Κοινές ασκήσεις πραγματοποιούν στη Θάλασσα της Ιαπωνίας ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις από τη Ρωσία και την Κίνα, σε άλλη μια επίδειξη της μεταξύ τους συνεργασίας. Την ίδια ώρα στη Μόσχα ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποιούσε ότι η Ρωσία έχει «επαρκές απόθεμα» βομβών διασποράς και επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να τις χρησιμοποιήσει αν τέτοιου είδους όπλα χρησιμοποιηθούν κατά των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Η Ουκρανία έχει λάβει βόμβες διασποράς από τις ΗΠΑ και έχει δεσμευτεί να τις χρησιμοποιήσει μόνο σε στρατιωτικούς στόχους.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), οι Ρώσοι έχουν χρησιμοποιήσει σε μεγάλη κλίμακα πυρομαχικά διασποράς κατά την εισβολή στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα, πολλοί πολίτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν επίσης χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς, σύμφωνα με το HRW. «Εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις αυτών των όπλων, υπάρχουν σοβαρές συνέπειες για τους αμάχους» δήλωσε στην «DW» ο ερευνητής Ριχ Βάιρ. «Πολλά από αυτά τα πυρομαχικά δεν εκρήγνυνται και εκθέτουν τους πολίτες σε κίνδυνο για δεκαετίες».

Τα πυρομαχικά διασποράς ρίπτονται ως βόμβες από αεροσκάφη ή εκτοξεύονται από οβιδοβόλα και πυροβόλα. Περιέχουν εκατοντάδες μικρές βόμβες που διασκορπίζονται σε ιδιαίτερα μεγάλες εκτάσεις, σκοτώνοντας όχι μονάχα στρατιώτες, αλλά κυρίως αμάχους, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών. Τα πυρομαχικά παραμένουν ικανά να εκραγούν και μπορούν να ακρωτηριάσουν ή να σκοτώσουν ένα άτομο ανά πάσα στιγμή, έχοντας παρόμοια καταστροφικά αποτελέσματα με τις νάρκες και αναγκάζοντας ενίοτε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις πληγείσες περιοχές.

Χθες ένα κινεζικός στολίσκος ξεκίνησε για να ενωθεί με τις ρωσικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις στη Θάλασσα της Ιαπωνίας σε μια άσκηση με στόχο τη «διασφάλιση της ασφάλειας στρατηγικών πλωτών οδών», σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Κίνας. Με την κωδική ονομασία «Northern/Interaction-2023», η άσκηση σηματοδοτεί την ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και πραγματοποιείται καθώς το Πεκίνο συνεχίζει να αποκρούει τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για επανέναρξη της επικοινωνίας μεταξύ των στρατιωτικών επιτελείων των δύο χωρών.

Προκαθορισμένη περιοχή

Ο κινεζικός στολίσκος, που αποτελείται από πέντε πολεμικά πλοία και τέσσερα πλοία ελικόπτερα, αναχώρησε από το ανατολικό λιμάνι του Κινγκντάο και θα συναντηθεί με τις ρωσικές δυνάμεις σε «προκαθορισμένη περιοχή» ανέφερε το υπουργείο.

Το «Gromkiy» και το «Sovers-henniy», δύο ρωσικά πολεμικά πλοία που συμμετέχουν στην άσκηση στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, είχαν πραγματοποιήσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ξεχωριστή εκπαίδευση με το κινεζικό ναυτικό στη Σαγκάη για κινήσεις σχηματισμών, επικοινωνία και θαλάσσιες διασώσεις. Πριν φτάσουν στο οικονομικό κέντρο της Σαγκάης, τα ίδια πλοία πέρασαν από την Ταϊβάν και την Ιαπωνία, προκαλώντας ανησυχία.