Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στη χώρα καθώς για 8η μέρα μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο ενώ ενεργά μέτωπα υπάρχουν σε Κάρυστο και Κέρκυρα.

Οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής έδιναν καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας μάχη για να περιορίσουν τα μέτωπα σε Ρόδο, Κάρυστο και Κέρκυρα ώστε με το πρώτο φως της ημέρας να ξεκινήσουν να συνδράμουν στις επιχειρήσεις και τα εναέρια μέσα και να προσπαθήσουν να ελέγχουν τις φωτιές.

Μάχη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κέρκυρα με τις αναζωπυρώσεις, οι κυριότερες από τις οποίες εντοπίζονται στα βορειοανατολικά του νησιού.

Οι επίγειες δυνάμεις έχουν ν’ αντιμετωπίσουν ενεργά μέτωπα στο Γεννάδι και στο χωριό Βάτι καθώς και γύρω από τα χωριά Μαλώνας και Μάσσαρι.

Στο Γεννάδι και στο Βάτι τα μέτωπα καίνε σε δύο χαράδρες που δυσκολεύουν τις επίγειες δυνάμεις καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση.

Αν και υπήρξαν αναζωπυρώσεις, η πυρκαγιά στο Δερβενάκι Αχαΐας μέχρι στιγμής αντιμετωπίζεται.

Ευτυχώς οι δυνάμεις της πυροσβεστικής  κατάφεραν να οριοθετήσουν τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες το απόγευμα στην Αγία Τριάδα Θήβας και στο Κοντοδεσπότι Ψαχνών Ευβοίας.

Δείτε live όλες τις εξελίξεις στα nea

15:40 Απανωτά τα 112 στην Ρόδο

Δόθηκε εντολή εκκένωσης στο Γεννάδι.

 15: 28 Ο πρωθυπουργός ακύρωσε την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας μετά την πτώση του καναντέρ

15:25 Νέα εκκένωση στη Ρόδο

Την εκκένωση του χωριού Λαχανιά στη Ρόδο και της τουριστικής περιοχής Πλημμύρι αποφάσισε για προληπτικούς λόγους το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής.

15:03 Έπεσε καναντέρ στην Κάρυστο

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική καθώς όπως έγινε γνωστό έπεσε καναντέρ στην Κάρυστο. Το εναέριο μέσο έπεσε σε δύσβατη περιοχή ενώ επιχειρούσε κατάσβεση στην Κάρυστο. Αυτή την ώρα σπεύδουν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας στο σημείο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελικόπτερο είναι ελληνικό και οι πιλότοι είναι δύο.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο με την συντριβή του καναντέρ

14:52 Ενημέρωση τη Πυροσβεστικής για Ρόδο, Κέρκυρα και Εύβοια

«Διανύουμε τις δυσκολότερες ώρες του καλοκαιριού», είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, ο οποίος ενημέρωσε για την πορεία των πύρινων μετώπων.

Η σημερινή και η αυριανή ημέρα είναι οι ποιο δύσκολες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφονται στην χώρα, είπε.

Στη Ρόδο επιχειρούν 266 Πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 55 υδροφόρες ενώ από αέρος συνδράμουν 9 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Όσον αφορά τη φωτιά στην Κέρκυρα, όπως ανέφερε ο Γιάννης Αρτοποιός υπάρχουν πολλές αναζωπυρώσεις. Εκδόθηκαν δύο μηνύματα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Ημερολιά και Σύκι. Στο έργο της κατάσβεσης της φωτιάς στην Κέρκυρα επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος συνδράμουν 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

14:45 Εκκενώνεται η περιοχή Ημερολιά

Με νέο μήνυμα από το 112 ενημερώνονται όσοι βρίσκονται στην Ημερολιά της Κέρκυρας ότι πρέπει να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς το λιμάνι της Κασσιόπης καθώς οι φλόγες της φωτιάς έχουν πλησιάσει επικίνδυνα την περιοχή.

Η αστυνομία, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει κλείσει τους δρόμους, τόσο προς το χωριό Λούτσες, όπου εστάλη και μήνυμα εκκένωσης πριν από τρεις ώρες, όσο και προς την Κασσιόπη.

