Σε κίνδυνο βρίσκεται πλέον η επιχειρηματική δραστηριότητα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μετά την απόφαση δικαστή της Νέας Υόρκης στο Μανχάταν, περί δόλιας διόγκωσης της αξίας των ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικότερα, ο δικαστής Άρθουρ Ένγκορον περιέγραψε πώς ο Τραμπ, οι ενήλικες γιοι του Ντόναλντ Τζούνιορ και Έρικ, ο Οργανισμός Τραμπ (Trump Organization) και άλλοι κατηγορούμενοι έκαναν αποτιμήσεις και διόγκωναν την καθαρή αξία περιουσιακών στοιχείων ώστε να ανταποκρίνονται στις επιχειρηματικές τους ανάγκες.

«Αυτός είναι ένας κόσμος φαντασίας, όχι ο πραγματικός κόσμος», έγραψε ο Ένγκορον.

Ο δικαστής διέταξε επίσης την ακύρωση των πιστοποιητικών που επιτρέπουν σε ορισμένες από τις επιχειρήσεις του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμός Τραμπ, να λειτουργούν στη Νέα Υόρκη και διέταξε τον διορισμό ενός διαχειριστή για τη διάλυση των επιχειρήσεων.

Ο δικαστής επέβαλε επίσης κυρώσεις στους δικηγόρους των κατηγορουμένων επειδή προέβαλαν «παράλογα» νομικά επιχειρήματα και τροφοδοτούσαν την «προκλητική» συμπεριφορά των πελατών τους.

Εισαγγελέας Τζέημς εναντίον Τραμπ

Η απόφαση θα διευκολύνει τη πολιτειακή γενική εισαγγελέα Λετίθια Τζέιμς να αποδείξει την ύπαρξη ζημίας σε δίκη που είναι προγραμματισμένη στις 2 Οκτωβρίου.

Είχε προηγηθεί μήνυση της Τζέιμς τον Σεπτέμβριο του 2022, κατηγορώντας τον ίδιο, τα τρία από τα παιδιά του και τον Οργανισμό Τραμπ ότι έλεγαν ψέματα για μια δεκαετία σχετικά με τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων και την καθαρή του περιουσία τους, ώστε να εξαπατήσουν τράπεζες και ασφαλιστές ώστε να παρέχουν καλύτερους όρους.

Ο Ένγκορον είπε ότι η Τζέιμς κατέθεσε «αποδεικτικά στοιχεία» ότι ο Τραμπ είχε υπερεκτιμήσει την καθαρή του περιουσία μεταξύ 812 και 2,2 δισ. δολ..

«Ακόμη και στον κόσμο του μεγάλου κεφαλαίου, αυτό το δικαστήριο δεν μπορεί να εγκρίνει μια πρόταση που θεωρεί ότι μια ανακρίβεια τουλάχιστον 812 εκατ. δολ. είναι «ασήμαντη», έγραψε.

Ο δικαστής είπε ότι το υπερεκτιμήσεις του Τραμπ περιελάμβαναν την περιουσία του κλαμπ Mar-a-Lago στη Φλόριντα, το ρετιρέ διαμέρισμά του στον Πύργο Τραμπ του Μανχάταν και διάφορα κτίρια γραφείων και γήπεδα γκολφ.

Αστυνομικός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης μπροστά από τον Πύργο Τραμπ πριν από την άφιξη του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην πόλη της Νέας Υόρκης, ΗΠΑ, 12 Απριλίου 2023 (REUTERS/Eduardo Munoz)

Διαφώνησε με τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι το ρετιρέ ήταν 2.787 τ.μ., σχεδόν τρεις φορές το πραγματικό του μέγεθος, με αποτέλεσμα να έχει διογκωμενη αξίας έως και 207 εκατ. δολ..

«Μια ασυμφωνία αυτής της τάξης μεγέθους, από έναν κατασκευαστή ακινήτων που προσαρμόζει τον δικό του χώρο στον οποίο ζει για δεκαετίες», μπορεί να θεωρηθεί μόνο απάτη», είπε ο Ένγκορον.

Ο δικαστής είπε ότι ο Τραμπ υπερεκτίμησε επίσης το Mar-a-Lago, εκτιμώντας ότι άξιζε έως και 612,1 εκατ. δολ., αν και ένας αξιολογητής είπε ότι η αγοραία αξία του δεν ήταν μεγαλύτερη από 27,6 εκατ. δολάρια.

