Νέα προθεσμία για ασφαλή μετακίνηση των αμάχων από τα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας προς τα νότια έδωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός από τις 10:00 το πρωί ως τις 4:00 το απόγευμα.

«Όπως και τις προηγούμενες ημέρες, οι IDF επιτρέπουν για άλλη μια φορά τη μετακίνηση μέσω του Salah al-Din μεταξύ 10:00 και 16:00 η ώρα», ανακοίνωσε μέσω Χ (πρώην Twitter) ο Αντισυνταγματάρχης Avichay Adraee.

Και πρόσθεσε: «Μην ακούτε τι λένε ορισμένοι ηγέτες της Χαμάς από τα ξενοδοχεία τους στο εξωτερικό ή από τα υπόγεια μέρη που κρύβονται με τις οικογένειές τους. Για την ασφάλειά σας, μετακινηθείτε νότια του Γουάντι.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έχουν επανειλημμένα καλέσει τους πολίτες να μετακινηθούν νότια του Γουάντι Γάζα– ενός υδάτινου δρόμου που διχοτομεί το κέντρο του θύλακα – καθώς εντείνουν την επίθεσή τους κατά της Χαμάς στην πόλη της Γάζας και τη βόρεια Γάζα.

Μόνο χθες, σύμφωνα με τον Συντονιστή Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων του Ισραήλ στα Εδάφη (COGAT), 80.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τον βορρά για να αποφύγουν τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς.

«Δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός στην περιοχή», ξεκαθάρισε εκπρόσωπος των δυνάμεων του Ισραήλ και δήλωσε ότι επισκέφτηκε τη Γάζα με στρατιωτική αυτοκινητοπομπή και ότι ο διάδρομος εκκένωσης «λειτουργεί».

1,6 εκατομμύριο εκτοπισμένοι από την αρχή του πολέμου

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε σήμερα ότι 1,6 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο αριθμός των εκτοπισμένων συνεχίζει να αυξάνεται. Τα καταφύγια της UNRWA στην κεντρική και νότια Γάζα είναι υπερπλήρη και δεν μπορούν να φιλοξενήσουν τις νέες αφίξεις», τονίζει η UNRWA.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει:

  • Σχεδόν 742.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι (IDPs) στεγάζονται σε 151 εγκαταστάσεις της UNRWA και στις πέντε επαρχίες της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του βορρά.
  • Πάνω από 582.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι φιλοξενούνται σε 94 εγκαταστάσεις στην κεντρική Γάζα, την πόλη Khan Younis και τη Rafah.
  • Σχεδόν 160.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι έβρισκαν καταφύγιο σε 57 σχολεία της UNRWA στις βόρειες περιοχές της Γάζας μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2023, πριν δοθεί η εντολή εκκένωσης από τις ισραηλινές αρχές.

«Η UNRWA δεν έχει πρόσβαση σε αυτά τα καταφύγια για να βοηθήσει ή να προστατεύσει τους εσωτερικά εκτοπισμένους και δεν έχει πληροφορίες για τις ανάγκες και τις συνθήκες τους»,, επισημαίνει η υπηρεσία του ΟΗΕ.