14:25 Στην μάχη κατάσβεσης στο Βάτι οι κάτοικοι του χωριού

Η ατμόσφαιρα αποπνικτική. Μάχη με το χρόνο δίνει η πυροσβεστική και το σώμα εθελοντών για να σταματήσει τη φωτιά πριν περάσει το δρόμο.

14:20: Μήνυση για εμπρησμό στη Ρόδο

Μήνυση κατ’ αγνώστων για εμπρησμό από πρόθεση των δασών της Ρόδου πρόκειται να υποβάλει ο δήμαρχος του νησιού, Αντώνης Καμπουράκης. Η μήνυση θα υποβληθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σε συνεργασία με δικηγορικό γραφείο της Αθήνας και θα αφορά τα εξής αδικήματα:

  • Του εκ προθέσεως εμπρησμού, από τον οποίο μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και προκλήθηκε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας (ά. 264 παρ. 1β, γ ΠΚ).
  • Του εκ προθέσεως εμπρησμού σε δάση, εκ του οποίου μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και προκλήθηκε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας ή η φωτιά εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση ή είχε ως επακόλουθο σοβαρή ή ευρεία ρύπανση ή υποβάθμιση ή σοβαρή ή ευρεία οικολογική και περιβαλλοντική διατάραξη ή καταστροφή (ά. 265 παρ.1β,γ ΠΚ)
  • Της απόπειρας ανθρωποκτονίας (με άμεσο ή ενδεχόμενο δόλο) κατά συρροή κατά των μονίμων κατοίκων της Ρόδου και των προσωρινά διαμενόντων στο νησί με οποιαδήποτε ιδιότητα (εποχιακά εργαζομένων, τουριστών, φιλοξενουμένων σε καταλύματα κ.λπ.) στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές (ά. 42 παρ. 1, 299 παρ.1 ΠΚ).
  • Τα συγκεκριμένα αδικήματα έλαβαν χώρα από τις 18/07/2023 έως και σήμερα, που η πυρκαγιά μαίνεται στο νησί της Ρόδου.

14:15 Η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στα πύρινα μέτωπα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών διαθέτοντας σήμερα, Τρίτη 25 Ιουλίου, συνολικά 9 αεροσκάφη CL-215, 6 αεροσκάφη CL-415, 17 αεροσκάφη PZL και 6 ελικόπτερα CHINOOK στα ενεργά μέτωπα, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Επιπλέον, το σύνολο των μέσων-μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

Πέρα από τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, στην πρόληψη και την κατάσβεση πυρκαγιών με εναέρια και επίγεια μέσα και προσωπικό εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα, κατόπιν εντολών του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, εξής μέτρα για όλη την επικράτεια:

– Εκπομπή του συνόλου των 214 περιπόλων χερσαίας επιτήρησης (1.284 άτομα με 642 οχήματα) και 22 πυροφυλακίων (132 άτομα με 66 οχήματα), με την εμπλοκή συνολικά 1.416 ατόμων και 708 οχημάτων, ανεξαρτήτως δείκτη επικινδυνότητας.

– Εκπομπή 50 περιπόλων επιτήρησης (300 άτομα) επιπλέον των προβλεπομένων στην περιοχή Αττικοβοιωτίας.

– Εκπομπή 18 περιπόλων επιτήρησης (108 άτομα), πλέον των καθορισμένων από το Πυροσβεστικό Σώμα, σε κεντρικές οδούς της Αττικής.

– Εκπομπή περιπόλων επιτήρησης σε όλη την επικράτεια, μέχρι 5 χιλιόμετρα πέριξ του συνόλου των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Ακόμη, σε ετοιμότητα 2 ωρών βρίσκονται όλα τα τμήματα και τα μέσα του σχεδίου «Ξενοκράτης» (5.312 άτομα) και «Δευκαλίων» (341 άτομα).

Ταυτόχρονα, πραγματοποιείται πτήση ελικοπτέρου UH-1H για εκτέλεση εναέριας επιτήρησης σε Μαγνησία-Λάρισα και ετοιμότητα πτήσεων ελικοπτέρων UH-1H για επιτήρηση νησιών Ανατολικού Αιγαίου, και υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στρατιωτικών νοσοκομείων και των μονάδων υγειονομικού.

