Ένα «αστρονομικό» ποσό δίνει ο δισεκατομμυριούχος, Έλον Μασκ στην ελεύθερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, Wikipedia, προκειμένου να αλλάξει το όνομά της. Ο Έλον Μασκ έχει μόνο έναν όρο, που είναι να αλλάξει το όνομα της σε «Dickipedia», σε ένα αισχρό λογοπαίγνιο με τη λέξη για το ανδρικό μόριο στα αγγλικά.

Ο ιδιοκτήτης του κοινωνικού δικτύου X, που προηγουμένως ήταν γνωστό ως Twitter, έγραψε την προσφορά του σε μία ανάρτηση, την οποία συνόδευσε από ένα screenshot με τον ισχυρισμό του συνιδρυτή της Wikipedia, Τζίμι Γουέιλς, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο ιστότοπος δεν είναι «προς πώληση».

«Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί το Ίδρυμα Wikimedia θέλει τόσα πολλά χρήματα;»

«Θα τους δώσω ένα δισεκατομμύριο δολάρια εάν αλλάξουν το όνομά τους σε Dickipedia», έγραψε στην ανάρτησή του ο Μασκ.

«Παρακαλώ προσθέστε αυτό στο (emoji με μία αγελάδα και μία ακαθαρσία) στη σελίδα μου στη Wikipedia», έγραψε σε άλλη ανάρτηση. «Σε περίπτωση ενδιαφέροντος συνολικής ορθότητας», προσέθεσε.

«Το εννοώ, δεν είμαι βλάκας»

Μάλιστα ένας χρήστης του X, ο δημοσιογράφος, Εντ Κρασενστάιν, πρότεινε στη Wikipedia να αποδεχθεί την προσφορά, σημειώνοντας ότι «μπορείτε πάντα να αλλάξετε το όνομα αφού πάρετε τα χρήματα».

Τότε ο Έλον Μασκ προσέθεσε ακόμα μία συνθήκη στην προσφορά του. «Ένας χρόνος το λιγότερο. Το εννοώ, δεν είμαι βλάκας», απάντησε.

Όπως αναφέρει το The Hill, ο Έλον Μασκ είχε κάνει αρκετές αναρτήσεις στις οποίες ασκούσε κριτική στο Ίδρυμα Wikimedia, το οποίο είναι μη κερδοσκοπικό και φιλοξενεί τη Wikipedia, ότι ζητάει χρήματα.

«Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί το Ίδρυμα Wikimedia θέλει τόσα πολλά χρήματα; Σίγουρα δεν χρειάζεται για να λειτουργήσει η Wikipedia. «Μπορείτε να αντιγράψετε ολόκληρο το κείμενο στο τηλέφωνό σας! Οπότε για τι χρειάζονται τα λεφτά; Τα περίεργα μυαλά θέλουν να γνωρίζουν», έγραψε χαρακτηριστικά.

Η εφαρμογή του X, «Community Notes», που επιτρέπει στους χρήστες να γίνουν μέλη και χρηματοδότες, δημιουργώντας σημειώσεις σε δημοσιεύσεις για κάποιο θέμα, άφησε μία σημείωση κάτω από την αρχική του ανάρτηση, η οποία έχει τροποποιηθεί αρκετές φορές και στην οποία αναφέρεται ότι η Wikipedia έχει κέρδη 154 εκατομμύρια δολάρια και δαπάνες 145 εκατομμύρια δολάρια.

Ο ίδιος ο Γουέιλς έχει εκφράσει ανοιχτά την κριτική του κατά του Μασκ. Τον Μάιο μάλιστα είχε κατηγορήσει τον Μασκ για την απόφαση να λογοκρίνει κριτικές ενόψει των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.

«Τι έκανε η Wikipedia: Μένουμε πιστοί στις αρχές μας και πολεμήσαμε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας και κερδίσαμε», έγραψε ο Γουέιλς σε μία ανάρτηση του Μασκ υπερασπιζόμενος την απόφασή του.

«Αυτό σημαίνει να έχεις σαν αρχή την ελευθερία της έκφρασης περισσότερο από ένα σλόγκαν», είχε γράψει ακόμα.

Ο Μασκ έχει δεχθεί επικρίσεις ότι έχει επιτρέψει αναρτήσεις που επιτρέπουν την παραπληροφόρηση στο X από τη στιγμή που αγόρασε την πλατφόρμα και προχώρησε σε μία σειρά από αλλαγές.