Εκπλήξεις, επιθέσεις και ηχηρές αποχωρήσεις επικράτησαν κατά την πρώτη μέρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που διεξήχθη σε ένα γενικότερο πλαίσιο έντονου αναβρασμού στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα στελέχη που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα» και στη λεγόμενη ομάδα Αχτσιόγλου (6+6) βρίσκονταν από νωρίς στο ξενοδοχείο που πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 12:00, ώρα που θα ξεκινούσε βάσει προγραμματισμού ο Στέφανος Κασσελάκης την ομιλία του, βρισκόντουσαν εκατοντάδες στελέχη στην αίθουσα , σε σύγκριση με παλαιότερες διαδικασίες.

Ωστόσο ο Στέφανος Κασσελάκης έφτασε στο ξενοδοχείο με καθυστέρηση 2 ωρών, με αποτέλεσμα αρκετά στελέχη να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους και κάποια εξ αυτών να φύγουν πριν ξεκινήσει η διαδικασία.

Το σώμα της Κεντρικής Επιτροπής

Το κείμενο της ομάδας Αχτσιόγλου

Στη διάρκεια της αναμονής, κυκλοφόρησε το κείμενο συμβολής ή αντιεισήγηση για πολλούς, της ομάδας Αχτσιόγλου. Σε αυτό αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι «πώς μπορείς να πείσεις ότι αγωνίζεσαι για το κράτος δικαίου και την τήρηση των κανόνων της δημοκρατίας όταν δεν την σέβεσαι μέσα στον ίδιο σου τον πολιτικό χώρο; Η λογική «αποφασίζουμε και διατάζουμε» είναι ξένη για την κοινωνία που αγωνιζόμαστε. Τα όρια ξεπεράστηκαν. Οφείλουμε συλλογικά να θέσουμε ένα τέλος στον κατήφορο».

Επίθεση με το… καλησπέρα σε «Ομπρέλα» και «6+6»

Η μεγάλη έκπληξη ήρθε από την ομιλία-εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή. Επιτέθηκε με το… καλησπέρα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Κατρούγκαλο, εξηγώντας τους λόγους που, σύμφωνα με τον ίδιο, έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές. «Επειδή δεν δώσαμε αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση ότι μπορούσαμε να βελτιώσουμε τη ζωή τους. Και πώς να τη δώσουμε, μεταξύ τοπικών νομισμάτων και δηλώσεων Κατρούγκαλου;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αφού ανέλυσε σημεία που δεν χειρίζεται, κατά τον ίδιο, καλά η κυβέρνηση, υπογράμμισε πως «η Αριστερά σήμερα δεν είναι να αναμασάς χιλιάδες λέξεις χωρίς να λες τίποτα» ξεκινώντας το δεύτερο κύμα επίθεσης κατά της Αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Πολιτική… Pummaro τα κείμενα κριτικής

«Σας το λέω και δεσμεύομαι: Είναι η τελευταία φορά όσο θα είμαι πρόεδρος, που τα εσωκομματικά απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η τελευταία φορά!», τόνισε σε έντονο ύφος και επιτέθηκε στα -υπό παραπομπή προς διαγραφή- στελέχη.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, τα κείμενα κριτικής για τη λάθος πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως «σάλτσες» και «πολιτική του πουμαρό», λέξεις, που, είναι δεν είναι συνήθεις στην πολιτική ορολογία της Αριστεράς. Άλλωστε, αργότερα, χρησιμοποίησε τις λέξεις «καμαρίλα» και «κομματίλα» που επίσης, δεν συνάδουν με τον -μέχρι στιγμής- πολιτικό λόγο της Αριστεράς.

