορέσουν να γίνουν κι άλλες ταινίες με όσο καλύτερες το δυνατόν συνθήκες γιατί οι δυσκολίες παραμένουν πάρα πολλές. Αν τα εμπόδια δεν ήταν τόσα πολλά, οι ίδιες προσπάθειες αποδεικνύουν ότι θα πήγαινε ακόμα πιο μακριά ο ελληνικός κινηματογράφος. Οπότε θέλω να πιστεύω ότι θα περαστεί και ένα μήνυμα για να πιστέψουν περισσότερο στον ελληνικό κινηματογράφο» επισημαίνει η Δήμητρα Βλαγκοπούλου.

Τον Φεβρουάριο στις αίθουσες

Στην Ελλάδα η ταινία αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο, μετά τη Γαλλία και την Αυστρία που έχει ήδη βρει διανομή. Παράλληλα θα συνεχίσει τη διεθνή της παρουσία σε φεστιβάλ όπως στην Ιρλανδία, τη Λιθουανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και τη Γαλλία με τη φιλοδοξία να αγγίξει ακόμα μεγαλύτερο κοινό.

«Φαίνεται ότι η ταινία έχει έναν κόσμο, ένα κοινωνικοπολιτικό θέμα που ενδιαφέρει, αλλά και την ίδια στιγμή και μια υπαρξιακή διαδρομή της κεντρικής ηρωίδας που συγκινεί» παρατηρεί η Σοφία Εξάρχου, η οποία τοποθετεί την αφήγηση του «Animal» στη σκοτεινή πλευρά της τουριστικής βιομηχανίας.

«Το θέμα συζητιέται πολύ πλέον, είναι επίκαιρο και από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου λειτουργεί αρκετά διαφορετικά σε χώρες στις οποίες η τουριστική βιομηχανία είναι ένας σημαντικός πυλώνας της χώρας, όπως εδώ ή στην Ισπανία όπου το κοινό συνδέεται με έναν άλλο τρόπο» καταλήγει η σκηνοθέτρια.