Συλλογικότητα που αναζητεί εξαφανισθέντες στο Μεξικό εντόπισε 22 πτώματα σε μυστικούς ομαδικούς τάφους στη Ρεϊνόσα (βορειοανατολικά), ανακοίνωσαν οι αρχές Δευτέρα. «Βρήκαν πολλούς τάφους, 12 το σύνολο, με 22 πτώματα», ανέφερε ο Χόρχε Κουέγιαρ, εκπρόσωπος των αρχών ασφαλείας στην Ταμαουλίπας, την πολιτεία όπου υπάγεται διοικητικά η Ρεϊνόσα.

Ο εντοπισμός τους έγινε και αναφέρθηκε από τη συλλογικότητα «Amor por los Desaparecidos en Tamaulipas» [σ.σ.«Αγάπη για τους Εξαφανισμένους στην Ταμαουλίπας»]. Η περιοχή, που γειτονεύει με τις ΗΠΑ, συγκαταλέγεται σε αυτές που σαρώνονται από το κύμα βίας το οποίο συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα.

Θάφτηκαν πριν από 14 μήνες

Ο κ. Κουέγιαρ είπε ακόμη πως η τοπική εισαγγελία προΐσταται της έρευνας και ότι ο οριστικός αριθμός των λειψάνων που θα ανακτηθούν θα ανακοινωθεί μεταγενέστερα. Τα περισσότερα από τα θύματα θάφτηκαν πριν από 10 ως 14 μήνες, διευκρίνισε.

Λόγω της απόγνωσής τους εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας των επίσημων ερευνών, οικογένειες ανθρώπων που έχουν εξαφανιστεί κάνουν δικές τους έρευνες — και, όχι σπάνια, εντοπίζουν μυστικούς ομαδικούς τάφους, συνήθως σε ιδιαίτερα αφιλόξενες και απομακρυσμένες περιοχές.

«Ανθρώπινη τραγωδία»

Η πολιτεία Ματαμόρος αποτελεί για χρόνια θέατρο συγκρούσεων συμμοριών που διεκδικούν τον έλεγχο οδών διακίνησης ναρκωτικών. Τον Μάρτιο, τέσσερις πολίτες των ΗΠΑ απήχθησαν από διακινητές ναρκωτικών στη Ματαμόρος διότι νόμισαν πως επρόκειτο για ανταγωνιστές τους.

Με 13.000 εξαφανίσεις, η συγκεκριμένη πολιτεία κατατάσσεται δεύτερη ως προς τον αριθμό των αγνοουμένων σε όλο το Μεξικό, πίσω μόνο από τη Χαλίσκο, που μετρά σχεδόν 15.000 (επακριβώς 14.987). Η χώρα μετρά πάνω από 110.000 αγνοούμενους από το 1962. Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει το χρόνιο πρόβλημα «ανθρώπινη τραγωδία».

Στο Μεξικό έχουν εξάλλου διαπραχθεί κάπου 350.000 καταγεγραμμένες δολοφονίες, που οι αρχές αποδίδουν κατά τη μεγάλη πλειονότητα στις συμμορίες, αφότου άρχισε ο λεγόμενος «πόλεμος» κατά των ναρκωτικών, η πολύ αμφιλεγόμενη επιχείρηση για να παταχθούν τα καρτέλ με την ανάπτυξη του στρατού στο εσωτερικό της χώρας τον Δεκέμβριο του 2006.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