Όπως κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, η χειμερινή ώρα μπαίνει στη ζωή μας, με τα ρολόγια να γυρίζουν μία ώρα πίσω.

Έτσι και φέτος, στις 29 Οκτωβρίου οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν και από 04:00 π.μ. θα δείξουν 03:00 π.μ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών, «σας υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, ως ισχύει σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα.

Ως εκ τούτου οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.».

Αν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ψηφίσει για την κατάργηση της χειμερινής και θερινής ώρας, η αλλαγή των δεικτών συνεχίζεται.

Η… μάχη της ώρας

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ του τερματισμού της πρακτικής αυτής, της προσαρμογής δηλαδή των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο, από το 2021.

«Η αλλαγή της ώρας πρέπει να καταργηθεί» είχε δηλώσει το 2018 ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από μια σχετική διαδικτυακή έρευνα σε ολόκληρη την ΕΕ. Το 84% όσων πήραν μέρος σην έρευνα είχε συμφωνήσει με το τέλος αυτής της πρακτικής.

Σημαντικό κριτήριο για αυτή την απόφαση της κοινής γνώμης ήταν μεταξύ άλλων η δυσκολία των ανθρώπων στην άμεση προσαρμογή.

Όμως, η πανδημία κοροναϊού και στη συνέχεια ο πόλεμος στην Ουκρανία πήγαν πίσω τον σχεδιασμό. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει επαρκής υποστήριξη για την πρόταση και σε αυτό το σημείο, δεν είναι σαφές πότε και αν ποτέ, η ΕΕ θα απαλλαγεί από το μέτρο.