Μέσα σε κλίμα έντασης με τους τόνους να ανεβαίνουν επικίνδυνα μέσα στην αίθουσα του Αρείου Πάγου ξεκίνησε η συζήτηση της δεύτερης αναίρεσης της εισαγγελίας του Ανώτατου Δικαστηρίου κατά της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Λαμίας που αναγνώρισε στον πρώην ειδικό φρουρό Επαμεινώντα Κορκονέα το ελαφρυντικό του σύννομου βίου για την υπόθεση της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να… σπάσουν τα ισόβια που του είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως και να οδηγηθεί εκτός άμεσα εκτός φυλακής.

Η σημερινή διαδικασία που έγινε παρουσία της μητέρας του θύματος, Τζίνας Τζαλικιάν, η οποία επί 15 χρόνια αναμένει να γραφτεί η τελευταία σελίδα στην υπόθεση της δολοφονίας του παιδιού της , δεν ολοκληρώθηκε με αποτέλεσμα η εκδίκαση της υπόθεσης να αναβληθεί για τις 9 Ιανουαρίου 2024. Η πληρεξούσια δικηγόρος της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για «μεθοδεύσεις απόπειρας φίμωσης» καταγγέλλοντας ότι δεν της επιτράπηκε η ανάπτυξη των ισχυρισμών της, λόγω των συνεχών και επαναλαμβανόμενων διακοπών εκ μέρους της προέδρου του δικαστηρίου.

Λίγο αργότερα εν μέσω πυρών η πρόεδρος ανακοίνωσε την πρόθεσή της να απέχει από τα καθήκοντά της για λόγους ευπρέπειας, με τον εισαγγελέα της έδρας να προτείνει την αναβολή της υπόθεσης. «Μεθόδευση έκβασης της δίκης προς όφελος του κατηγορούμενου» κατήγγειλε η πλευρά της οικογένειας Γρηγορόπουλου. «Εξυπηρετείτε τον Κορκονέα» κατήγγειλε η υποστηρίζουσα την κατηγορία, λέγοντας πως δικονομικά θα έπρεπε να συνεχίσει η διαδικασία με νέα πρόεδρο και όχι να αναβληθεί.

«Η δικαιοσύνη έχει παίξει με την οικογένεια»

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ένταση, εξαιτίας της απόφασης της προέδρου να μην προχωρήσει σε ολιγόλεπτη διακοπή προκειμένου να προσέλθει στη δικαστική αίθουσα η Τζίνα Τσαλικιάν και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Αυτό που είναι ευκρινές, είναι ότι η δικαιοσύνη έχει παίξει με την οικογένεια» υποστήριξε η πληρεξούσιος δικηγόρος μόλις έλαβε το λόγο, ζητώντας να συγκροτηθεί το δικαστήριο «από αμερόληπτους δικαστές». Στρεφόμενη προς το δικαστήριο είπε: «η συμπεριφορά σας είναι ακραία μεροληπτική και παίζετε με το γεγονός ότι η οικογένεια θέλει να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αυτή η μάνα που κάθε φορά μαζεύει τις δυνάμεις της για να εμφανιστεί μπροστά στους εκπροσώπους της δικαιοσύνης, περιμένει την αμετάκλητη απόφαση».

Οι διακοπές της προέδρου την ώρα που οι συνήγοροι προς υποστήριξη της κατηγορίας επιχειρούσαν να αναπτύξουν την προσφυγή τους, πυροδότησαν νέες αντιδράσεις :

Νίκος Κωνσταντόπουλος: Ο νηφάλιος και αμερόληπτος δικαστής ακούει, δε διακόπτει.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Διαπράττετε βαρύτατη παρεμπόδιση στο έργο του συνηγόρου. Αυτό θέλετε; Έδρα να κάνει bullying σε δικηγόρους; Αυτή η μανα 15 χρόνια περιμένει την αμετάκλητη δικαίωση. Από την πρώτη δίκη και μετά παρεμποδίζεται. Προφανώς σας έχουν ενοχλήσει για να μην ασχοληθείτε. Εσείς θα πείτε ποιος σας έχει ενοχλήσει…. Ένα 15χρονο παιδί έπεσε νεκρό με σφαίρα στην καρδιά. Γιατί αστυνομικός του ελληνικού κράτους οπλοφορώντας το σκότωσε με σφαίρα στην καρδιά Σάββατο βράδυ στη γιορτή του φίλου του. Μεροληπτείτε, δε θα έπρεπε να προέδρευετε. Προσφεύγω στο δικαστήριο, επί σαράντα λεπτά η πλευρά της υποστήριξης της κατηγορίας προσπαθεί να αναπτύξει τις θέσεις της και κατά ριπάς διακόπτετε.

Η πρόεδρος διέκοψε τη διαδικασία, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να αντιδρά καθώς δεν είχε ολοκλήρωση την τοποθέτηση της. Με την έναρξη της διαδικασίας και παρά τις αντιδράσεις της οικογένειας Γρηγορόπουλου αφού -όπως επισημάνθηκε- δεν είχε ολοκληρώσει την προσφυγή της, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Β. Παπαδάς, επικαλούμενος και σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου εισηγήθηκε να απορριφθεί το αίτημα για παράσταση στη διαδικασία εκ μέρους των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας.

Από την πλευρά της, η Ζωή Κωνσταντοπουλου κατήγγειλε «δικονομική λαθροχειρία» και «μεθοδεύσεις απόπειρας φίμωσης». Για ακόμα μία φορά, η πρόεδρος της έδρας έδωσε το λόγο στην υπεράσπιση προτού η πλευρά της οικογένειας ολοκληρώσει την αγόρευσή της, με αποτέλεσμα να επικρατήσει νέα ένταση που οδήγησε σε ακόμα μία διακοπή.

Πρόθεση… αποχής

Εν συνεχεία, η πρόεδρος της έδρας δήλωσε ότι προτίθεται να απέχει για λόγους ευπρέπειας, εξαιτίας των όσων ακούστηκαν σε βάρος της, ενώ ο αντεισαγγελέας του ΑΠ ζήτησε «υποχρεωτικά την αναβολή της συζήτησης».

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος υποστήριξε ότι πρόκειται για «μεθόδευση έκβασης της δίκης προς όφελος του κατηγορούμενου. Άλλοι δυο μήνες χωρίς φυλακή για το καταδικασμένο για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο». Τόνισε ότι «πρόθεση να υποβάλω δήλωση δεν υπάρχει δικονομικά. Φαλκιδεύεται η αρχή της δίκαιης δίκης. Μετατρέπεται η προσωπική θέληση σε αυθαίρετη απόφαση και μάλιστα σε μια υπόθεση κραυγαλέας ιστορικότητας. Αυτή είναι η έννοια του κράτους δικαίου; Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει».