Ασπίδα προστασίας έχουν ορθώσει κάτοικοι, φορείς και δημοτικό συμβούλιο στην Αίγινα για να σωθούν τα Οχυρά Πέρδικας – μια έκταση με τεράστια ιστορική σημασία – από την εκμίσθωση του εν λόγω ακινήτου, ιδιοκτησίας Ταμείου Εθνικού Στόλου, για την οποία έχει προκηρύξει διαγωνισμό η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων.

Η προκήρυξη του δημόσιου ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού εκμίσθωσης του ακινήτου «Πέρδικα» έγινε στις 3 Οκτωβρίου του 2023 και αφορά ακίνητο με εμβαδόν 318.215,50 τ.μ., περίοδο μίσθωσης 60 ετών και με την τιμή εκκίνησης μίσθωσης να έχει οριστεί στα 62.500 ευρώ μηνιαίως, άρα ετησίως στα 750.000 ευρώ.

Σε χθεσινό του ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αίγινας  ζητάει να κηρυχθεί  η έκταση των Οχυρών ως χώρος ιστορικής μνήμης.

«Ο χώρος αυτός δεν πρέπει, με πρόσχημα την ανάπτυξη, να αποδοθεί, στο σύνολό του σε ιδιώτες, με σκοπό την υπερδόμηση και την τουριστική υπερεκμετάλλευση, χωρίς προηγουμένως να έχει ληφθεί οποιαδήποτε μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος και χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία της Αίγινας.

Ο Δήμος Αίγινας έχει ζητήσει από το Υπουργείο Πολιτισμού την κήρυξη της έκτασης των ΟΧΥΡΩΝ ως χώρου ιστορικής μνήμης, με σκοπό την δημιουργία θεματικού πάρκου ναυτικής οχύρωσης, υπερτοπικής σημασίας» αναφέρει.

Από την πλευρά των κατοίκων, των φορέων αλλά και του δήμου καταγράφονται φόβοι για πιθανή αλλοίωση του ιστορικού χαρακτήρα του τοπίου μέσω της συγκεκριμένης σχεδιαζόμενης επένδυσης.

Πολίτες και σύλλογοι της Αίγινας επισημαίνουν ότι εντός της συγκεκριμένης έκτασης υπάρχουν μυκηναϊκοί τάφοι (τα ευρήματα των οποίων φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείο του νησιού), τα ιστορικού ενδιαφέροντος Οχυρά του Πολεμικού Ναυτικού και άλλα μικρού όγκου λίθινα κτίσματα τα οποία αποτελούν νεότερα μνημεία που πρέπει να προστατευθούν και να αναδειχθούν καταλλήλως, καθώς επίσης και τα πολιτιστικού ενδιαφέροντος λίθινα κτίσματα, δύο ναΐσκοι και η Camera Obscura της Αίγινας στο ακρωτήριο της χερσονήσου, που αποτελούν τοπόσημο και χρήζουν προστασίας, όπως ισχύει και για τη βιοποικιλότητα της περιοχής από σκοπιά περιβαλλοντική. Η τοπική κοινωνία δεν αντιτίθεται σε ανάπτυξη χρήσεων γης και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων επί της συγκεκριμένης έκτασης, ζητείται όμως σε όλους τους τόνους κάθε πρωτοβουλία να είναι εναρμονισμένη με τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

«Πλημμέλειες»

Με υπόμνημά τους, πολίτες και σύλλογοι του νησιού ζήτησαν, σε πλήρη σύμπνοια με τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, να προχωρήσει ο δήμος σε μια σειρά ενεργειών προσβολής της προκήρυξης του επικείμενου ηλεκτρονικού διαγωνισμού, ο οποίος έχει οριστεί για τις 14 Νοεμβρίου και ο οποίος, σύμφωνα με τους ίδιους, χαρακτηρίζεται από «ουσιώδεις πλημμέλειες».

Μεταξύ άλλων, ως «πλημμέλειες» καταγράφεται το γεγονός ότι αγνοείται πλήρως η εκπεφρασμένη αντίρρηση του Δήμου Αίγινας και των κατοίκων της για την αναγκαιότητα να προηγηθεί χωροταξικός / πολεοδομικός σχεδιασμός και ότι η έλλειψη Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου καθιστά προβληματική την οικονομική εκτίμηση επί του προσφερόμενου τιμήματος προς το συμφέρον του Δημοσίου.

Κάτοικοι και φορείς ζητούν την επίσπευση της εκπόνησης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής – κάτι που έχει προταθεί εδώ και καιρό με στόχο τον σχεδιασμό χρήσεων γης ώστε να προστατευθεί η περιοχή από την απειλή της υπερδόμησης.