14:00 Έχουν καεί πολλά στρέμματα στην Κέρκυρα

Ο αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Κ. Ζορμπάς ανέφερε ότι έχουν καεί αρκετά στρέμματα στην Κέρκυρα λόγω του πύρινου μετώπου.

13:50 Στα πρώτα σπίτια στο χωριό Λούτσες οι φλόγες

Δυστυχώς, η κατάσταση στο χωριό Λούτσες έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Η φωτιά έφτασε στα πρώτα σπίτια του χωριού ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τα τοπικά σάιτ έχουν εγκαταλείψει το χωριό κάτοικοι και τουρίστες.

Τα ελικόπτερα συνεχώς κάνουν ρίψεις, τα οποία ανεφοδιάζονται αρκετά γρήγορα διότι πολύ κοντά υπάρχει θάλασσα. Ωστόσο ο αέρας δεν είναι σύμμαχος στην προσπάθεια των πυροσβεστών.

13:32 Μήνυμα του 112 στο Βάτι – «Εκκενώστε τώρα προς Λίνδο»

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται πως λαμβάνει το πύρινο μέτωπο που κινείται προς το Βάτι.

Πριν λίγα λεπτά, εστάλη μήνυμα του 112 προκειμένου οι κάτοικοι να εκκενώσουν την περιοχή προς τη Λίνδο.

13.27 Δύσκολες ώρες στην Κέρκυρα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πύρινο μέτωπο που κινείται προς το χωριό Λούτσες.

Λίγο μετά τις 11.30 εστάλη μήνυμα του 112 προκειμένου να εγκαταλείψουν την περιοχή οι κάτοικοι.

13:15 Τρομακτικό βίντεο από το Βάτι

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μέτωπο που κινείται προς το Βάτι της Ρόδου.

Νέα βίντεο έρχονται στο φως από την πύρινη λαίλαπα που κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της.

13:00 Εφιαλτικές στιγμές στο Βάτι

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA για το πύρινο μέτωπο στη Ρόδο

12:21 Στα 200 μέτρα από τα σπίτια στο Βάτι το πύρινο μέτωπο – Τα τρία μέτωπα στη Ρόδο

Οι ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι εθελοντές, οι κάτοικοι της περιοχής και κυρίως τα νέα παιδιά, δίνουν γενναία μάχη αυτή την ώρα για να κρατήσουν την πυρκαγιά και να μην μπει στο χωριό Βάτι. Σύμφωνα με πληροφορίες από την «Ροδιακή» η φωτιά βρίσκεται 200 μέτρα πριν τα πρώτα σπίτια.

Επίσης, ισχυρές αναζωπυρώσεις καταγράφονται και στο δεύτερο μέτωπο προς το χωριό Γεννάδι, γεγονός που επίσης έχει κινητοποιήσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από αέρος και εδάφους.

Το τρίτο μέτωπο προς Μαλώνα – Μάσσαρι επίσης προβληματίζει και θεωρείται επικίνδυνο και για το λόγο αυτό, ζητήθηκαν πριν από λίγο έκτακτες ενισχύσεις.

Δείτε φωτογραφίες από την «Ροδιακή»:

12:10 Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Έρχονται 46αρια

Νέο έκτακτο δελτίο για τον καύσωνα «Κλέων» εξέδωσε η ΕΜΥ, καθώς ξεκίνησε η νέα θερμική εισβολή θα διαρκέσει μέχρι αύριο και θα φέρει θερμοκρασίες έως 46 βαθμούς.

Την Τρίτη 25-7-2023 νέα (η τρίτη) θερμική έξαρση με πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Την Τετάρτη 26-7-2023 πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, όμως μετά το μεσημέρι θα ξεκινήσει από τη βορειοδυτική Ελλάδα η αποδρομή του καύσωνα κυρίως με πολύ ισχυρούς βόρειους βορειοδυτικούς ανέμους.

Την Πέμπτη 27-7-2023 σε όλη τη χώρα αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και στη βορειοανατολική Ελλάδα μπουρίνια.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

11:40 Δραματικές ώρες στην Κέρκυρα – Εκκενώνεται το χωριό Λούτσες

Δραματικές ώρες βιώνουν οι κάτοικοι στην Κέρκυρα λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων στα πύρινα μέτωπα.

Πριν από λίγο δόθηκε εντολή εκκένωσης για το χωριό Λούτσες.

11:35 Νέα φωτιά ξέσπασε στο Τατόι

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική για νέα φωτιά στο Τατόι.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση. Στο σημείο επιχειρούν 4 οχήματα της Πυροσβεστικής με 12 άνδρες.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

11.30: Σε εξέλιξη το υπουργικό συμβούλιο

Όπως είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο «έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι μπροστά μας» ενώ ανέφερε ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας θα ενημερώσει το υπουργικό σχετικά με τα πύρινα μέτωπα.

11:15 Η στιγμή που τηλεοπτικό συνεργείο κινδύνευσε να εγκλωβιστεί στις φλόγες

Για όγδοη μέρα καίει ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Ρόδο. Η πυρκαγιά βρίσκεται σε τέτοιο σημείο ώστε πυροσβέστες, εθελοντές, αλλά και οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στο πύρινο μέτωπο να απειλούνται ανά πάσα στιγμή.

Ένα βίντεο που κατέγραψε ο εικονολήπτης της ΕΡΤ, δείχνει τις δύσκολες συνθήκες που έρχονται αντιμέτωποι εθελοντές και δημοσιογράφοι. Μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, η φωτιά πέρασε τον δρόμο και πλησίασε απειλητικά τους εθελοντές, πυροσβέστες.

11.00 Αναζωπύρωση στην Κέρκυρα

Aναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά και καίει ανεξέλεγκτα στο σημείο από όπου ξεκίνησε, δηλαδή κοντά στο χωριό Λούτσες, σε πλαγιά του όρους Παντοκράτορας.

Στο σημείο επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής, εθελοντές και κάτοικοι, ενώ κάνουν ρίψεις και ελικόπτερα.

Μια δεύτερη αναζωπύρωση καίει σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα από την Παλιά Περίθεια και το χωριό Λαύκι .

10:50 Σε ύφεση το μέτωπο στην Αιγιαλεία

Καλύτερη φαίνεται πως είναι η εικόνα στο πύρινο μέτωπο στην Αιγιαλεία.

Πεζοπόρα τμήματα και δασοκομάντος επιχειρούν για να σβήσουν τα «καντηλάκια» και τις εστίες που αναζωπυρώνονται στην δύσβατη, πευκόφυτη περιοχή του Βουραϊκού ποταμού.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο υποστράτηγος Νίκος Ρουμελιώτης, Συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δ. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων Πυροσβεστικής, «η εικόνα της φωτιάς είναι καλύτερη αλλά ακόμα επιχειρούν όλες οι δυνάμεις.

10:40 Ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό της Ρόδου

Πολύ ισχυρό πλήγμα στην πιο κρίσιμη χρονική περίοδο της τουριστικής σεζόν δέχθηκε ο τουρισμός της Ρόδου λόγω της πυρκαγιάς που κατακαίει πράσινο και περιουσίες για όγδοη ημέρα, χωρίς ακόμα να διαφαίνεται ο περιορισμός των πύρινων μετώπων και η κατάσβεσή της.

Όπως όλα δείχνουν, ένα μεγάλο μέρος της τουριστικής σεζόν έχει ήδη χαθεί για τη Ρόδο, ενώ η έκταση της καταστροφής αναμένεται να γίνει πιο σαφής τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ 

10:20 Τα δάκρυα τουρίστριας μετά τη διάσωσή της από τη φωτιά στη Ρόδο

Με δάκρυα στα μάτια και τρεμάμενη φωνή, η Βρετανίδα Έιμι περιγράφει τις δραματικές στιγμές της διάσωσης τόσο της ίδιας, όσο και της οικογένειάς της από τη πύρινη λαίλαπα που ξέσπασε στη Ρόδο πριν από 8 ημέρες και συνεχίζει να καίει.

