Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στη χώρα καθώς για 9η μέρα μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο, μάχη με τις φλόγες δίνεται στη βόρεια Κέρκυρα, ενώ αναζωπυρώσεις υπάρχουν σε Κάρυστο και Αίγιο.

Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Κάρυστο συνετρίβη Καναντέρ, και οι δύο πιλότοι σκοτώθηκαν. Κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Νεκρός βρέθηκε ο αγνοούμενος κτηνοτρόφος από το χωριό Πλατανιστός στην Κάρυστο.

Απανωτά ήταν τα μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις οικισμών που απειλούνται από τις φλόγες σε Κέρκυρα και Ρόδο.

Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι δίνουν μάχη για να σώσουν δασικές εκτάσεις, περιουσίες, σπίτια.

Οι εξελίξεις

23:44 Βίντεο από τη μάχη με τις φλόγες εθελοντών στο Γεννάδι

23:36 Μάχη να μην φτάσουν οι φλόγες σε Λαχανιά και Μεσσαναγρό

Η μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο συνεχίζεται αμείωτη για 8η μέρα και με ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες που δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης. Τα μέτωπα αυτή την ώρα εστιάζονται στην περιοχή της Μαλώνας, του Βατίου και την περιοχή του Γενναδίου, ενώ αναζωπυρώσεις δημιουργούνται σε πολλές περιοχές, κινητοποιώντας έτσι τις δυνάμεις δασοπυρόσβεσης του νησιού.

Η φωτιά πέρασε από το Γεννάδι και κατευθύνεται προς τα χωριά Λαχανιά και Μεσσαναγρό, γεγονός το οποίο έχει θέσει σε συναγερμό όλες τις δυνάμεις και τους εθελοντές που βρίσκονται στην περιοχή.

Όπως εκτιμάται, η κατάσταση θα είναι κι απόψε δύσκολη, αλλά ωστόσο κανείς δεν το βάζει κάτω παρά την κούραση των ημερών και την ταλαιπωρία που εκ των πραγμάτων έχει δημιουργηθεί.

23:28 Δύο ενεργά μέτωπα στη φωτιά στην Κέρκυρα

Δύο είναι τα ενεργά μέτωπα στη ΒΑ Κέρκυρα αυτή τη στιγμή, όπου δίνουν μάχη οι πυροσβέστες. Το πρώτο κατευθύνεται από το χωριό Παλιά Περίθεια προς το Λαύκι και το δεύτερο κοντά στον οικισμό Ημερολία.

Ωστόσο δεν σταματούν οι προσπάθειες πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων, να σβήσουν και τις τελευταίες εστίες στις περιοχές και στους οικισμούς από όπου πέρασε η πύρινη λαίλαπα.

Μέχρι αυτήν την ώρα καταφθάνουν εθελοντές με βυτία και υδροφόρες από όλες τις περιοχές του νησιού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των κατοίκων για βοήθεια.

Καθοριστική ήταν η συμβολή και των εναέριων μέσων.

23:05 Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στον υποσταθμό της ΔΕΗ στο Γεννάδι

Μάχη με τις φλόγες προκειμένου να μην περάσουν στον υποσταθμό της ΔΕΗ στο Γεννάδι δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές στο Γεννάδι. Η φωτιά στο πέρασμά της έχει κατακάψει ότι υπάρχει γύρω, ωστόσο ο υποσταθμός και το νεκροταφείο προς το παρόν έχουν σωθεί.

23:00 Εθελοντής σβήνει τις φωτιές με τη μπουλντόζα του

Συγκλονιστικό βίντεο δείχνει έναν εθελοντή με τη μπουλντόζα του με αυτοθυσία να προσπαθεί να σβήσει τις φωτιές στο Γεννάδι

22:48 Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Δύο ήρωες που έβαλαν την πατρίδα και το καθήκον πάνω από τη ζωή τους»

Στην απώλεια «δύο ηρώων», του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη του Καναντέρ, που κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας, αναφέρεται με δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Αναλυτικότερα, τονίζει:

«Τούτη την ώρα η Ελλάδα θρηνεί ακόμη δύο παιδιά της.

Δύο νέους που έβαλαν την πατρίδα και το αίσθημα καθήκοντος πάνω από την ίδια τους τη ζωή. Που θυσιάστηκαν με αυταπάρνηση για να προστατεύσουν όσα οφείλουμε όλοι να παραδώσουμε ακέραια στις επόμενες γενιές.

Προσεύχομαι για την ανάπαυση των ψυχών των δύο νέων ηρώων μας. Ο Θεός να δίνει παρηγορία και δύναμη στους οικείους τους».

22:36 Πύρινη «κόλαση» γύρω από το Γεννάδι

Η κατάσταση στο άλλο πύρινο μέτωπο στη Ρόδο στο Γεννάδι παραμένει απελπιστική καθώς όπως φαίνεται και φωτογραφίες μπορεί η φωτιά να έχει φύγει από το χωριό, ωστόσο αυτό παραμένει περικυκλωμένο από τη τις φλόγες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες πλέον η φωτιά έχει φύγει από το Γενναδι, ωστόσο μετά το χωριό έχει αρκετά μέτωπα στη δεξιά πλευρά του δρόμου προς Λαχανια, χωρίς όμως ακόμα να έχει περάσει τον δρόμο.

Εθελοντές και δυνάμεις της Πυροσβεστικής εξακολουθούν να δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες.

22:20 Μάχη με τις φλόγες στη Μαλώνα

Έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το πύρινο μέτωπο είναι πυροσβέστες και εθελοντές στη Μαλώνα προκειμένου να μην φτάσει η φωτιά στο χωριό, κι ενώ βλέπουν τις πύρινες γλώσσες να πλησιάζουν.

22:00 Βροχή από καύτρες στη Μαλώνα

Όπως αναφέρουν κάτοικοι και εθελοντές που βρίσκονται στη Μαλώνα περιμένουν βροχή από καύτρες γι’ αυτό τον λόγο έχει ζητηθεί σε κατοίκους να παραταχθούν σε χωράφια για να σβήνουν τις εστίες στα ξερόχορτα.

21:54 Ύποπτος με μπιτόνι βενζίνης εντοπίστηκε στη Ρόδο

21:54 Ύποπτος με μπιτόνι βενζίνης εντοπίστηκε στη Ρόδο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, στο χωριό Μαλώνα γίνονται ακόμα υπεράνθρωπες προσπάθειες να σωθούν περιουσίες, ενώ στην τοποθεσία του Αγίου Γεωργίου, άτομα εντόπισαν έναν ύποπτο να κρατά μπιτόνι με βενζίνη και κάλεσαν την Αστυνομία.

21:45 Συλλυπητήριο μήνυμα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ

«Ημέρα οδύνης για την Ελλάδα, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολεμική Αεροπορία, μετά την πτώση του Canadair CL-215 και την απώλεια του Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά και του Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, την ώρα που έδιναν μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιάς στην Κάρυστο.

Οι σκέψεις μας στους οικείους τους! Δεν υπάρχουν λόγια!», έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος για τον θάνατο των δύο πιλότων.

21:25 Πώς είναι η κατάσταση στη Μαλώνα στη Ρόδο

Σύμφωνα με κατοίκους στη Μαλώνα της Ρόδου, το άλλο ανησυχητικό μέτωπο πέρα από το Γεννάδι, πυροσβεστικά δίνουν μάχη για να μην προχωρήσει η φωτιά και φτάσει στο χωριό.

Δείτε φωτογραφίες:

21:15 Συγκλονιστικά τα πλάνα του Reuters από τη φωτιά στη Ρόδο

20:49 Ο στρατός έχει αποκλείσει το σημείο της συντριβής του Καναντέρ στην Κάρυστο

Το σημείο της συντριβής του Καναντέρ στην Κάρυστο έχει αποκλείσει ο στρατός. Δείτε φωτογραφίες από τα συντρίμμια του αεροσκάφους.  

20:39 Κάηκε ξυλουργείο στις Λούτσες στην Κέρκυρα, στις αυλές των σπιτιών έφτασαν οι φλόγες

Δείτε φωτογραφίες από το χωριό Λούτσες για το οποίο έχει δοθεί εντολή εκκένωσης.

