Κατά 25 μ.β. όπως αναμενόταν αύξησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια της, μία ημέρα μετά την 11η αύξηση εποτοκίων της Fed.

Πιο συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, κατόπιν της σημερινής του συνεδρίασης, αποφάσισε την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, κάτι που σημαίνει ότι το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων διαμορφώνεται στο 3,75% από 3,50%. Το επιτόκιο πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης διαμορφώθηκε στο 4,25% από 4% και αυτό της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 4,50% από 4,25%.

Σημειώνεται πως η σημερινή αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων είναι κάτι για το οποίο είχαν προϊδεάσει τόσο η επικεφαλής της τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ όσο και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ.

Ο πληθωρισμός

Πάντως, σε επίπεδο Ευρωζώνης ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 5,5% τον Ιούνιο του 2023, από 6,1% τον Μάιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Την ίδια ώρα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 6,4% τον Ιούνιο, από 7,1% τον Μάιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 9,6%.

Όσον αφορά στις τιμές ανά κατηγορία, τον Ιούνιο, η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της Ευρωζώνης προήλθε από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+2,35 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (+2,31), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,42 π.μ.) ενώ η ενέργεια παρουσίασε μείωση 0,57.

Ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, τον Ιούνιο ανέρχεται στο 5,5% από 5,3% τον Μάιο.

Πώς θα επηρεαστούν οι δανειολήπτες στην Ελλάδα

Συνεπώς, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας ανόδου κατά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, η οποία θα επιφέρει επιπλέον πλήγματα στους δανειολήπτες, οι οποίοι βιώνουν τη μείωση των εισοδημάτων τους, εξαιτίας της εκτεταμένης ακρίβειας, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί. Ένα βασικό ζήτημα που προκύπτει είναι το πως επηρεάζονται τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Με εξαίρεση τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια (η δόση διατηρείται στο ύψος της 31ης Μαρτίου μόνο για 1 έτος), σε όλες τις υπόλοιπες χορηγήσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο οι δανειολήπτες θα δουν τις δόσεις τους να αυξάνονται επιπλέον και μάλιστα άμεσα. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν ενεργοποιήσει μία νέα δράση για όλα τα πράσινα δάνεια φυσικών προσώπων που έχουν ληφθεί για την χρηματοδότηση ακινήτων. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα επιχειρηματικά ή καταναλωτικά δάνεια που συνδέονται με τα ευρωπαϊκά επιτόκια. Οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες θα δουν τις δόσεις τους να αυξάνονται για ακόμα μία φορά από τον Ιούλιο του 2022 (9η φορά), όπως και όσοι επιθυμούν να λάβουν τώρα δάνειο.