Στο βίντεο που δημοσίευσε στο Tik Tok ευχαριστεί παράλληλα και τον «Έλληνα ήρωα» που τους έσωσε, και όπως δηλώνει χωρίς εκείνον δεν θα τα είχαν καταφέρει.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ 

09: 35 Διπλή εισαγγελική παρέμβαση για τη φωτιά στη Ρόδο

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τυχόν ευθυνών και συντρέχουσας αμέλειας υπευθύνων σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε και προκαλεί η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που πλήττει επί 7 ημέρες το νησί της Ρόδου παρήγγειλε στον Πταισματοδίκη του νησιού η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Ταυτόχρονα δόθηκαν οδηγίες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για την ανάθεση της έρευνας σχετικά με τις ευθύνες της φωτιάς σε ανώτερα επιτελικά κλιμάκια.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ 

09: 30 Μαίνεται το πύρινο μέτωπο στο Πανοχώρι στην Κάρυστο

Ένα είναι το πύρινο μέτωπο που μαίνεται αυτή την ώρα στην Κάρυστο.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική το μέτωπο πάνω από το Πανοχώρι καίει αυτή την ώρα με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν και από αέρος.

Δείτε εικόνες από το evima.gr

Την ίδια ώρα σύμφωνα με αστυνομικές πηγές στο evima.gr σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον αγνοούμενο κτηνοτρόφο από τον Πλατανιστό.

Στο χωριό αυτή την ώρα βρίσκονται κλιμάκια της αστυνομίας τα οποία έχουν ζητήσει τη συνδρομή κλιμακίου της πυροσβεστικής με drone για τον εντοπισμό του 41χρονου κτηνοτρόφου.

09:20 Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Ρόδο

Μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς στην περιοχές Γεννάδι και Βάτι, εκδηλώθηκε πριν από λίγο.

Πρόκειται για δύο μέτωπα φωτιάς, τα οποία πρέπει να ανακοπούν οπωσδήποτε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, αφού, όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του MEGA Μαρίνος Αλιφέρης, αν αυτά τα πύρινα μέτωπα δεν ελεγχθούν η σημερινή ημέρα θα είναι πολύ δύσκολη για την Ροδο.

08:45 Τι λένε για την πυρκαγιά στη Ρόδο Νικόλαος Λαυράνος και Κώστας Χρυσοχοϊδης

Ο ΓΓ Ομοσπονδίας υπάλληλων Πυροσβεστικού Σώματος, Νικόλαος Λαυράνος, και ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού νοτίου Αιγαίου, Κώστας Χρυσοχοΐδης μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα πύρινα μέτωπα.

Ο κ. Λαυράνος μίλησε για τα πύρινα μέτωπα της Ρόδου και για το γεγονός ότι καίει για 8η συνεχόμενη μέρα.

«Είμαστε στη 12η μέρα μίας σκληρής δοκιμασίας και τη χώρα μας και για τους συμπολίτες μας. ξεκινήσαμε την προηγούμενη βδομάδα με τις μεγάλες φωτιές στην Αττική, την Κορινθία και τώρα συνεχίζεται με τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Ρόδο, Αίγιο και Κάρυστο. Ξεκινάμε πάντα με την ευχή ότι σήμερα θα καταφέρουμε να ελέγξουμε όλα τα μέτωπα σε όλη τη χώρα. Θέλουμε σύμμαχο τον καιρό αλλά πολλές φορές παίζει κάποια «παιχνίδια». Θεωρώ ότι το κάθε μέτωπο έχει τον δικό της χαρακτήρα. Παίζει ρόλο το γεωλογικό και γεωμορφικό ανάγλυφο της κάθε περιοχής. Η κατάσταση δείχνει να καλυτερεύει αλλά οι συνεχείς αναζωπυρώσεις και τα καινούρια μέτωπα εστιών δυσκολεύουν το έργο μας και δείχνουν ότι είναι εκτός ελέγχου», είπε αρχικά.

08:25 Προς το Γεννάδι κινείται το πύρινο μέτωπο στη Ρόδο

Για 8η ημέρα συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στο νησί της Ρόδου, την οποία δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης και εκατοντάδες εθελοντές.

Στην διάρκεια της νύκτας η μάχη δόθηκε κυρίως σε δύο μέτωπα στην περιοχή των χωριών Μαλώνας και Μάσσαρι, όπου οι δυνάμεις πυρόσβεσης απέτρεψαν την επέκταση της φωτιάς και στην περιοχή του χωριού Βάτι στη Νότια Ρόδο.

Στις δυο αυτές περιοχές επικεντρώνονται από το πρωί οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στη Ρόδο επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν με ακόμα 16 πυροσβέστες και 8 οχήματα, τα οποία θα φτάσουν στο νησί στις 10 το πρωί με το Blue Star για να προστεθούν στις υπάρχουσες δυνάμεις.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά κινείται από Βάτι προς Γεννάδι.

08:05 Συνεχίζεται το θρίλερ με τον αγνοούμενο κτηνοτρόφο

Συνεχίζεται το θρίλερ με έναν κτηνοτρόφο 41 ετών ο οποίος αγνοείται σύμφωνα με τα όσα είπε ο αδερφός του στην Κάρυστο.

Όπως έγινε γνωστό, όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά έφυγε να πάει στο μαντρί να πάρει τα ζώα του.

Από εκεί και μετά αγνοείται και δεν έχει επικοινωνήσει με κανέναν. Χθες ο αδερφός του μετέβη στο αστυνομικό τμήμα και δήλωσε την εξαφάνισή του.

07:45 Πώς εξελίσσονται τα πύρινα μέτωπα σε Κάρυστο και Δερβενάκια Αχαΐας

Η φωτιά συνεχίζει να καίει και στην Κέρκυρα όπου, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπήρξαν αναζωπυρώσεις στη περιοχή της Παλιάς Περίθειας.

Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, και αναμένεται να ενισχυθούν και με άλλα εναέρια μέσα.

Μικρή βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα της πυρκαγιάς στα Δερβενάκια Αχαΐας, όπου και εκεί μέσα στην νύχτα σημειώθηκαν αρκετές αναζωπυρώσεις στο φαράγγι του Βουραϊκού, οι οποίες παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω του δύσβατου τις περιοχής αντιμετωπίστηκαν από τις επίγειες δυνάμεις, που ήταν όλο το βράδυ σε επιφυλακή. Στο Αίγιο επιχειρεί από αέρος ήδη ένα ελικόπτερο και υπάρχει πρόβλεψη και για άλλα αν απαιτηθεί από τις συνθήκες.

07:25 Άλλη μία δύσκολη ημέρα στη Ρόδο 

Στην Ρόδο κατά την διάρκεια της νύχτας δόθηκε μάχη με την φωτιά στο Γεννάδι και στο Βάτι, όπως επίσης δύσκολη ήταν η κατάσταση σε Μάλωνα και Μάσσαρι. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν ιδιαίτερα το έργο των επίγειων δυνάμεων, ενώ δημιουργούν νέες αναζωπυρώσεις.

Ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται να είναι και η σημερινή ημέρα για την Ρόδο, αφού σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το νησί είναι σε κατάσταση συναγερμού 5.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν στην Ρόδο να πραγματοποιούν ρίψεις νερού δυο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, αλλά σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να αυξηθούν.

07:05 Ακραίος ο κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα – Οι επικίνδυνες περιοχές 

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα τέσσερις περιοχές βρίσκονται σε κατάσταση ακραίου κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς θέτοντας τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε συναγερμό.

Μία εξ αυτών είναι η Ρόδος στην οποία η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη για όγδοη συνεχή μέρα.

06:50 Αγωνία για τον Πλατανιστό Καρύστου – Εκκενώθηκε ο οικισμός 

Δύσκολες ώρες στον Πλατανιστό Καρύστου καθώς στις 2 παρά είκοσι τα ξημερώματα της Τρίτης ήρθε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του Πλατανιστού προκειμένου να εκκενώσουν προς την Κάρυστο.

Από χθες εξελίσσεται ένα θρίλερ με έναν κτηνοτρόφο 41 ετών ο οποίος αγνοείται. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο αδερφός του. Όταν προχθές εκδηλώθηκε η πυρκαγιά έφυγε να πάει στο μαντρί να πάρει τα ζώα του.

Από εκεί και μετά αγνοείται και δεν έχει επικοινωνήσει με κανέναν. Χθες ο αδερφός του μετέβη στο αστυνομικό τμήμα και δήλωσε την εξαφάνισή του.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA

06:35 Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Ρόδο, Κέρκυρα και Κάρυστο 

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις έδιναν καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι επίγειες δυνάμεις σε Ρόδο, Κέρκυρα και Κάρυστο ενώ με το πρώτο φως της ημέρας θα συνδράμουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης και τα εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 63 νέες δασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο.