Τις ΗΠΑ κατηγόρησε ως υπεύθυνες γι’ αυτό που αποκάλεσε «θανατηφόρο χάος» στη Μέση Ανατολή, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνεδρίαση με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, της κυβέρνησης και των επικεφαλής των υπηρεσιών επιβολής του νόμου με αφορμή τα γεγονότα που έλαβαν χώρα την Κυριακή στο αεροδρόμιο της Μαχατσκάλα στο ρωσικό Νταγκεστάν.

«Το ποιος οργανώνει το θανατηφόρο χάος και ποιος επωφελείται από αυτό σήμερα, κατά τη γνώμη μου, έχει ήδη γίνει φανερό… Είναι οι σημερινές άρχουσες ελίτ των ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους που στάθηκαν πίσω από τη δολοφονία των Παλαιστινίων της Γάζας και πίσω από τα γεγονότα στην Ουκρανία, το Ιράκ και τη Συρία», είπε χαρακτηριστικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος, δήλωσε ότι ο «σημερινός γύρος της κρίσης στη Μέση Ανατολή ξεκίνησε με μια τρομοκρατική επίθεση εναντίον αμάχων στο Ισραήλ, αλλά αντί να τιμωρηθούν οι εγκληματίες, άρχισε η εκδίκηση με βάση την αρχή της συλλογικής ευθύνης και τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτό που συμβαίνει τώρα στη Λωρίδα της Γάζας».

«Τα τρομερά γεγονότα που συμβαίνουν τώρα στη Λωρίδα της Γάζας, όταν εκατοντάδες χιλιάδες αθώοι άνθρωποι σκοτώνονται αδιακρίτως, οι οποίοι απλώς δεν έχουν προς τα πού να τρέξουν, δεν έχουν πουθενά να κρυφτούν από τους βομβαρδισμούς, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με τίποτα», προσέθεσε.

«Όταν βλέπεις ματωμένα παιδιά, νεκρά παιδιά, το πώς υποφέρουν γυναίκες και ηλικιωμένοι, το πώς πεθαίνουν γιατροί, φυσικά τα δάκρυα τρέχουν στα μάτια σου – δεν μπορείς να το πεις αλλιώς. Αλλά δεν πρέπει, δεν έχουμε το δικαίωμα και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να καθοδηγούνται από τα συναισθήματα», δήλωσε ακόμα ο Ρώσος πρόεδρος.

Συνεδρίαση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της κυβέρνησης και των επικεφαλής των υπηρεσιών επιβολής του νόμου της Ρωσίας για τα γεγονότα στο Νταγκεστάν.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι ικανοποιημένες από τη συμμετοχή της Ρωσίας στην επίλυση παγκόσμιων και περιφερειακών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

«Δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι όταν κάποιος δεν ενεργεί ή δεν μιλάει σύμφωνα με τις εντολές τους. Πιστεύουν μόνο στην αποκλειστικότητά τους και στο γεγονός ότι όλα τους επιτρέπονται», δήλωσε.

«Χρειάζονται διαρκές χάος στη Μέση Ανατολή»

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, οι ΗΠΑ «δεν χρειάζονται διαρκή ειρήνη στους Αγίους Τόπους. Χρειάζονται διαρκές χάος στη Μέση Ανατολή. Ως εκ τούτου με κάθε δυνατό τρόπο απαξιώνουν τις χώρες εκείνες που επιμένουν στην άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, στον τερματισμό της αιματοχυσίας και είναι έτοιμες να συμβάλουν πραγματικά στην επίλυση της κρίσης και όχι να παρασιτούν πάνω της», είπε ο Πούτιν.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε επίσης το Κίεβο και τη Δύση για υποκίνηση των ταραχών που ξέσπασαν το βράδυ της Κυριακής στο αεροδρόμιο της Μαχατσκαλά, όπου όχλος κινήθηκε απειλητικά εναντίον επιβατών πτήσης από το Ισραήλ.

Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε την εκτίμησή του για τις ταραχές της Κυριακής προκλήθηκαν από κανάλια κοινωνικής δικτύωσης που συνδέονται με την Ουκρανία και από δυτικές μυστικές υπηρεσίες που προσπαθούν να επωφεληθούν από την κρίση στη Μέση Ανατολή.

«Τα γεγονότα στη Μαχατσκάλα ήταν ενορχηστρωμένα, μεταξύ άλλων μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και μάλιστα από το έδαφος της Ουκρανίας. Από τα χέρια δυτικών μυστικών υπηρεσιών», υπογράμμισε.

Επισημαίνοντας τις προσπάθειες της Δύσης να αποσταθεροποιήσει και να διαιρέσει την πολυεθνική και πολυεπαγγελματική κοινωνία της Ρωσίας χρησιμοποιώντας πληροφοριακή, τεχνολογική και ψυχολογική επιθετικότητα, ο Πούτιν είπε ότι αυτό γίνεται τώρα προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την οργή της κοινής γνώμης για τη συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή.

«Το κλειδί για την επίλυση της σύγκρουσης είναι η δημιουργία ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους»

Ακόμα επανέλαβε ότι η Μόσχα εξακολουθεί να υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη, θεωρώντας πως είναι η μόνη λύση για μια βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή.

«Έχουμε δηλώσει και συνεχίζουμε να δηλώνουμε ανοιχτά τη θέση μας και δεν αλλάζει από χρόνο σε χρόνο: το κλειδί για την επίλυση της σύγκρουσης είναι η δημιουργία ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, ενός πλήρους παλαιστινιακού κράτους», είπε ακόμα.