Ένας Ρώσος πιλότος, που διαφωνούσε με την εισβολή στην Ουκρανία, αυτομόλησε στις ουκρανικές δυνάμεις, παίρνοντας μαζί του το ελικόπτερο Mi-8 του οποίου ήταν κυβερνήτης, στη διάρκεια μιας ειδικής επιχείρησης που είχε κρατηθεί μυστική, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών.

«Ο πιλότος βρίσκεται τώρα στην Ουκρανία» ενώ τα δύο άλλα μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου, που δεν γνώριζαν τις προθέσεις του, «σκοτώθηκαν μετά την προσγείωση», ανέφερε η υπηρεσία αυτή.

Το Κίεβο εξήγησε ότι προετοίμαζε «επί μήνες» αυτήν την επιχείρηση, αφού ο πιλότος, που ονομάζεται Μαξίμ Κουζμίνοφ, επικοινώνησε με τις ουκρανικές δυνάμεις και ζήτησε εγγυήσεις ασφαλείας.

Ασφαλής η οικογένειά του

Όταν βρήκε την ευκαιρία, κάποια στιγμή που πετούσε με το ελικόπτερο κοντά στα σύνορα, κατέβηκε χαμηλά μέχρι που έφτασε στο σημείο που είχε προσυμφωνηθεί με τους Ουκρανούς, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, χωρίς να διευκρινίσει το πότε ακριβώς έγινε αυτό.

Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών διευκρίνισε ότι ο Κουζμίνοφ υπηρετούσε στην 319η μοίρα ελικοπτέρων της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, η έδρα της οποίας βρίσκεται στο Πριμόριε, στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Παράλληλα, η οικογένειά του μεταφέρθηκε «με ασφάλεια» στην Ουκρανία.

Δεν θέλω να συμβάλω σε αυτά τα εγκλήματα

O Κουζμίνοφ σε συνέντευξη που έδωσε τη Δευτέρα εξέφρασε την αντίθεσή του στον πόλεμο στην Ουκρανία και προέτρεψε και άλλους Ρώσους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι απλά η γενοκτονία του ουκρανικού λαού. Τόσο του ουκρανικού όσο και του ρωσικού. Το κίνητρο για τη δράση μου ήταν να μην συμβάλω σε αυτά τα εγκλήματα.

Η Ουκρανία θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο απλά και μόνο επειδή ο λαός είναι πολύ ενωμένος. Πριν δεν ήταν έτσι, αλλά τώρα είναι πολύ ενωμένοι. Όλος ο κόσμος τους βοηθάει, γιατί πρώτα απ’ όλα πρέπει να εκτιμάται η ανθρώπινη ζωή».

Ο πιλότος προέτρεψε επίσης άλλους Ρώσους που υπηρετούν στον στρατό να αυτομολήσουν στην Ουκρανία.

«Θα σας παρέχουν φροντίδα, για το υπόλοιπο της ζωής σας. Θα σας προσφερθεί δουλειά παντού, ό,τι κι αν κάνετε. Απλά θα ανακαλύψετε έναν κόσμο γεμάτο χρώματα», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