«Ζήσαμε βραδιά τρομοκρατίας», λέει κάτοικος της Νέας Φιλαδέλφειας που μαζί με άλλους που ήταν στην πλατεία της περιοχής εγκλωβίστηκαν στα άγρια επεισόδια που προκάλεσαν πάνω από 100 χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που μαζί με Έλληνες χούλιγκαν έκαναν επιδρομή στην περιοχή σπάζοντας, βάζοντας φωτιές και χτυπώντας αδιακρίτως.

Από τα άγρια επεισόδια ο 29χρονος Μιχάλης Κατσουρής έπεσε νεκρός.

Σύμφωνα με πληροφορίες έφερε τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο και πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία. Ο Μιχάλης μπόρεσε να διασχίσει κάποια μέτρα, έφτασε σε ένα κοντινό περίπτερο ζήτησε βοήθεια, διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, ωστόσο λίγη ώρα μετά κατέληξε.

Νέα βίντεο και νέες μαρτυρίες αποκαλύπτουν το σκηνικό πολέμου που επικράτησε στη Νέα Φιλαδέλφεια την ώρα που η πλατεία ήταν γεμάτη κόσμο και πολλά παιδιά ενώ υπάρχουν αναφορές για επιθέσεις με μαχαίρια και ρόπαλα προς πάσα κατεύθυνση.

Οι εικόνες που έρχονται από τη Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της Δευτέρας είναι αποκαλυπτικές για την κατάσταση χάους που επικρατούσε. Κόσμος καταφεύγει μέσα σε καφετέριες για να γλιτώσει ενώ στον δρόμο γίνονται επιθέσεις.

Νέα βίντεο από τα επεισόδια

Σοκαριστικά είναι τα όσα λέει στην κάμερα της ΕΡΤ κάτοικος της περιοχής που εγκλωβίστηκε στα επεισόδια. Έκανε λόγο για «δολοφόνους» που χτύπησαν τον φίλο του με ρόπαλο πριν του κόψουν το αυτί, ενώ περιγράφει ότι επί 25 λεπτά επικρατούσε τρομοκρατία και όταν έφτασαν τα ΜΑΤ «μας πλάκωσαν στα δακρυγόνα».

«Αμέριμνοι καθόμασταν εδώ στην καφετέρια, πίναμε το ποτό μας, σουλάτσαρε ο κόσμος με τα παιδιά του στον πεζόδρομο. Ξαφνικά βλέπουμε δύο παιδιά της ΑΕΚ. Μας είπαν: Παιδιά φύγετε, έρχονται επιδρομή Κροάτες» Δεν το πιστέψαμε.

Ήταν δολοφόνοι

Μας φάνηκε πολύ περίεργο και ξαφνικά δεν περνάνε 3-4 λεπτά και βλέπουμε 250 άτομα να τρέχουν με ρόπαλα στα χέρια, με γκλομπ, με μολότοφ, να αρχίζουν να τα σπάνε όλα, να βαράνε όποιον βρίσκουν μπροστά τους, να βάζουν φωτιές. Τρομοκρατήθηκαμε στην αρχή. Έγινε συμπλοκή με παιδιά νεαρά, φιλάθλους της ΑΕΚ. Ανέβηκαν προς τη θύρα 21 και ξαναγυρίζουν πίσω. Ξανά αρχίζουν τα σπάνε ότι υπήρχε όρθιο, σπάσανε αυτοκίνητα, μαχαιρώνανε», δήλωσε στην κάμερα της ΕΡΤ.

«Κρυφτήκαμε μέσα στην καφετέρια και μπήκε ένα παιδί το οποίο ήταν μαχαιρωμένο στην κοιλιά. Άλλο ένα παιδί τον είχαν μαχαιρώσει στο χέρι. Έναν κολλητό μου φίλο που τον έφερα από το Περιστέρι. Φίλαθλος του Παναθηναϊκού. Όχι χούλιγκαν. Γιατί άλλο οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού και άλλο οι χούλιγκανς που κάνανε συμφωνία με τους Κροάτες. Γιατί αυτό έγινε!

Ο φίλος μου αυτός έφαγε μια ροπαλιά, τού κόψανε το αυτί και μετά βέβαια από 20-25 λεπτά ήρθαν τα ΜΑΤ, καμιά εικοσαριά άτομα τα οποία μας πλάκωσαν στα δακρυγόνα. Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε. Ένας κύριος με την κόρη του 13 ετών την τραυμάτισαν. Βραδιά τρομοκρατίας. Ένα πράγμα το οποίο δεν το έχουμε ζήσει ποτέ. Ούτε στην τηλεόραση έχουμε δει τέτοια επίθεση. Δεν έχει ξαναγίνει. Αυτή ήτανε δολοφόνοι όλοι, όλοι μαυροφορεμένο, ένας πανικός», πρόσθεσε.

Αμείλικτα ερωτήματα

Την ίδια στιγμή αμείλικτα είναι τα ερωτήματα για το πώς 100-120 άτομα που ξεκίνησαν οδικώς από την Κροατία, διέσχισαν τη μισή Ελλάδα και ενώ είχαν γίνει αντιληπτά από την Ασφάλεια, που όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ τους παρακολουθούσε διακριτικά στην Εθνική Οδό, στη συνέχεια έφτασαν στη Νέα Φιλαδέλφεια αρχικά παίρνοντας τον ΗΣΑΠ – υπάρχει βίντεο που φαίνονται δεκάδες άτομα με ρόπαλα εντός του σταθμού – μέχρι τη στάση Πευκάκια και μετά με τα πόδια μέχρι το γήπεδο.

Εκεί εξαπέλυαν επιθέσεις για σχεδόν μισή ώρα με τις αστυνομικές δυνάμεις να φτάνουν αφού η κεντρική πλατεία της περιοχής είχε μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη και ο Μιχάλης Κατσουρής είχε δεχτεί το θανατηφόρο χτύπημα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διέταξε την απομάκρυνση επτά αξιωματικών, του προϊσταμένου της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους και έξι επικεφαλής τμημάτων τροχαίας, ενώ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ΕΔΕ για περαιτέρω ευθύνες, σημειώνοντας «ότι οι απομακρύνσεις και οι μετακινήσεις, εξαιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού, δεν θα σταματήσουν εδώ».

Κατόπιν εορτής η αστυνομία στην περιοχή

Ωστόσο γίνεται φανερό ότι για πολλή ώρα άνδρες με ξυρισμένα κεφάλια και ρόπαλα στα χέρια διέσχισαν τη μισή Αθήνα με ΜΜΜ και με τα πόδια μέχρι να φτάσουν στη Νέα Φιλαδέλφεια για να πραγματοποιήσουν το σχέδιό τους ανενόχλητοι και στη συνέχεια σκόρπισαν τον τρόμο επίσης ανενόχλητοι επί περίπου μισή ώρα, καθώς σύμφωνα και με άλλες μαρτυρίες η αστυνομία έφτασε κατόπιν εορτής.