«Ένας που λέει ότι το κόμμα είναι «επιθεώρηση», και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι «η ολιγαρχία και η διαπλοκή εγκαταστάθηκαν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ», και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι ο νέος πρόεδρος «δεν ήρθε, τον φέρανε», ότι είναι Μπέπε Γκρίλο και Τραμπ, και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι θα κάνει νέο κόμμα, ανακοινώνει και τίτλο του νέου κόμματος στα κανάλια, και παραμένει στο κόμμα. Ένας που συνδέει αυθαίρετα το κόμμα με το σκοτεινό διαδίκτυο, και παραμένει στο κόμμα», είπε και πρόσθεσε:

«Συντρόφισσες και σύντροφοι, αυτά τα στελέχη είναι στο δικό σας κόμμα.  Πιστεύουν όλα αυτά για τον πρόεδρο, τα στελέχη, τα μέλη, τους ψηφοφόρους και για το ίδιο τους το κόμμα, και δεν φεύγουν. Και το ερώτημα είναι αν αυτό το επιτρέπετε. Σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα, αυτά τα στελέχη θα είχαν διαγραφεί σε μερικά λεπτά ή έστω λίγες ώρες. Εδώ, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τα στελέχη που προσβάλλουν εσάς, εμάς, που λένε «UFO» και «followers» τους ψηφοφόρους μας, παραμένουν εβδομάδες μετά τις ύβρεις τους στο κόμμα. Δεν έχουν ανασκευάσει ούτε μία λέξη αν και είχαν πολλές ευκαιρίες. Και επαναλαμβάνω: Εσείς αυτό το επιτρέπετε; Το δέχεστε; Αυτή είναι η βάση του προβλήματος».

Ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε την πολιτική καταδίκη των στελεχών από την Κεντρική Επιτροπή

Ανέφερε για τα στελέχη της «Ομπρέλας» ότι «έχουν πάρει την απόφασή τους να δημιουργήσουν πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να αφουγκραστούν την κοινωνία», λέγοντας ότι «νομίζουν ότι θα πάρουν ένα 3%, αλλά τα αριστερόμετρά τους ούτε 0,3% δεν θα μετρήσουν».

Σε εκείνο το σημείο ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε την πολιτική καταδίκη των στελεχών από την Κεντρική Επιτροπή. «Πάρτε απόφαση άμεσα και καθαρά! Όπως λειτουργούν οι ζωντανοί πολιτικοί οργανισμοί και όχι οι ξεχασμένοι από τον χρόνο», πρόσθεσε.

«Η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει εδώ και χρόνια»

Ο Στέφανος Κασσελάκης χαρακτήρισε εν δυνάμει υπονομευτές του Αλέξη Τσίπρα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ας μην κοροϊδευόμαστε: Η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει εδώ και χρόνια. Θυμηθείτε πόσες φορές ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που έκανε αντιπολίτευση στη ΝΔ, έτρεχε να μαζεύει άστοχες δηλώσεις που έβλαπταν τον ΣΥΡΙΖΑ και του ψαλίδιζαν ή του γκρέμιζαν τα ποσοστά», ανέφερε

Διεμήνυσε ακόμη και στα στελέχη που τον στήριξαν, που εκτιμάται ως αιχμή προς τη χθεσινή δυσαρέσκεια που εξέφρασαν κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πως «για όλους εσάς που μου λέτε «σε στηρίξαμε»: Ευχαριστώ, είμαι ευγνώμων, αλλά από εδώ και πέρα αυτό δεν έχει σημασία για μένα. Δουλέψτε, φέρτε αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία, και θα σας στηρίξω πρώτος εγώ».

Ο Στέφανος Κασσελάκης προκάλεσε αντιδράσεις στα στελέχη της αριστερής πτέρυγας λέγοντας «κανείς μας δεν θα πήγαινε στα κανάλια για να γίνει η 5η φάλαγγα της ΝΔ». Σε εκείνο το σημείο ο Νίκος Φίλης φώναξε «αίσχος» και πλήθος στελεχών τον αποδοκίμασαν, κάτι που συνέβη και στην αρχή της ομιλίας του, με αποτέλεσμα το προεδρείο να ζητήσει την ηρεμία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τι συμβαίνει με τις διαγραφές

Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Αντώνης Κοτσακάς φέρεται να είπε πως η Επιτροπή δεν εντέλλεται από κανέναν και πως εκλέχθηκε από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και λογοδοτεί στο Συνέδριο, απορρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς το χρονοδιάγραμμα του έθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κασσελάκης τόνισε στην ομιλία του πως η επιτροπή δεοντολογίας «οφείλει να συνεδριάσει και να αποφασίσει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας για όλες τις υποθέσεις».

Αχτσιόγλου: Διχαστική, αντικαταστατική και αντιδημοκρατική η εισήγηση Κασσελάκη

Η Έφη Αχτσιόγλου σε τοποθέτησή της κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής χαρακτήρισε την εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη βαθιά διχαστική, αντικαταστατική και αντιδημοκρατική.

Εξηγώντας το «διχαστική», υπογράμμισε πως δυνητικά κρίνεται όποιος ασκεί κριτική και το «αντιδημοκρατική», καθώς, «μετατρέπει το εργαλείο του δημοψηφίσματος σε εργαλείο διάλυσης του κόμματος».

Απαντώντας στον χαρακτηρισμό «άρρωστο» που προσέδεσε ο Στέφανος Κασσσελάκης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε πως «ο πρόεδρος αναφέρεται στο κόμμα που έγινε κυβέρνηση, στάθηκε στην κοινωνία».

Ο Αλέξης Χαρίτσης και η Έφη Αχτσιόγλου

Αποχώρησαν από τη συνεδρίαση οι τάσεις Αχτσιόγλου, «Ομπρέλα» και Τεμπονέρα

Τρεις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποχώρησαν από τη διαδικασία της Κεντρικής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, μετά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη.

Συγκεκριμένα, οι 6+6 (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος κτλ), η «Ομπρέλα» και τα άτομα γύρω από τον Διονύση Τεμπονέρα έφυγαν και, αναμένεται, ότι δεν θα παρευρεθούν ούτε αύριο στη διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον των 6+6, αποδίδουν την αποχώρησή τους σε αλλεπάλληλες προτάσεις που δεν πέρασαν προς ψήφιση από το προεδρείο. Αρχικώς την πρόταση για το δημοψήφισμα που προανήγγειλε ο Στέφανος Κασσελάκλης, δευτερεύοντος στην πρόταση μομφής κατά του προεδρείου που κατατέθηκε από τον Νάσο Ηλιόπουλο και σε τρίτο βαθμό ο δίωρος κύκλος συζήτησης που πρότειναν για το δημοψήφισμα.

Ακολούθως σε δηλώσεις τους οι κ.κ. Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Τεμπονέρας εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους αποχώρησαν από τη διαδικασία. Μεταξύ άλλων ο Διονύσης Τεμπονέρας παρέθεσε την ομιλία την οποία θα εκφωνούσε εάν δεν είχε μεσολαβήσει η, όπως ανέφερε, «διχαστική τοποθέτηση» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη.

Σημειώνεται ότι με βάση τον επίσημο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα στελέχη που αποχώρησαν ήταν 85. Από την πλευρά των τάσεων ο αριθμός αυξάνεται σημαντικά.

Συνεχίστηκε η διαδικασία με τους προεδρικούς

Έπειτα η διαδικασία της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχίστηκε χωρίς άλλες εντάσεις, καθώς, σε αυτήν, είχαν μείνει μόνο τα στελέχη που συμπλέουν με τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη.

Ο Νίκος Παππάς στην ομιλία του απηύθυνε έκκληση να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι, αφήνοντας όμως αιχμές προς διάφορες πλευρές. Από την πλευρά του ο Παύλος Πολάκης στήριξε τις διαγραφές των στελεχών.

Κατά την αποχώρησή της η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε πως «διαδικαστικά ζητήματα της Κεντρικής Επιτροπής μετατράπηκαν σε πολιτικά αλλά ουσιαστικά είναι ένα τρικ», τονίζοντας ότι θα πρέπει όλα τα στελέχη του κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλήσουν ειλικρινά.

Την Κυριακή

Το ραντεβού για την αυριανή Κεντρική Επιτροπή έχει οριστεί για τις 10:00. Νωρίτερα ο Στέφανος Κασσελάκης θα συμμετάσχει στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας.

Στο τέλος της μέρας θα ψηφιστεί το κείμενο εισήγησης προς την Κεντρική Επιτροπή που θα είναι μια συνολική αποτίμηση των εκλογικών μαχών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αλλά και της συνέχειάς του από εδώ και μπρος. Διαδικασία που αναμένεται να πραγματοποιηθεί, καθώς, όλα τα στελέχη που αντιδρούσαν δεν θα παρευρεθούν.