Μία εντελώς διαφορετική εκδοχή για τα αίτια θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας, αποσυνδέοντας το τραγικό αποτέλεσμα από εγκληματική ενέργεια δια χειρός της μητέρας της μικρής Ρούλας Πισπιρίγκου, πράξη για την οποία εδώ και εννέα μήνες εκείνη κάθεται στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, έδωσε και σήμερα στο δικαστήριο η ιατροδικαστής Ουρανία Δημακοπούλου, η οποία έχει προταθεί ως μάρτυρας από την πλευρά της υπεράσπισης της κατηγορουμένης.

Η μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις υποστήριξης της κατηγορίας, δηλαδή των δικηγόρων που εκπροσωπούν στην εν εξελίξει ποινική διαδικασία τον πατέρα της μικρής Τζωρζτίνας, Μάνο Δασκαλάκη έθεσε υπό αμφισβήτηση όλα τα πορίσματα και τις εκθέσεις που έχουν να κάνουν με το θάνατο του παιδιού.

Έθεσε μάλιστα επί τάπητος το ενδεχόμενο ο θάνατος των τριών κοριτσιών της κατηγορουμένης να συνδέεται με πιθανή κληρονομική νόσο, λέγοντας ότι όλη η οικογένεια της πιθανότατα να έχει γονίδια μυοκαρδιοπάθειας . Και προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα προέβλεψε πως με βάση το «ιατρικό προφίλ» της Ρούλας Πισιρίγκου, δεν αποκλείεται – θέτοντας μία σειρά προϋποθέσεων και δεδομένων – το προσδόκιμο ζωής της Ρούλας Πισπιρίγκου να είναι τρία χρόνια (!) αφήνοντας εμβρόντητο το δικαστήριο.

«Υπάρχει μαγνητική καρδιάς, σύμφωνα με την οποία η κατηγορούμενη έχει 48% κλάσμα εξώθησης. Η Τζωρτζίνα πέθανε με 50% κλάσμα εξώθησης. Αν στα δύο χρόνια χάσει το 20% από τη λειτουργικότητα της καρδιάς, στην επόμενη τριετία ενδέχεται η ίδια να έχει πεθάνει. Αυτή τη στιγμή η μητέρα έχει καρδιά 70χρονου και είναι 34 ετών», κατέθεσε η κα Δημακοπούλου εισφέροντας σε τακτικούς δικαστές και ενόρκους της δική της άποψη , που μένει να αξιολογηθεί , όπως προβλέπει ο νόμος, μαζί με τα υπόλοιπα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν προκύψει στη διάρκεια της πολύμηνης διαδικασίας.

Νωρίτερα, ο δικηγόρος του Μάνου Δασκαλάκη, Δημήτρης Καράμπελας, ξεκίνησε να ρωτά την ιατροδικαστή σχετικά με τα έγγραφα της δικογραφίας και το πόρισμα Ράικου, το οποίο κατέληγε στο συμπέρασμα ότι είχε δοθεί θανατηφόρα δόση κεταμίνης στη μικρή Τζωρτζίνα.

Δ.Καράμπελας: Λάβατε γνώση της δικογραφίας από την πλευρά της υπεράσπισης. Ήταν επιλεκτική ή λάβατε γνώση όλων των εγγράφων;

Δ.Καράμπελας: Δεν χρησιμοποιήθηκε καμία δόση κεταμίνης κατά τη διασωλήνωση λέει έγγραφο του Παίδων. Πώς το εξηγείτε αυτό;

Μάρτυρας: Στις 12/4 δόθηκε το έγγραφο, μετά το πόρισμα Ράικου.

Όπως έλεγαν οι γιατροί ότι το παιδί δεν είχε κανένα πρόβλημα με την ίδια λογική λένε ότι δεν έχουν δώσει κεταμίνη.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η ιατροδικαστής μίλησε για «ρινγκ» ιατροδικαστών με την πρόεδρο να την ανακαλεί στην τάξη επισημαίνοντας ότι απευθύνεται σε δικαστήριο και όχι σε ρινγκ.

Πρόεδρος: Θα μιλάτε πιο ήρεμα.

Μάρτυρας: Μου μιλάτε με ειρωνία.

