Οι βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΚΚΕ συνυπογράφουν κοινή δήλωση με το ΚΚ Ισραήλ και το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα (Χαντάς), όσον αφορά τη δίωξη εις βάρος αριστερού βουλευτή του Ισραήλ για τις δηλώσεις του κατά της σφαγής στη Γάζα.

Σε επιστολή που απέστειλε το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του κόμματος προς το ΚΚ Ισραήλ, σημειώνεται ότι το ΚΚΕ, θετικά ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του ΚΚ Ισραήλ και του Χαντάς, συνυπογράφει την κοινή ανακοίνωση η οποία «καταδικάζει έντονα την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Κνεσέτ να απαγορεύσει στο μέλος της, Όφερ Κασίφ (Χαντάς-Τάαλ), να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της ολομέλειας και των επιτροπών της Κνεσέτ».

Το ΚΚΕ καταδικάζει επίσης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «την επίθεση σε όσους Άραβες-μέλη της Κνεσέτ και στους αιρετούς αντιπροσώπους, που οργανώνεται από φασιστικές δεξιές οργανώσεις στο Ισραήλ, απλά επειδή απαιτούν τον άμεσο τερματισμό του πολέμου».

Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό του ΚΚ Ισραήλ, αναφέρεται στην ανακοίνωση, των κομμουνιστών και των άλλων αγωνιστών που παλεύουν σ’ αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μαζί με τον ελληνικό λαό για να σταματήσει τώρα η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ και η σφαγή στη Γάζα και να τερματιστεί η κατοχή, για ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, δίπλα στο Ισραήλ, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, να σταματήσουν οι εποικισμοί στη Δυτική όχθη».

Ολόκληρο το κείμενο της κοινής ανακοίνωσης

«Εμείς, τα υπογεγραμμένα μέλη των κοινοβουλίων από όλο τον κόσμο, καταδικάζουμε έντονα την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Κνεσέτ να απαγορεύσει στο μέλος της, Όφερ Κασίφ (ΧΑΝΤΑΣ – ΤΑΑΛ) να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της ολομέλειας και των επιτροπών της Κνεσέτ. Καταδικάζουμε επίσης την επίθεση σε όλους τους ‘Αραβες μέλη της Κνεσέτ και στους εκλεγμένους αντιπροσώπους, που οργανώνεται από φασιστικές δεξιές οργανώσεις στο Ισραήλ, απλά επειδή απαιτούν τον άμεσο τερματισμό του πολέμου!

Μια τέτοια τιμωρία είναι μια μορφή πολιτικής δίωξης που κλιμακώνεται ώρα με την ώρα στο Ισραήλ ενάντια στους ‘Αραβες Παλαιστίνιους και τους αριστερούς Εβραίους – εργάτες, δασκάλους, μελετητές και ακτιβιστές. Καταγγέλλουμε το «κυνήγι μαγισσών» που κήρυξαν οι ισραηλινές αρχές ενάντια στις επικριτικές φωνές εντός της ισραηλινής κοινωνίας και καλούμε το ισραηλινό κοινοβούλιο να μην παραμελήσει τις βασικές αξίες και τα θεμέλια της δημοκρατίας – ειδικά σε περιόδους πολέμου.

Θεωρούμε την απόφαση απαγόρευσης ως πλήγμα στην πολιτική και ανθρώπινη στάση καταγγελίας της κατοχής και του πολέμου, και ως περιορισμό του καθήκοντος και του δικαιώματος του βουλευτή να εκφράζει κριτική κατά των πολιτικών της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου. Αυτές οι πολιτικές θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και το μέλλον των πολιτών συνολικά στην περιοχή, σύμφωνα με την γνώμη των βουλευτών της ομάδας ΧΑΝΤΑΣ- ΤΑΑΛ.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πολιτικούς, τοπικούς και συνδικαλιστικούς εκπροσώπους και ακτιβιστές και με όλες τις φωνές που ασκούν κριτική μέσα στο Ισραήλ, που διώκονται επειδή απαίτησαν να σταματήσει ο πόλεμος, και τονίζουμε την υποστήριξή μας στον αγώνα για μια διαρκή ειρήνη, ισότητα, γνήσια ελευθερία και δικαιοσύνη στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη.

Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΚΚΕ)

Δημήτρης Κουτσούμπας

Νίκος Αμπατιέλος

Γιάννης Γκιόκας

Βιβή Δάγκα

Γιάννης Δελής

Σεμίνα Διγενή

Νίκος Έξαρχος

Λιάνα Κανέλλη

Νίκος Καραθανασόπουλος

Χρήστος Κατσώτης

Μαρία Κομνηνάκα

Αφροδίτη Κτενά

Γιώργος Λαμπρούλης

Διαμάντω Μανωλάκου

Γιώργος Μαρίνος

Βασίλης Μεταξάς

Νίκος Παπαναστάσης

Θανάσης Παφίλης

Λεωνίδας Στολτίδης

Μανώλης Συντυχάκης

Χρήστος Τσοκάνης

Η ΕΥΡΟΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΚΚΕ)

Κώστας Παπαδάκης

Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος».