Αντιδράσεις και περιπαικτικά σχόλια προκάλεσε στην Κύπρο η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη για το νησί της Αφροδίτης.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «κρατίδιο» ενώ αναφερόταν στο ψευδοκράτος, με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Θέλοντας να ρίξει τα βέλη του προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Κασσελάκης είπε χαρακτηριστικά από το Αιγάλεω: «Είναι απαράδεκτο ο κ. Μητσοτάκης να μην απαντάει στην πρόκληση Ερντογάν για αναγνώριση του δεύτερου μισού της, του κρατιδίου τέλος πάντων του δικού τους, του βό.., της ε… στην Κύπρο, αντί να απαντάει επί τόπου. Όπως ο κύριος Ερντογάν είχε έρθει στον ε… ».

Το γλωσσικό του ολίσθημα πυροδότησε βολές τόσο από την συνυποψήφιά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, όσο και από τα Μέσα Ενημέρωσης στην Κύπρο.

Ο Φιλελεύθερος, το Sigmalive, το Reporter και το Omegalive, μεταξύ άλλων, άσκησαν κριτική στον κ. Κασσελάκη για το «δικό τους κρατίδιο» ενώ δεν δίστασαν να τον χαρακτηρίσουν «αδιάβαστο» και «ανιστόρητο», αφού έδειξε να αγνοεί τι συμβαίνει στη Κύπρο από το 1974.

«Ό,τι του φανεί του λωλοστεφανή»

«Αποκάλεσε το ψευδοκράτος ‘κρατίδιο’ ο Κασσελάκης», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του Φιλελεύθερου, που σημειώνει ότι ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ υπέπεσε σε ατόπημα για ένα μείζον εθνικό ζήτημα.

«Φάλτσο» Κασσελάκη για τα Κατεχόμενα: «Κρατίδιο δικό τους», γράφει η ιστοσελίδα Reporter.gr, η οποία περιγράφει τι συνέβη και σημειώνει «ότι η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη ξεκίνησε με ένα άλλο ζήτημα της επικαιρότητας, το εργασιακό νομοσχέδιο που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής νωρίτερα την Πέμπτη, το οποίο και επέκρινε».

Το Cyprus Times, με τη σειρά του, σε ένα πιο επικριτικό ύφος, σχολιάζει: «Κρατίδιο δικό τους, το άλλο μισό της Κύπρου… Ό,τι του φανεί του λωλοστεφανή» ενώ το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) επικεντρώνεται στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο υποψηφίων, μετά τη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη.

Το ρεπορτάζ του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων

«Στο Αιγάλεω βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος είχε συνάντηση με φίλους και υποστηρικτές του κόμματος. Ο κ. Κασσελάκης στην προσπάθεια του να επικρίνει τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριακό Μητσοτάκη, για τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, αποκάλεσε ‘κρατίδιο’ το ψευδοκράτος», γράφει το Sigmalive, με τον τίτλο του ρεπορτάζ του να είναι «Ασυναρτησίες Κασσελάκη για ψευδοκράτος – ‘Κρατίδιο…τελοσπάντων’».

«Ασυναρτησίες Κασσελάκη για ψευδοκράτος», τονίζει το SigmaLive

Τέλος, το Omegalive χαρακτηρίζει την γκάφα του κ. Κασσελάκη «ανιστόρητη» και τον ίδιο «εμφανώς αδιάβαστο». «Ανιστόρητη γκάφα Κασσελάκη – Αποκάλεσε «κρατίδιο» το ψευδοκράτος», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, όπου υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά: «Σε μια ανιστόρητη γκάφα υπέπεσε ο επικρατέστερος για να είναι ο νέος επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους επέρριψε ευθύνες στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί δεν ζήτησε εξηγήσεις από τον Ερντογάν για την απαράδεκτη αξίωση του να αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα το ψευδοκράτος. Ωστόσο ο κ. Κασσελάκης εμφανώς αδιάβαστος, αποκάλεσε το ψευδοκράτος ως κρατίδιο».

«Ανιστόρητη γκάφα Κασσελάκη», σημειώνει το Omegalive

Τι απαντά ο ίδιος για το «κρατίδιο»

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε, ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε να διορθώσει το ατόπημά του, με μήνυμα που ανάρτησε μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα ξημερώματα της Παρασκευής (22/9).

«Δε θα με δείτε ποτέ να κρύβομαι. Υπάρχουν φορές που ψάχνω να βρω μια λέξη στα ελληνικά. Χθες, μέσα στην κούραση και αϋπνία της περιοδείας, αυτό έπαθα. Ας μην ανησυχεί κανείς. Μαθαίνω τις λέξεις πολύ γρήγορα. Είναι θέμα δύο μηνών εξάσκησης. Το πρόβλημα είναι ότι ο κύριος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι πρωθυπουργός 4,5 χρόνια, δε βρήκε μια λέξη να πει – ούτε καν την έψαξε- απέναντι στην προκλητικότητα του Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.