Ένας από τους μεγάλους κερδισμένους της κατάστασης που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του αποτελεί το ΚΚΕ και ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στις βουλευτικές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές που ακολούθησαν το ΚΚΕ παρουσίασε σταθερή άνοδο στα ποσοστά του, κατακτώντας μάλιστα και τη διοίκηση έξι δήμων στην επικράτεια αλλά και αξιοπρεπή ποσοστά σε όσα μέρη κατέβασε ψηφοδέλτιο.

Στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που ακολούθησαν η επιρροή του Κομμουνιστικού Κόμματος συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να κατεβαίνει ακόμη περισσότερο.

Σε αυτή τη συνθήκη, φυσικά, συντελεί η κατάσταση του επικρατεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όμως, το ΚΚΕ, επιχειρεί να οικοδομήσει μια εμπιστοσύνη με τους ψηφοφόρους της ευρύτερης Αριστεράς και σταδιακά επιδιώκει να την κεφαλοποιήσει, με τα ανάλογα καλέσματα και από μεριάς του, όπως στη συμπερίληψη ατόμων από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις δημοτικές εκλογές ή/και παλιών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές.

Ο πολιτικός αρχηγός με τις λιγότερες αρνητικές γνώμες ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Εκτιμάται ως «ευκαιρία να αποδεσμευτούν Αριστεροί ψηφοφόροι από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» η εκλογή Κασσελάκη

Η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη εκτιμάται ως δώρο για το ΚΚΕ. Η επικράτηση εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δηλαδή μιας πολιτικής με κατεύθυνση προς το προοδευτικό Κέντρο και την Κεντροαριστερά και σε -πολύ- μικρότερο βαθμό την παραδοσιακή Αριστερά, θεωρείται από τον Περισσό ως ευκαιρία να αποδεσμευτούν Αριστεροί ψηφοφόροι από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να προσεγγίσουν το ΚΚΕ.

Οι συνθήκες, έτσι, αφήνουν ένα μεγαλύτερο πεδίο πολιτικής δράσης στο Κομμουνιστικό Κόμμα, που επιθυμεί να καλύψει. Είναι χαρακτηριστικό ότι διαφορετικές θα ήταν οι πιέσεις που θα δεχόταν το ΚΚΕ σε μια ενδεχόμενη εκλογή της Έφης Αχτσιόγλου, που θα επιχειρούσε ως πρόεδρος να διατηρήσει τα στοιχεία της ριζοσπαστικής Αριστεράς πιο έντονα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ο πιο δημοφιλής πολιτικός γιατί… «αυτοί είστε»

Η αποδοχή του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα σε ευρύτερα στρώματα αποτελεί επίσης ένας λόγος χαράς για τα στελέχη του κόμματος.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας με την ευφράδειά του και το λέγειν του, που είναι πολιτικό αλλά ταυτοχρόνως προσιτό στη νεολαία και σε ευρύτερες μάζες, έχει καταφέρει να αποτελεί μεταξύ των πλέον δημοφιλή πολιτικών, ξεπερνώντας μέχρι και τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε κάποιες δημοσκοπήσεις.

Ο πολιτικός αρχηγός με τις λιγότερες αρνητικές γνώμες ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση της Prorata παρουσιάζεται δεύτερος στις θετικές γνώμες, με πρώτον τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε αυτήν της GPO έρχεται δεύτερος, πίσω πάλι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ, σε αυτήν της Metron Analysis έρχεται πρώτος.

Επίσης, αποτελεί και τον πολιτικό αρχηγό με τις λιγότερες αρνητικές γνώμες σε βάρος του, όπως δείχνουν πάλι δημοσκοπικά ευρήματα (Prorata, GPO, Metron Analysis).

Αντιθέτως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης, στις αντίστοιχες δημοσκοπήσεις βρίσκεται μεταξύ τέταρτης και πέμπτης θέσης στη δημοφιλία, όπως και στις αρνητικές γνώμες, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό στα στελέχη του κόμματος.

Ένα ακόμη ευνοϊκό στοιχείο για τον Δημήτρη Κουτσούμπα αποτελεί, ότι, με βάση δημοσκοπικό εύρημα της GPO, ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρείται ως «αριστερός» από μόλις 6,1% των ερωτηθέντων. Άρα, ως λογικό επόμενο, με βάση πάντα το συγκεκριμένο εύρημα, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ θεωρείται από τους πολίτες ως μόνος εκπρόσωπος της Αριστεράς στο κοινοβούλιο.

Είναι γεγονός ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας προσελκύει κοινό που δεν βρίσκονταν τα προηγούμενα χρόνια κοντά στο ΚΚΕ, ενώ, αντιθέτως, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δημοσκοπικά ευρήματα, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να το καταφέρει, πόσω μάλλον από στρώματα προερχόμενα από την -παραδοσιακή- Αριστερά.