Η φωτιά στον Έβρο ξεκίνησε στις 19 Αυγούστου και συνεχίζει να καίει ασταμάτητα μέχρι σήμερα 1 Σεπτεμβρίου. Πλέον αφού κατέκαψε το νότιο τμήμα του Έβρου και πάνω από 800.000 στρέμματα έγιναν στάχτη, τώρα οι φλόγες έφτασαν μέχρι το Σουφλί.

Η νύχτα ήταν εφιαλτική για τους κατοίκους καθώς η πυρκαγιά στη Δαδιά καίει ανεξέλεγκτα προς διάφορες κατευθύνσεις απειλώντας και οικισμούς.

Οι φλόγες πέρασαν τον επαρχιακό δρόμο από Γιαννούλη προς Σιδηρώ, αλλά και προς την πλευρά του χωριού Πρωτοκκλήσι. Το ισχυρότερο σε ένταση μέτωπο εντοπίζεται βόρεια προς το Πρωτοκκλήσι και ανατολικά προς το Σουφλί.

Γύρω από τα χωριά αλλά και το Σουφλί οι κάτοικοι όλο το βράδυ έφτιαχναν αντιπυρικές ζώνες με μηχανήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ οι φλόγες έφτασαν στο 1,5 χιλιόμετρο από τα σπίτια στο Σουφλί. Νέο μήνυμα εστάλη από το 112 στους κατοίκους για να είναι σε επιφυλακή.

Σε μήνυμα του στο Facebook ο δήμος Σουφλίου κάλεσε τους πολίτες να κάνουν ορθολογική χρήση του νερού προς υποστήριξη της προσπάθειας κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Εικόνες Αποκάλυψης

Οι εικόνες από το σημείο είναι αποκαλυπτικές της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί στον Έβρο, ενώ υπάρχουν καταγγελίες κατοίκων σε τοπικά ΜΜΕ ότι δεν υπήρχαν πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή.

Οι κάτοικοι στο Σουφλί έβλεπαν τις φλόγες να πλησιάζουν ενώ περιέγραψαν ότι «βρέχει στάχτες» στην πόλη.

Η μεγαλύτερη καταστροφή από φωτιά στην Ευρώπη

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία από τις δορυφορικές καταγραφές της υπηρεσίας Copernicus για τις καμένες εκτάσεις στην ΕΕ από τις αρχές του έτους έως και τις 26 Αυγούστου.

Σύμφωνα με αυτά, οι εκτάσεις που έχουν πληγεί από πυρκαγιές φέτος αγγίζουν τα 4 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ σε 13 από τα 27 κράτη-μέλη, στα μισά δηλαδή, η φετινή χρονιά είναι χειρότερη από τη μέση επίδοση της περιόδου 2006-2022.

Περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα η Ελλάδα επλήγη περισσότερο, με τη μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη και τη Δαδιά να είναι πλέον η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τότε που άρχισε η τήρηση δεδομένων στην ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην γνωστή ως Twitter, η Υπηρεσία Copernicus ανέφερε ότι η πυρκαγιά είχε καταστρέψει τουλάχιστον 808,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα (312,2 τετραγωνικά μίλια).

Η πόλη της Νέας Υόρκης καταλαμβάνει 778,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα (300,5 τετραγωνικά μίλια).

Στο παρακάτω βίντεο (animation) παρουσιάζεται η εξέλιξη των καμένων εκτάσεων από την ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά μέχρι και τις 29.08.2023.

Από τη συνολική καμένη έκταση τα περίπου 650.000 στρέμματα κάηκαν το τριήμερο 21-23 Αυγούστου.

Η οπτικοποίηση της εξέλιξης της καμένης έκτασης στη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, πραγματοποιήθηκε από την μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με βάση στοιχεία της υπηρεσίας Copernicus.