Πρόεδρος: Χαμηλώστε τους τόνους. Δεν σας ειρωνεύεται κανείς. Αν κάποιες ερωτήσεις μας σας φαίνονται αστείες ιατρικά, δεν είναι ότι θέλω να σας ειρωνευτώ αλλά να καταλάβει το δικαστήριο. Εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία. Δεν έχουνε τίποτα μαζί σας. Αν έρχεστε φορτισμένη από άλλα θέματα που συμβαίνουν έξω από την αίθουσα πχ συνεντεύξεις εμάς δεν μας απασχολούν.

Μάρτυρας: Είμαι 40 ετών και είμαι πραγματογνώμονας σε πολύ μεγάλες υποθέσεις. Δεν δέχομαι να μου λένε ότι δεν έχω σεβασμό στο δικαστήριο.

Τελικά,όταν τα πνεύματα ηρέμησαν η πλευρά υποστήριξης της κατηγορίας υπέβαλε αίτημα για κατ´αντιπαράσταση του ιατροδικαστή Σωτ. Μπουζιάνη και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της ΜΕΘ του Παίδων με την κα Δημακοπούλου.

Δ. Καράμπελας: Αμφισβητείτε δηλαδή το έγγραφο του Παίδων;

Μάρτυρας: Ναι, ευθέως. Αμφισβητώ την τοξικολογική έκθεση. Ό,τι έχει γίνει στο παιδί, έχει γίνει εν ζωή. Όλα αυτά δεν είναι ιατρική και ιατροδικαστική επιστήμη.

Δ.Καράμπελας: Δηλαδή η κεταμίνη δόθηκε από το ιατρικό προσωπικό;

Μάρτυρας: Η κεταμίνη έχει δοθεί μετά τις 14:28 ,όταν η μητέρα δεν είναι μαζί με το παιδί.

Δ.Καράμπελας: Γιατί δεν πιστεύετε τους συναδέλφους σας και προσχωρείτε στη άποψη της κατηγορούμενης;

Μάρτυρας: Κάνω εγώ υπεράσπιση στην κατηγορούμενη;

Δ.Καράμπελας: Στο σημείο αυτό υποβάλλουμε αίτημα για κατ´ αντιπαράσταση εξέταση του ιατροδικαστή Μπουζιάνη και των ιατρών/νοσηλευτών της ΜΕΘ Παίδων με την κα Δημακοπούλου.

Δ.Καράμπελας: Τον κ.Μπουζιάνη τον γνωρίζετε; Τον θεωρείτε επαρκή;

Μάρτυρας: Επαρκής ιατροδικαστής, είναι χρόνια στην ιατροδικαστική υπηρεσία, δεν έχει πειθαρχικά, είναι επαρκέστατος.

Έχει αφήσει να αιωρείται η ανθρωποκτονία, στο πόρισμα δεν λέει ανθρωποκτονία.

Η «σκυτάλη» των ερωτήσεων πέρασε στη συνέχεια στον συνήγορο υπεράσπισης της κατηγορούμενης Αλέξη Κούγια , ο οποίος ρώτησε τη μάρτυρα για την τοξικολογική έκθεση του καθηγητή Ν.Ράικου.

«Δεν υπάρχει καμία εξήγηση γιατί ο κ. Ράικος έδωσε τη έκθεση σε τέσσερις ταχύτητες, όλα βγαίνουν σε μια μέρα. Είναι όλεθρος για την κοινωνία να βγαίνουν εκθέσεις με τέτοιο τρόπο. Βρήκε ροκουρόνιο ένα χρόνο μετά. Είναι σαν να κάνει τον τεχνικό σύμβουλο, πρέπει να δώσει αποτελεσμα την ίδια ημερομηνία», είπε η κα Δημακοπούλου.

Αλ.Κούγιας: Ο κ.Μπουζιάνης έκανε τη δουλειά του σωστά;

Μάρτυρας: Βρέθηκε σε μεγάλο αδιέξοδο από συναδέλφους του, έπρεπε να γίνει συμβούλιο.

Αλ.Κούγιας: Έχει καταγραφεί θάνατος που να οφείλεται σε δηλητηρίαση από κεταμίνη;

Μάρτυρας: Πουθενά δηλητηρίαση από κεταμίνη παγκοσμίως ειδικά σε παιδιά κανένας θάνατος. Και σε μεγαλύτερα άτομα μόνο σε συνάρτηση με άλλες ουσίες δλδ αλκοόλ κλπ.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο.