Εκτός ελέγχου είναι φωτιά στη Ρόδο όπου μετά την εκκένωση των χωριών Λάρδο και Πυλώνα εστάλη νέο μήνυμα το μεσημέρι του Σαββάτου από το 112 για την εκκένωση των χωριών Ασκληπιών και Κιοτάρι.

Η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή λόγω και των ανέμων που πνέουν στην περιοχή οι οποίοι δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης.

Στο μεταξύ στην παραλία Λάρδου βρίσκονται ήδη τρία πλωτά του Λιμενικού ενώ ιδιωτικά σκάφη βρίσκονται στον λιμάνι της Ρόδου για να παράσχουν συνδρομή εφόσον χρειαστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο νωρίτερα έγινε επείγουσα έκκληση μέσω του Ολυμπία Ράδιο να σπεύσουν σκάφη στην παραλία Λάρδου μετά από αναφορές για την μεταφορά πολιτών που απομακρύνθηκαν από τα χωριά που έχουν εκκενωθεί.

Στο παρακάτω συγκλονιστικό βίντεο χιλιάδες πολίτες εκκενώνουν την περιοχή Κιοτάρι, ενώ ο ουρανός έχει καλυφθεί από ένα πυκνό σύννεφο καπνού.

Το βασικό μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή Λαέρμων και Λάρδου. Για προληπτικούς λόγους νωρίς το μεσημέρι αποφασίστηκε η εκκένωση των χωριών Λάρδου και Πυλώνας και το μεσημέρι η εκκένωση της κοινότητας Ασκληπιειού και της περιοχής Κιοτάρι από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται, ότι στην περιοχή Κιοτάρι υπάρχουν και ξενοδοχειακές μονάδες. Ήδη δύο ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν και οι πελάτες τους μεταφέρθηκαν με τουριστικά λεωφορεία σε ασφαλείς περιοχές.

Οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν συγκεντρώνονται σε δύο σημεία στο σχολικό συγκρότημα Αρχαγγέλου (2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου, Γυμνάσιο και Λύκειο) και στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλλιθέας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μεγάλο μέρος του νησιού είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο πλαίσιο προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος αφού για λόγους προστασίας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο.

Η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δίνεται και με ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα και από αρκετές ομάδες πυροσβεστών και εθελοντών που επιχειρούν σε όλο το μέτωπο.

Εγκλωβισμένοι πυροσβέστες σε μοναστήρι 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο διοικητής της πυροσβεστικής και πυροσβέστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην περιοχή Υψενή κοντά σε μοναστήρι.

Πηγή φωτό: dimokratiki.gr

Το μήνυμα που έφτασε στα κινητά των κατοίκων από το 112 και τους κατευθύνει προς την περιοχή Γεννάδι.

Συγκεκριμένα, το πύρινο μέτωπο των Λαέρμων είναι εκείνο που έχει αναζωπυρωθεί. Η φωτιά έχει περάσει τον κεντρικό δρόμο και μετακινείται προς το χωριό Λάρδο, ενώ σε όλη την περιοχή πνέουν ισχυροί οι άνεμοι.

Όσοι απομακρύνονται από αυτά τα χωριά μπορούν να μεταφερθούν στον Αρχάγγελο σε χώρους όπως το ΕΠΑΛ Αρχαγγέλου που έχει διαθέσει η κοινότητα.

Η φωτιά στη Ρόδο είναι εκτός ελέγχου και οι πυροσβέστες εξακολουθούν να δίνουν υπεράνθρωπη μάχη για να σταματήσουν το πύρινο μέτωπο που μαίνεται ανεξέλεγκτο.

Ενισχύονται οι επίγειες δυνάμεις

Από αέρος συνδράμουν με το πρώτο φως της ημέρας δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη, αλλά και το ελικόπτερο Mi-26, που έστειλε στην Ελλάδα, η Ιορδανία, για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών.

Παράλληλα, οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται ακόμη περισσότερο. Ήδη έφτασαν στο νησί 32 πυροσβέστες από Σλοβακία και 13 πυροσβεστικά οχήματα με το πλήρωμά τους από Ρουμανία,, καθώς και 25 πυροσβέστες από την Θεσσαλονίκη.

Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 3 σκάφη του Λιμενικού στην περιοχή Λίνδου – Λάρδου, 1 σκάφος του λιμενικού, 1 σκάφος – ασθενοφόρο καθώς και ιδιωτικά σκάφη στον λιμένα της Ρόδου για παροχή βοήθειας εφόσον απαιτηθεί.

Αρτοποιός: Δύσκολη η επιχείρηση κατάσβεσης

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ 100,3, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε, ότι πρόκειται για δύσκολη επιχείρηση η οποία είναι σε εξέλιξη, καθώς δημιουργήθηκαν διάφορα προβλήματα στο βόρειο κομμάτι και ο έντονος αέρας κατέβασε τη φωτιά προς τα Λάερμα, γι’ αυτό και εστάλη το μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του χωριού.

O κ. Αρτοποιός μιλώντας και στο ΑΠΕ ανέφερε πως απομακρύνθηκαν 300 άτομα που διαμένουν εκεί ωστόσο η φωτιά δεν μπήκε στο χωριό. Από το πρωί στην μάχη της κατάσβεσης και του περιορισμού της φωτιάς μπήκαν και τα εναέρια μέσα. Στο σημείο επιχειρούν, 173 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων , 35 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν 2 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη. Επιπλέον συνδράμουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ καθώς και εθελοντές πυροσβέστες. Ακόμη, στις 7 το πρωί επρόκειτο να φτάσουν και 31 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 οχήματα από τη Σλοβακία.