Συγκλονισμένος ο αθλητικός κόσμος του Ην. Βασιλείου παρακολουθεί τα τελευταία 24ωρα τις εξελίξεις γύρω από τον θάνατο του αγαπημένου αθλητή χόκεϊ επί πάγου, Άνταμ Τζόνσον.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζόνσον ήταν παίκτης των Νότιγχαμ Πάντερς, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο αφού τραυματίστηκε από ένα παγοπέδιλο που φορούσε ο παίκτης των Σέφιλντ Στίλερς, Ματ Πέτγκρεϊβ, το βράδυ του Σαββάτου 28 Οκτωβρίου.

Οι Nottingham Panthers έχουν περιγράψει τον θάνατό του ως «φρικτό ατύχημα» κατά το οποίο ο λαιμός του 29χρονου άτυχου πάιχτη κόπηκε από το αιχμηρό παγοπέδιλο του αντίπαλου αθλητή, μπροστά στα μάτια 8.000 θεατών, αλλά και της συντρόφου του.

Η μητέρα του Τζόνσον, Σου, έγραψε στο Facebook: «Έχασα τη μισή μου καρδιά σήμερα. Σε αγαπώ πάντα Μουνκ». Η φίλη του Ryan Wolfe, η οποία μετακόμισε στο Ην. Βασίλειο μαζί του φέτος και έπρεπε να αναγνωρίσει το σώμα του στο νοσοκομείο, ανέβασε μια φωτογραφία στο Instagram: «Γλυκέ, γλυκέ μου άγγελε. Θα μου λείπεις για πάντα και θα σε αγαπώ πάντα».

Βασανιστικά ερωτήματα φέρνουν τα πάνω κάτω

Η έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου έχει ξεκνήσει στο Ιατρικό-Νομικό Κέντρο στο Σέφιλντ, ωστόσο η αστυνομία του Νότιου Γιορκσάιρ ανακοίνωσε μετά την εξέταση του βίντεο του περιστατικού από αρμόδιους αξιωματικούς ότι έρευνα «είναι πιθανό να διαρκέσει κάποιο χρόνο».

Η αστυνομική και ιατροδικαστική έρευνα έχει πυροδοτήσει μια έντονη συζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο για την ασφάλεια και την κουλτούρα του συγκεκριμένου αθλήματος.

Καθώς το σοκ και η θλίψη υποχώρησαν, τα βίντεο από τον αγώνα έχοντας κάνει τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν προκαλέσει ερωτήματα. Άραγε ο θάνατος αυτού του νεαρού αθλητή ήταν λιγότερο ένα φρικτό ατύχημα και περισσότερο η τραγική κατάληξη μιας απερίσκεπτης πρόκλησης σε ένα εγγενώς επικίνδυνο άθλημα; Μήπως το άθλημα από τη φύση του είναι τόσο επικίνδυνο; Είναι οι ίδιοι οι παίχτες απερίσκεπτοι, δίχως μάλιστα να παίρνουν μέτρα ασφαλείας;

Ματ Πέτγκρεϊβ: «Είναι δολοφόνος;»

Όταν ο δημοσιογράφος Jesse Watters στο Fox News έκανε λόγο για «δολοφονία στον πάγο» και ότι «μοιάζει με ανθρωποκτονία, ο Αμερικανός πρώην επαγγελματίας του χόκεϋ επί πάγου Σον Έιβερι απάντησε ότι «αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη λέξη που πρέπει να την πετάμε. Το έχω παρακολουθήσει. Είναι τρομερό. Είναι δύσκολο να το παρακολουθήσεις».

Αναφερόμενος στην μοιραία επαφή που επιχείρησε ο Ματ Πέτγκρεϊβ, αναρωτήθηκε «Έκανε αυτό το παιδί μια κίνηση που ήταν πολύ ανορθόδοξη; Νομίζω ότι προσπαθούσε να έρθει σε επαφή; Απολύτως! Νομίζω ότι ξύπνησε και είπε, «Θα σκοτώσω κάποιον σήμερα»; Οχι.’

