Σάλος έχει προκληθεί με τις εικόνες υπερφορτωμένων ιπποειδών στην Ύδρα – και όχι μόνο- εν μέσω καύσωνα, ενώ ανοίγει η συζήτηση για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα ζώα εργασίας στη χώρα.

Η εικόνα που έκανε τον γύρο του διαδικτύου με ένα ιπποειδές να κουβαλά ψυγείο, στο σοκάκια της Ύδρας και να παραπατά λόγω του βάρους και πιθανόν της μη σωστής τοποθέτησης του φορτίου προκάλεσε οργή και αρνητικά σχόλια.

Φιλοζωικές οργανώσεις καταγγέλλουν την κατάσταση που επικρατεί και κάνουν λόγο για κακοποίηση χιλιάδων ιπποειδών (αλόγων, μουλαριών και γαϊδουριών) που υποχρεώνονται να εργάζονται ατελείωτες ώρες μέσα στον ήλιο κουβαλώντας φορτία σε δύσκολες διαδρομές με υπερβολικό βάρος, με κακό εξοπλισμό ενώ συχνά δεν είναι σωστά φροντισμένα και είναι μεγάλης ηλικίας, γεγονός που αυξάνει τους τραυματισμούς και οδηγεί σε θανάτους.

Τι απαντά ο δήμαρχος Ύδρας

Ο Γιώργος Κουκουδάκης, δήμαρχος Υδραίων μίλησε στην Κοινωνία Ώρα MEGA σχετικά με το συμβάν και αρνήθηκε ότι πρόκειται για κακοποίηση ενώ έκανε λόγο για τοπικική κουλτούρα του νησιού που επί 300 χρόνια συντηρεί ζώα εργασίας.

«Το να μιλάει κάποιος για κακοποίηση ζώων χωρίς να έχει προσδιοριστεί κάτι νομίζω ότι είναι και ανεύθυνο αλλά αγγίζει και τα όρια της συκοφαντίας. Όταν κάποιος ασχολείται με την φιλοζωία πρέπει πρώτα από όλα να γνωρίζει και τις κείμενες κτηνιατρικές διατάξεις.

Πάλι πέρυσι είχαμε το ίδιο περιστατικό, μιλούσαν για κακοποίηση σε γαϊδουράκι που ήταν μουλάρι. Είναι ζώα εργασίας, σύμφωνα λοιπόν με τις κείμενες κτηνιατρικές διατάξεις, ένα τέτοιο ζώο μπορεί να κουβαλήσει το 1/5 του βάρους του, δηλαδή γύρω στα 100 κιλά. Μία ηλεκτρική συσκευή, όπως αυτή που φαίνεται στο βίντεο δεν ζυγίζει πάνω από 60 -70 κιλά.

Έτσι δεν συντρέχουν ούτε νομικοί λόγοι για κακοποίηση ζώου», δήλωσε ο δήμαρχος.

Συγκεκριμένα για το περιστατικό διευκρίνισε ο κ. Κουκουδάκης: «Ακόμα και από την φωτογραφία φαίνεται ότι ο τρόπος που φορτώνεται το ζώο γίνεται με τρόπο ώστε να μην καταπονείται.

Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η Ύδρα είναι ένα νησί που απαγορεύεται η κυκλοφορία τροχοφόρων, είναι ένα νησί χτισμένο αμφιθεατρικά που εδώ και 300 χρόνια χρησιμοποιεί ζώα εργασίας για όλες τις οικονομικές της δραστηριότητες.

Έτσι είναι πολύ βασικό κάποιος να καταλάβει την τοπική κουλτούρα. Δεν είναι κακοποίηση ζώου, δεν ντρέπομαι να πω ότι αυτό είναι είναι η καθημερινότητα του νησιού», σημείωσε.

Χρειάζεται ειδικό νομοθετικό πλαίσιο

Για το θέμα μίλησε και η δημοσιογράφος Σταματίνα Σταματάκου, σημειώνοντας επίσης ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία τα ζώα αυτά επιτρέπεται να σηκώνουν μέχρι το 1/5 του βάρους τους.

«Μιλάμε για ζώα εργασίας, μήπως όμως ήρθε η ώρα το 2023 να ανοίξει μία κουβέντα για το ζήτημα να συντηρούμε ζώα εργασίας. Μας ταιριάζει ως κράτος;», υπογράμμισε η δημοσιογράφος.

Στην συνέχεια η κα Σταματάκου ανέφερε ότι η χώρα μας χρειάζεται ένα ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για τα ιπποειδή.