Ολοένα και συχνότερες είναι οι παραιτήσεις των γιατρών από τα νοσοκομεία της χώρας, στην πλειοψηφία τους λόγω εξαντλητικών συνθηκών.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ανέφερε ότι «τα τελευταία 2,5 χρόνια αποχώρησαν 10.000 υγειονομικοί» και τόνισε ότι «πρέπει ενόψει του χειμώνα να φτιάξουμε το σύστημα υγείας στα νοσοκομεία».

Διαβάστε επίσης: Εξαντλημένοι γιατροί – κίνδυνος για το ΕΣΥ

«Πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας μετατράπηκαν σε κέντρα διακομιδών καθώς λόγω έλλειψης γιατρών δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε απλά περιστατικά. Υπάρχουν σύγχρονα διαγνωστικά μηχανήματα τα οποία δωρίστηκαν ή αγοράστηκαν από εθνικούς πόρους και δεν λειτούργησαν ποτέ. Το 40% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργούν με αποτέλεσμα να έχουμε λίστες αναμονής για τρία χρόνια. Με 1.800 ευρώ δεν θα επιλέξει ο γιατρός να μείνει εδώ αλλά να πάει στο εξωτερικό που δίνονται ετήσια συμβόλαια 80.000 ευρώ και στους νοσηλευτές 40.000 και με φοροελαφρύνσεις. Γίνονται προκηρύξεις γιατρών για το νοσοκομεία της Περιφέρειας και δεν υπάρχει προσφορά. Αν δεν βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας, δυστυχώς συνεχώς θα μειώνεται το προσωπικό γιατί δεν θα υπάρξει προσφορά» είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, επισήμανε ότι πολλοί γιατροί δεν επιλέγουν να πάνε σε θέσεις στα νησιά διότι δεν βρίσκουν καταλύματα να μείνουν. «Οι κάτοικοι των νησιών επιλέγουν να διαθέτουν τα καταλύματα για τουριστικούς λόγους με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βρεθεί σπίτι. Άρα και οι τοπικές κοινωνεί θα πρέπει να φροντίσουν να διαθέσουν καταλύματα και τους υγειονομικούς».

Το πρόβλημα με τα ασθενοφόρα στα νησιά παραμένει και, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, η συμμετοχή των ενστόλων δεν βοηθά. «Η κατάσταση έχει διορθωθεί κάπως με την μετακίνηση των διασωστών. Επιχειρούν οι ένστολοι στα Κέντρα Υγείας, και εκεί είναι πολύ επικίνδυνο, γιατί στα ασθενοφόρα υπάρχει ένας ένστολος και μπορεί να είναι και μια καθαρίστρια που μπορεί να μην ξέρουν από διάσωση» εξηγεί.

Ελλείψεις σε φάρμακα – «Διαχρονικό το πρόβλημα»

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην καθημερινότητα του ελληνικού φαρμακείου, που αφορά την υγεία των ασθενών αποτελούν οι ελλείψεις φαρμάκων.

Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ αποφάσισε να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις των φαρμάκων με  την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων. Η απαγόρευση που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Αυγούστου, αφορά 227 ιδιοσκευάσματα, μοιρασμένα σε δύο λίστες των 39 και 188 σκευασμάτων σε διάφορες μορφές και συσκευασίες.

Ο φαρμακοποιός, Γιώργος Νύχας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» είπε πως το πρόβλημα των ελλείψεων είναι διαχρονικό.

«Ειδικά ο Αύγουστος είναι ένας μήνας όπου κλείνουν οι εταιρίες οπότε οι φαρμακαποθήκες δεν μπορούν να ανατροφοδοτηθούν με φάρμακα. Αρχές Αυγούστου υπήρξε από τον ΕΟΦ ένας εμπλουτισμός της λίστας των φαρμάκων όπως ινσουλίνη, παιδικές αντιβιώσεις κ.α. Στις  παιδικές αντιβιώσεις πιστεύω πως θα έχουμε και τον χειμώνα πρόβλημα. Με τη δημιουργία αυτής της λίστας φάρμακα που μέχρι τον Ιούλιο μας έλεγαν πως θα τα άρουμε από Σεπτέμβρη, ξαφνικά εμφανίστηκαν. Αυτό καταδεικνύει πως οι εξαγωγές παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στις εγχώριες ελλείψεις».

Ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ, είπε με τη σειρά του πως κατά καιρούς τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ελλείψεις στα φάρμακα.

Βασιλακόπουλος για κοροναϊό: Είμαστε σε περίοδο έξαρσης

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας ΕΚΠΑ, μίλησε για τα κρούσματα του κοροναϊού, τα οποία έχουν αυξηθεί, τονίζοντας πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ακόμα υπάρχει.

«Όταν μία νόσος ξεκινά να γίνεται ενδημική, να ζούμε δηλαδή με αυτήν, θα υπάρχουν περίοδοι που θα έχουμε εξάρσεις και υφέσεις. Είμαστε σε μια περίοδο έξαρσης αλλά σε αυτό δεν συμβάλλει μόνο μία μετάλλαξη. Πιο αντικειμενικά στοιχεία έχουμε από τις νοσηλείες σε ΜΕΘ όσον αφορά τα κρούσματα».

Αναφορικά με τα εμβόλια, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως δεν θα υπάρξει αναμνηστική δόση. «Το εμβόλιο του κοροναϊού που θα έρθει τον Οκτώβρη είναι τροποποιημένο για να καλύψει τα τρέχοντα στελέχη. Είναι όπως τα εμβόλιο της γρίπης. Θα πρέπει να το κάνουν οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι. Και όσοι περισσότεροι το κάνουν τόσο το καλύτερο».

Ο Μιχάλης Γιαννάκος είπε πως δεν πρέπει να υπάρξει φόβος αλλά ούτε εφησυχασμός.

«Πέρσι τέτοια εποχή στα νοσοκομεία ήταν πολλοί παραπάνω ασθενείς. 2.500 ασθενείς νοσηλεύονταν στις κλινικές, 125 στις ΜΕΘ και 70 παιδιά στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Χτες νοσηλεύονταν 508 ασθενείς στις κλινικές, 6 παιδιά στα παιδιατρικά νοσοκομεία και μόνο 21 στις ΜΕΘ. Αντιθέτως στα νοσοκομεία πιέζονται πολύ για άλλες λοιμώξεις. Στις ΜΕΘ βρίσκονται ασθενείς 750 ασθενείς».