Ένας άλλος Καναδός πρώην επαγγελματίας, ο Chris Therien, έγραψε αργότερα στο X: «Ήμουν κυριολεκτικά τρομοκρατημένος και αηδιασμένος με αυτό που είδα. Φαινόταν σκόπιμο. Ήταν ένα λάκτισμα κουνγκ-φου. Τα μάτια μου δεν λένε ψέματα. Πες μου ότι κάνω λάθος».

Εξίσου αγανακτισμένη ήταν και η θεία του Άνταμ, Κάρι Τζόνσον, η οποία μίλησε σε δημοσιογράφους από το σπίτι της στο Κέλι Λέικ της Μινεσότα. Περιέγραψε την πρόκληση ως «πολύ απερίσκεπτη», προσθέτοντας: «Ζητούμε οπωσδήποτε μια πλήρη έρευνα. Δεν παίρνεις το πόδι σου και κλωτσάς κάποιον και του κόβεις το λαιμό».

Ωστόσο, για την έρευνα τον λόγο έχουν οι αστυνομικές αρχές του Νότιου Γιορκσάιρ η οποία συνεργάζεται με τις αρχές Υγείας και Ασφάλειας του Σέφιλντ και θα ενημερώσει τον ιατροδικαστή. Η ανάκριση, που ξεκίνησε τη Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο.

«Οι ντετέκτιβ διεξήγαγαν μια σειρά από έρευνες, συμπεριλαμβανομένης της ανασκόπησης βίντεο, συνομιλιών με μάρτυρες και ζητώντας τη συμβουλή και την υποστήριξη πολύ εξειδικευμένων ειδικών για να κατανοήσουν τις συνθήκες γύρω από το τι συνέβη. Οι αξιωματικοί μας έχουν εγκαταλείψει τώρα τη σκηνή, ωστόσο, λόγω της πολύπλοκης φύσης αυτού του τραγικού και πρωτοφανούς περιστατικού, είναι πιθανό η ευρύτερη έρευνα να πάρει κάποιο χρόνο» ανέφερε η αστυνομία στην ανακοίνωσή της.

Επιθετικός, σωματώδη, αλλά όχι βρώμικος, λένε ειδικοί

Ο Πέτγκρεϊβ είναι ένας σωματώδης και επιθετικός παίκτης. Αν και τέτοια χαρακτηριστικά δεν είναι ασυνήθιστα σε έναν «αμυντικό» του χόκεϊ επί πάγου, η τάση του να διαπράττει φάουλ τον κατέστησαν τον μοναδικό παίκτη με τις περισσότερες κυρώσεις στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Βρετανίας.

Κάποια στιγμή, ο προπονητής της Σέφιλντ, Άαρον Φοξ, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν ο Πετγκρέιβ είχε πρόβλημα με την κακή πειθαρχία. Ο Fox ισχυρίστηκε ότι ο παίκτης έπεσε θύμα «πολύ, πολύ ήπιων προειδοποιήσεων» από αξιωματούχους, αλλά παραδέχτηκε ότι μερικές φορές χρειάζεται να «μειώσει τους τόνους».

Σύμφωνα με τη πλειονότητα των ειδικών, όπως αναφέρει η Dailymail ο Petgrave είναι ένας σωματώδης παίχτης, όχι βρώμικος, υποστηρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια του περιστατικού του Σαββάτου δεν έκανε τίποτα κακό.

«Είναι σαφές ότι οι ενέργειές του ήταν ακούσιες και όποιος προτείνει το αντίθετο κάνει λάθος» λέει ο Westin Michaud, ένας από τους συμπαίκτες του Τζόνσον.

Ένας άλλος παίκτης των Nottingham Panthers, ο Victor Bjorkung, είπε στη σουηδική Expressen: «Κανείς στην ομάδα μας δεν πιστεύει ότι είναι δικό του λάθος, το αντίθετο. Είμαστε μια μεγάλη οικογένεια και μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας αν το χρειαστεί. Ήμουν μερικά μέτρα μακριά, οπότε αν κάποιος το βίωσε όπως ήταν στην πραγματικότητα, τότε ήμουν εγώ».

Μπορεί να διωχτεί;

Δεδομένου ότι η ιστορία έχει αποδείξει ότι σπάνια διώκοντα ποινικά άτομα για αθλητικά τέτοια περιστατικά, η καθηγήτρια δικαίου, φύλου και κοινωνικής πολιτικής στο London School of Economics Nicola Lacey, είπε στο αμερικανικό περιοδικό Newsweek ότι το προηγούμενο καθιστά «πολύ απίθανο» να επιλέξει η Εισαγγελία να ασκήσει δίωξη στον Petgrave για το περιστατικό..

«Για ανθρωποκτονία από αμέλεια χρειάζεται είτε βαριά αμέλεια – μια πραγματικά μεγάλη απόκλιση από τα συνήθη πρότυπα περίθαλψης που δικαιολογούν την ποινική ευθύνη. ή μια παράνομη και επικίνδυνη πράξη – η τελευταία είναι πιθανή μόνο εάν, για παράδειγμα, είχε υπάρξει μια αρκετά κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του αθλήματος», είπε.

«Αν ήταν πραγματικά ένα «τρελό ατύχημα», καμία από αυτές τις δοκιμές δεν θα ικανοποιούνταν. και το CPS μπορεί να ασκήσει δίωξη μόνο όταν υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα καταδίκης.»

Ένα άθλημα με επικίνδυνη κουλτούρα

Κατά τα άλλα, η τραγωδία πυροδοτεί έντονες συζητήσεις σχετικά με την ασφάλεια των παικτών σε ένα παραδοσιακά macho άθλημα, που κάποτε ήταν γνωστό για τη μαχητική του φύση.

Σύμφωνα με το BBC, όμως, ο Τζόνσον δεν φορούσε προστατευτικό λαιμού. Ο πρώην παίκτης και σχολιαστής του Sky Sports, Νικ Ρόθγουελ, είπε ότι πίστευε ότι περισσότεροι παίκτες θα φορούσαν προστατευτικά αυχένα μετά το θάνατο του Τζόνσον.

Μια πρόσφατη καναδική μελέτη ισχυρίστηκε ότι το 44,3% όλων των τραυματικών εγκεφαλικών κακώσεων σε παιδιά στη χώρα προήλθαν από χόκεϊ επί πάγου και, από το 2010, τουλάχιστον πέντε επαγγελματίες παίκτες χόκεϊ επί πάγου έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια αγώνων.

Ωστόσο, ενώ στους αγώνες για μικρούς γενικά επιμένουν στη χρήση τους, πολλοί επαγγελματίες παίκτες έχουν αντισταθεί, λέγοντας ότι περιορίζουν την κίνηση και, σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον τόσο απαιτητικό που συχνά αλλάζουν φανέλες τέσσερις φορές ανά παιχνίδι, καθώς είναι πολύ ζεστό για να είναι πρακτικό.

«Πιστεύω ότι πολλά παιδιά θα φορέσουν ένα για να τιμήσουν τον Άνταμ», είπε. «Θα νιώσουν ότι έχασαν έναν αδερφό τους, οπότε τι να κάνουν;»

«Μπορούν να φορούν προστατευτικό λαιμού και δεν είναι τίποτα για το οποίο πρέπει να ντρέπονται».

Ο Νικ Ρόθγουελ, ο οποίος έπαιζε για τους Σέφιλντ Στίλερς, πιστεύει ότι οι σύλλογοι που ήταν οι πιο σκληροί αντίπαλοι στο χόκεϊ επί πάγου στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί τώρα να ενωθούν. «Νομίζω ότι αυτό θα τους ενώσει με έναν τρόπο που δεν είχαν σκεφτεί ποτέ πριν», είπε. Ήδη, οι διοργανωτές του αθλήματος έχουν δεχθεί πιέσεις να επιβάλουν «προστατευτικά αυχένα», που κατασκευάζονται από Kevlar.

Με πληροφορίες από DailyMail, BBCsports