Συγγενείς και φίλοι αναμένεται να πουν σήμερα το τελευταίο αντίο στον 27χρονο Ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη, ο οποίος έχασε την ζωή του στην μάχη κατά των πύρινων μετώπων στην Κάρυστο. Η κηδεία του 27χρονου αναμένεται να γίνει στις 17:00 στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παλαιού Αγιονερίου στο Κιλκίς, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η αγάπη του συγκυβερνήτη του καναντέρ, που έπεσε στην Κάρυστο, για τα αεροπλάνα ήταν τόσο μεγάλη που έδωσε δύο φορές Πανελλαδικές εξετάσεις για να περάσει στην σχολή Ικάρων και να πραγματοποιήσει το όνειρο του.

«Συντετριμμένοι οι γονείς του πιλότου»

Οι γονείς του αδικοχαμένου πιλότου, ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη είναι συντετριμμένοι από τον χαμό του, ενώ από νωρίς το πρωί το πρωί φίλοι και συγγενείς του 27χρονου επισκέπτονται το σπίτι του, για να συλλυπηθούν την οικογένειά του.

Νωρίτερα, κοντά στους γονείς βρέθηκε ένας ιερέας, φίλος της οικογένειας, προκειμένου να τους συμπαρασταθεί και να τους υποστηρίξει. Οι γονείς είναι «εξαιρετικά συγκλονισμένοι για τον χαμό του παιδιού τους», είπε ο ιερέας. Παράλληλα, ο πατέρας Αλέξανδρος τόνισε πως οι γονείς είναι «εξαιρετικά υπερήφανοι» για το παιδί τους.

Tο χρονικό της τραγωδίας

Όλα ξεκίνησαν στις 15:00 το μεσημέρι όταν έγινε γνωστή η είδηση για την πτώση αεροσκάφους Καναντέρ CL-215 που επιχειρούσε στο μέτωπο της πυρκαγιάς στον Πλατανιστό Καρύστου, στην Εύβοια.

Αμέσως στην περιοχή έσπευσαν ένα ελικόπτερο Super Puma και ένα ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ η τύχη των δύο χειριστών ήταν άγνωστη. Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την Νέα Αγχίαλο Βόλου λίγο πριν από τις 12:00 και επιχειρούσε στην πυρκαγιά της Καρύστου.

Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, από ένα συγκλονιστικό βίντεο που κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ, η συντριβή του CL-215 γίνεται αμέσως μετά τη ρίψη νερού, με το δεξί φτερό του να προσκρούει σε δέντρο. Ο δεξιός πλωτήρας αποκόπηκε με συνέπεια να πάρει δεξιά κλίση και να συντριβεί στο έδαφος.

Η επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αναφέρει:

«Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών.

Σμήναρχος (Ι) Σωτήριος Μαγκώτσιος

Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΑ».

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Mε απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια.