Το δρόμο που οδηγεί στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας τον πατέρα Αντώνιο για αδικήματα που αφορούν σε κατάχρηση ανηλίκου δείχνει με πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο ο εισαγγελέας πρωτοδικών Δημήτρης Νομικός.

Ο εισαγγελικός λειτουργός αξιολογώντας τα αποδεικτικά στοιχεία της δικογραφίας εισηγείται την παραπομπή του πατέρα Αντωνίου σε δίκη για τα αδικήματα της κατάχρησης ανηλίκου με παθόντα που δεν είχε συμπληρώσει τα 14 έτη, αλλά και με παθόντα που είχε συμπληρώσει τα 14 έτη.

Κατά τον εισαγγελέα, έχουν προκύψει από την διαδικασία της ανάκρισης επαρκείς ενδείξεις ενοχής του κατηγορουμένου ώστε να παραπεμφθεί στο ακροατήριο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, με βάση τις καταγγελίες δύο ανηλίκων – φιλοξενουμένων σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου.

Την παραπομπή ή μη του πατέρα Αντώνιου στο εδώλιο θα αποφασίσουν τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου.

Όπως αναφέρει ο κ. Νομικός, «ο κατηγορούμενος εκμεταλλευόμενος την κυρίαρχη θέση που είχε στην εν γένει λειτουργία και τις δραστηριότητες της Κιβωτού, την εμπιστοσύνη που επεδείκνυαν σε αυτόν τα παιδιά αλλά και το ιερατικό του σχήμα, ενεργώντας με ένα κοινό μοτίβο εγκληματικής συμπεριφοράς και με ένα πανομοιότυπο τρόπο προσέγγισης των ανηλίκων», προέβη στις πράξεις που του αποδίδονται.

Ο εισαγγελέας τονίζει πως «ο κατηγορούμενος αρνείται συνολικά τις αποδιδόμενες σε αυτόν κατηγορίες ισχυριζόμενος ότι πρόκειται περί μιας μεθοδευμένης κατασκευής γεγονότων, ιδίως από τον πρώτο εγκαλούντα οποίος παράπεισε και υποκίνησε τον έτερο παθόντα, να καταθέσει ότι έπεσε θύμα γενετήσιας παρενόχλησης και προσκομίζει πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων, ιδίως μαρτυρικές καταθέσεις, προκειμένου να αντικρούσει την σε βάρος του κατηγορία».

Ωστόσο σημειώνει πως «οι ισχυρισμοί του κατηγορουμένου δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί, καθώς υπάρχει πληθώρα διασταυρούμενων και πολλάκις επαληθευμένων μαρτυρικών καταθέσεων ανθρώπων που εργάζονταν ή φιλοξενούνταν στην Κιβωτό ή είχαν έρθει σε προσωπική επικοινωνία με τους παθόντες κι οι οποίοι άπαντες επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες».

Τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή ή μη του πατέρα Αντώνιου στο εδώλιο τον έχουν τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, τα μέλη του οποίου θα κρίνουν το θέμα αυτό τις επόμενες μέρες με βούλευμά τους.

Ο εισαγγελέας ζητά επίσης προς το δικαστικό συμβούλιο να διατηρηθούν οι περιοριστικοί όροι που είχαν επιβληθεί στον πατέρα Αντώνιο μετά την απολογία του, περί απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, εμφάνισης μια φορά το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και εγγυοδοσίας, μέχρι τη διεξαγωγή της Δίκης του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.