20:28 Οι φλόγες έφτασαν στο δημοτικό σχολείο στο Γεννάδι

Σύμφωνα με τη Ροδιακή, οι φλόγες έφτασαν στο Δημοτικό Σχολείο Γενναδίου. Δείτε φωτογραφίες:

20:22 Οι φλόγες πλησιάζουν τον υποσταθμό της ΔΕΗ στο Γεννάδι

20:22 Οι φλόγες πλησιάζουν τον υποσταθμό της ΔΕΗ στο Γεννάδι

20:08 Οι φλόγες πολιορκούν το Γεννάδι – Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Οι κάτοικοι έχουν μείνει στο χωριό για να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους, ενώ συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις.

19:50 Νεκρός ο αγνοούμενος κτηνοτρόφος στην Κάρυστο

Όπως μετέδωσε το MEGA νεκρός είναι ο αγνοούμενος κτηνοτρόφος στην Κάρυστο.

Όπως μετέδωσε το MEGA νεκρός είναι ο αγνοούμενος κτηνοτρόφος από τον Πλατανιστό στην Κάρυστο. Ο 42χρονος κτηνοτρόφος βρέθηκε στην περιοχή Μακρυγιαννέικα.

Υπενθυμίζεται ότι τα ίχνη του είχαν χαθεί από την Κυριακή το μεσημέρι όταν είχε φύγει από το σπίτι του για να πάει στο μαντρί της οικογένειας και να ελέγξει πώς είναι τα ζώα του.

19:35 Δραματικές οι στιγμές στο Γεννάδι

Δείτε νέο βίντεο από το Γεννάδι στη Ρόδο.

19:30 Δορυφορικές φωτογραφίες για την πυρκαγιά στην Κέρκυρα

Δορυφορικές φωτογραφίες που έχει τραβήξει η Maxar Technologies αποτυπώνουν το μέγεθος της πυρκαγιάς στην Κέρκυρα.   

19:25 Βίντεο από την περιοχή της Μαλώνας – Μεγάλες οι φλόγες, επιχειρούν εναέρια μέσα

19:21 Η τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές.

Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν στα μέτωπα των πυρκαγιών. Οι σημαντικότερες από αυτές εξελίσσονται σε Ρόδο και Κέρκυρα.

Στη Ρόδο, οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν κυρίως στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού έλαβαν διαστάσεις, γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Βάτι, Πλημμύρι και Λαχανιά καθώς και Γεννάδι προς ασφαλή κατεύθυνση.

Στην Κέρκυρα, επίσης οι αναζωπυρώσεις είναι πολλές στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού. Οι φλόγες απείλησαν τους οικισμούς Λούτσες, Ημερολιά, Σύκι καθώς και Απράος Καλαμάκι και γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλή κατεύθυνση.

Στον Πλατανιστό Καρύστου Ευβοίας και στο Δερβενάκι Αχαΐας, μέχρι στιγμής, οι πολλαπλές αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται.

18:58 Συλλυπητήρια δήλωση Μητσοτάκη για τους νεκρούς πιλότους

«Οι Έλληνες θρηνούμε, σήμερα, τον τραγικό χαμό των πιλότων μας Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη στην Εύβοια. Έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας ζωές. Αποδεικνύοντας πόσο ριψοκίνδυνες είναι οι καθημερινές αποστολές τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Αλλά και πόσο μεγάλη είναι η αυταπάρνηση των μαχητών της πρώτης γραμμής.

Η Πολιτεία στέκεται με σεβασμό στο πλευρό των οικογενειών των δύο ηρώων. Είναι δύο παιδιά, δύο αδέλφια όλων μας. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το εθνικό πένθος για την απώλειά τους. Σφίγγουμε, λοιπόν, τα δόντια και μετατρέπουμε τη σιωπή μας σε δύναμη. Στη μνήμη τους, συνεχίζουμε τον πόλεμο με τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων.

18:49 Ύστατη προσπάθεια να σωθούν σπίτια στον οικισμό Γεννάδι

Σε βίντεο φαίνεται η τιτάνια μάχη για να σωθούν στα σπίτια στο χωριό Γεννάδι όπου μαίνεται ένα από τα δύο κύρια μέτωπα της φωτιάς στη Ρόδο.

Στο βίντεο διακρίνονται ελικόπτερα να επιχειρούν ακριβώς πάνω από τα σπίτια του χωριού στη μάχη με τις φλόγες σε μία τελευταία προσπάθεια να περιοριστεί το πύρινο μέτωπο πριν «καταπιεί» το χωριό.

18:41 Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη φωτιά στην Κέρκυρα

Λόγω της φωτιάς στην Κέρκυρα αυτή την ώρα είναι κλειστή η Εθνική Οδός Κασσιώπης – Σιδαρίου από τη διασταύρωση Κασσιώπης έως τη διασταύρωση Περίθειας. Αστυνομικές δυνάμεις στα σημεία πραγματοποιούν εκτροπές κυκλοφορίας.

18:21 Νεκροί οι δύο πιλότοι του καναντέρ

Επιβεβαιώθηκαν δυστυχώς οι φόβοι ότι οι χειριστές του καναντέρ είναι νεκροί. Πρόκειται για δύο νέους ανθρώπους τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Χρήστο Μουλά, 34 ετών και τον συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγό (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών.

18:19 «Ένα ελληνικό Καναντέρ συνετρίβη στο νησί της Εύβοιας ενώ έδινε μάχη με τις φλόγες. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες του πληρώματος, τους οικείους τους και τον ελληνικό λαό» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Στην ίδια ανάρτηση, τονίζει πως «η συμπαράστασή μας απευθύνεται στους ήρωες που, στην Ελλάδα, τη Γαλλία και παντού αλλού, ρισκάρουν τη ζωή τους κάθε καλοκαίρι για την κατάσβεση των πυρκαγιών».

18:11 Δύσκολη η κατάσταση και στη Μαλώνα στη Ρόδο

Σύμφωνα με εθελοντές, δύσκολη είναι η κατάσταση και στο άλλο μέτωπο της Ρόδου, προς τη Μαλώνα.

18:07 Αναβάλλει την επίσκεψή του στην Κύπρο ο Μητσοτάκης

Λόγω του τραγικού συμβάντος στην Κάρυστο με τη συντριβή του Καναντέρ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και συμφώνησαν η αυριανή προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο να αναβληθεί για τις επόμενες ημέρες.

17:57 Οι φλόγες «γλείφουν» τα σπίτια στο Γεννάδι

17:44 Συγκλονίζουν οι εικόνες από το Γεννάδι

Κάτοικοι της περιοχής του Γενναδίου αναρτούν συγκλονιστικά βίντεο αφού οι φλόγες πλησιάζουν το χωριό.

17:36 Φωτιά στην Άρτα

Φωτιά εκδηλώθηκε σε απορρίμματα στην περιοχή Καλαμιά της Άρτας. Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν έξι πυροσβέστες με δύο οχήματα.

17:24 Η φωτιά απειλεί το Γεννάδι

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από το Γεννάδι με τις φλόγες να πλησιάζουν το χωριό.

17:13 Ανεξέλεγκτη παραμένει η φωτιά στην Κέρκυρα 

Η φωτιά πλησιάζει προς την Κασιόπη, συγκλονιστικές εικόνες.

17:05 Βοήθεια για τις πυρκαγιές στέλνει η Σερβία

36 πυροσβέστες – διασώστες και 14 πυροσβεστικά οχήματα στέλνει η Σερβία.

16:55 Συνεχίζεται η έρευνα για τους πιλότους του Καναντέρ που συνετρίβη

Η επιχείρηση έρευνας – διάσωσης στο σημείο πτώσης του Καναντέρ στον Πλατανιστό είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ελικόπτερο από την ομάδα που επιχειρεί αποβίβασε ήδη, από αέρος με γάντζο, διασώστη στο σημείο, όπου υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα λόγω των καυσίμων (κηροζίνης) του αεροσκάφους που κατέπεσε.

Μαζί με τα πυροσβεστικά οχήματα, έχει σπεύσει και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και βρίσκεται σε αναμονή.

16:50 Στάχτη ένα ξυλουργείο στις Λούτσες

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παραμένει δύσκολη η κατάσταση στο χωριό Λούτσες και στους οικισμούς Σύκι και Ημερολιά. Στις Λούτσες οι φλόγες έχουν φτάσει σε αυλές σπιτιών, ενώ έκαναν στάχτη ένα ξυλουργείο.

16:45 Πώς είναι η κατάσταση αυτή την ώρα στο Γεννάδι στη Ρόδο

16:23 Νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση σε Καλαμάκι και Απραό στην Κέρκυρα