Το όνομα της Μπαρτσελόνα το έκανε πρώτο θέμα σε όλη την Ισπανία.

Πριν από λίγες εβδομάδες οι Ειδικές Αστυνομικές Δυνάμεις της Καταλoνίας (οι Mossos d’Esquadra) σε μια κολοσσιαία επιχείρηση κατάφεραν ισχυρό χτύπημα στους Casuals προχωρώντας σε συλλήψεις 28 μελών τους σε μια προσπάθεια για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης.

Ποιοι είναι οι Casuals; Πρόκειται για το κλαμπ των πιο βίαιων «ultras» της Mπαρτσελόνα.

Ξεκίνησε από σύνδεσμος οπαδών των «μπλαουγράνα» και εξελίχθηκαν σε εγκληματίες κατηγορούμενοι για σειρά από ανθρωποκτονίες, εμπόριο ναρκωτικών, απαγωγές και εκβιασμούς!

Με δράση στο οργανωμένο έγκλημα, αλλά και εμπλοκή σε επιθέσεις εναντίον οπαδών άλλων ομάδων εντός κι εκτός γηπέδων οι αρχηγοί των Casuals ήταν στη λίστα των πιο επικίνδυνων καταζητούμενων στην Ισπανία.

Ως τώρα από τη σύλληψη διέφευγε μόνο ο αρχηγός τους.

Όχι πια.

Οι Mossos d’Esquadra συνέλαβαν και τον φερόμενο ως αρχηγό των Casuals, Ρικάρντο Ματέο, στην κωμόπολη όπου κρυβόταν.

Στις 9 του περασμένου Ιούνη, η αστυνομία της Καταλoνίας ξεκίνησε μια μακροεπιχείρηση κατά των Casuals, που θεωρούνται η πιο βίαιη φατρία των Boixos Nois (ο πρώτος σύνδεσμος οργανωμένων οπαδών της Μπαρτσελόνα). Ο Ματέο ήταν ένα από τα άτομα που επρόκειτο να συλληφθούν σε εκείνη την επιχείρηση, αλλά δεν βρέθηκε στο σπίτι του.

Η σύλληψη του Ματέο σχεδιάστηκε σε εκείνη τη μεγάλη επιχείρηση. Όταν όμως οι πράκτορες εισέβαλαν στο σπίτι του, στο L’Hospitalet, διαπίστωσαν ότι είχε φύγει. Ο Ματέο, ο ιστορικός ηγέτης των Casuals παρέμενε άφαντος από τότε.

Το δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα έρευνας και σύλληψης που μπόρεσαν να ολοκληρώσουν οι Mossos, εντοπίζοντας τον ενώ βρισκόταν σε ένα μπαρ σε μια τουριστική πόλη της Καταλονίας.

Η ανοιχτή έρευνα κατά των Casuals τους αποδίδει εγκλήματα εκβιασμών, απαγωγών, κλοπών, διακίνησης ναρκωτικών και επίσης την εικαζόμενη συμμετοχή σε δύο ανθρωποκτονίες.

Η αποφυλάκιση του Ματέο πριν από δύο χρόνια είχε δώσει νέα ώθηση στην εγκληματική ομάδα. Αν και ήταν πολύ διακριτικός στις επικοινωνίες του, στην ισπανική αστυνομία Μόσος θεωρούν ότι όλες οι σημαντικές αποφάσεις που πάρθηκαν πέρασαν από τα χέρια του ή τουλάχιστον έπρεπε να έχουν την έγκρισή του.

Οι Casuals είχαν, σύμφωνα με την έρευνα, ένα είδος κοινού ταμείου που χρησίμευε για να πληρώσει για τη ζωή των μελών που ήταν φυλακισμένα και των οικογενειών τους.

Στη μεγάλη επιχείρηση οι Αρχές αρχικά είχαν φορέσει χειροπέδες στον υπαρχηγό των Casuals, τον επίσης διαβόητο Paco, αλλά και σε άλλα «μεγαλοστελέχη» της οργάνωσης.

Οι πράκτορες βρήκαν στα σπίτια των συλληφθέντων 180.000 ευρώ μετρητά και πέντε πυροβόλα όπλα, πολλά μαχαίρια, χειροβομβίδες και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Οι αστυνομικοί ξήλωσαν επίσης δύο φυτείες μαριχουάνας στις αυλές σπιτιών, με περίπου 300 φυτά το καθένα, κατέσχεσαν ρολόγια υψηλής αξίας και αυτοκίνητα «παράνομης προέλευσης». Παντού υπήρχαν σημαίες, κασκόλ, εισιτήρια και φανέλες της Μπαρτσελόνα. Δίπλα τους και ακροδεξιά σύμβολα.

Η “Mossos d’Esquadra” βάφτισε ως «Λερναία Ύδρα» την προτελευταία από τις επιχειρήσεις εναντίον αυτής της εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε και με τα χρώματα της Μπαρτσελόνα.

Είχαν προσπαθήσει να ανατρέψουν τον πρόεδρο Ζοάν Λαπόρτα επειδή δεν τους έδινε εισιτήρια και έκανε κινήσεις εκτοπισμού τους από το «Καμπ Νόου».

Από τις βασικές δραστηριότητες που γέμισαν με σελίδες το ήδη εκτεταμένο ποινικό τους μητρώο ήταν οι λεγόμενες «ανατροπές», δηλαδή οι ληστείες ναρκωτικών από εμπόρους!

Παρουσιαζόμενοι ως πολιτικοί φρουροί έκλεβαν ναρκωτικά και τα μεταπωλούσαν.

Η Μπαρτσελόνα τους αποκήρυξε και μετά από 30 χρόνια δράσης φαίνεται ότι μπαίνει τέλος σε μια εγκληματική οργάνωση που χρησιμοποίησε τη φανέλα της για να βασιλεύει στο οργανωμένο έγκλημα και να διαταράσσει διαρκώς την ηρεμία της Βαρκελώνης.