Ο Ενγκορόν επέπληξε επίσης τον Τραμπ που δήλωσε ότι δεν φταίει εκείνος για τον τρόπο που αποτίμησε τα ακίνητα σε ένα δεδομένο έτος, εάν οι αξίες τους ανέβηκαν στη συνέχεια.

«Φαίνεται επίσης να υπονοεί ότι τα νούμερα δεν μπορούν να διογκωθούν γιατί θα μπορούσε να βρει έναν «αγοραστή από τη Σαουδική Αραβία» για να πληρώσει οποιοδήποτε τίμημα προτείνει», έγραψε ο δικαστής.

Η απάντηση του Τραμπ: «Είσαι ανισόρροπος»

Ο Τραμπ και οι άλλοι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι δεν διέπραξαν ποτέ απάτη και ότι οι αμφισβητούμενες συναλλαγές ήταν κερδοφόρες. Σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης του Ένγκορον.

«Η σημερινή εξωφρενική απόφαση είναι τελείως αποσυνδεδεμένη από τα γεγονότα και το ισχύον δίκαιο», είπε ο Κρίστοφερ Κίζ, δικηγόρος του Τραμπ, σε δήλωση. «Ο πρόεδρος Τραμπ και η οικογένειά του θα εφεσιβάλλουν την υπόθεση για να διορθώσουν αυτή τη δικαστική πλάνη».

Η εισαγγελέας Τζέιμς είπε ότι ανυπομονεί να παρουσιάσει το υπόλοιπο της υπόθεσής της στη δίκη.

Σε μια ανάρτησή του στην πλατφόρμα του Truth Social, ο Τραμπ χαρακτήρισε τις κατηγορίες ότι διέπραξε απάτη «γελοίες και αναληθείς» και κατηγόρησε τον Ένγκορον ως «ανισόρροπο» δικαστή που υπάκουσε στη Δημοκρατική Τζέημς.

«Πρόκειται για το Πολιτικό Δίκαιο των Δημοκρατικών και Κυνήγι Μαγισσών σε επίπεδο ανευ προηγούμενου», έγραψε ο Τραμπ. «Αν μπορούν να το κάνουν αυτό σε μένα, μπορούν να το κάνουν αυτό σε εσάς!»

Κίνδυνος για τις επιχειρήσεις του Τραμπ

«Είναι μια καταστροφική απόφαση», είπε ο Μπιλ Μπλακ, διακεκριμένος μελετητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Είπε ότι η ακύρωση των επιχειρηματικών πιστοποιητικών θα μπορούσε να βλάψει την ικανότητα του Τραμπ να βγάζει χρήματα.

«Εάν επικυρωθεί η απόφαση, πρέπει να ρευστοποιήσουν τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης που κατέχουν στην πραγματικότητα τον τεράστιο όγκο των περιουσιακών στοιχείων», είπε ο Μπλακ.

Η απόφαση του Ένγκορον έρχεται τρεις μήνες αφότου ένα πολιτειακό εφετείο δήλωσε ότι ορισμένες από τις αξιώσεις της Τζέημς ήταν πολύ παλιές και είχαν παραγραφεί είτε τον Ιούλιο του 2014 είτε τον Φεβρουάριο του 2016.

Ο Ένγκορον απέρριψε το επιχείρημα του Τραμπ ότι η απόφαση ουσιαστικά διέλυσε την αγωγή της Τζέιμς, η οποία είπε ότι αντικατοπτρίζει μια σειρά «συνεχιζόμενων αδικιών» που θα μπορούσε να αποδείξει στη δίκη.

Το εφετείο απάλλαξε την κόρη του Τραμπ, Ιβάνκα, από την υπόθεση.

Η απόφαση του Ενγκορόν δεν σημαίνει αυτόματα ότι η υπόθεση απάτης του Τζέιμς θα εκδικαστεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο Τραμπ έχει κάνει μήνυση για καθυστέρηση της δίκης, κατηγορώντας τον Ενγκορον και την Τζέιμς ότι αγνόησαν την απόφαση του εφετείου για τον περιορισμό της υπόθεσης.

Αυτός και οι άλλοι κατηγορούμενοι είπαν ότι αυτό κατέστησε αδύνατη την προετοιμασία για δίκη επειδή δεν γνώριζαν ποιες κατηγορίες θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν.

Το εφετείο αναμένεται να αποφανθεί για το αίτημα για καθυστέρηση αυτή την εβδομάδα.

Με πληροφορίες από Reuters